BUNDAN 6 ay önce milyonlarca kullanıcıyı, telefonunu yasal yollardan aldığını ispat etmek için saatlerce kuyrukta bekleten Telekomünikasyon Kurumu, şimdi de aynı çileyi IMEI numarası klonlanmış telefonlarda yaşatıyor.
GEÇTİĞİMİZ aralık ayında Türkiye’yi kaçaktan arındırmak için, görüşmeye kapatılan telefonlarını açtırmak isteyen milyonlarca aboneyi, GSM operatörü şirketlerinin önünde kuyruğa sokup, saatlerce sıra bekleten Telekominikasyon Kurumu, bu kez de aynı işkenceyi klonlanmış telefonlarda yaşatıyor. Faturaları olduğu halde, IMEI numarası klonlandığı gerekçesiyle binlerce telefonun kapatılmaması için, aboneler yeniden faturalarıyla birlikte ithalatçı firma ya da satın aldığı şirketlerin peşinde koşmak zorunda kalıyor. Bu uygulamadan, aralık ayında 5 YTL ödenerek, kayıt altına sokulan 10 bin telefon da nasibini alıyor.
BAKAN RAHATLATTI: IMEI numarası klonlandığı gerekçesiyle geçtiğimiz hafta 6.5 milyon telefonu kapatma kararı alan Telekomünikasyon Kurumu’nun, Aralık ayından bu yana görüşmeye kapattığı telefon sayısı ise 1 milyonu aştı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın önceki gün cep telefonlarınının kapatılması işleminin yeni bir inceleme yapılıncaya kadar durdurulduğunu söyleyerek, "İncelemeye alınan telefonlar elden geçiriliyor" açıklaması, aboneleri biraz da olsa rahatlattı. Bu açıklamayla birlikte yasal yoldan cep telefonu alanlar, ithalatçı ya da satıcı firmaya, telefonları kapanmadan müracat edebilecek.
KAYITLILARDA KLONLU: Telekomünikasyon Kurumu Basın Müşaviri Güleser Aykara, klonlanmış telefonlar arasında daha önce 5 YTL karşılığında kayıt altına alınmış olanların da olduğunu belirterek, "Kayıt altına alındıktan sonra IMEI numarası ele geçirilerek kaçak telefonlara kopyalanan bu telefonlar yüzünden kurunun yanında yaş da yanıyor. Ancak, kayıt işlemlerini farklı bir yolla sürdürebilmemize de imkan yok" dedi.
DOĞRU YÖNTEM Mİ: Şimdi,Telekomünikasyon Kurumu’nun klonlanmış telefon girişini önlemek için geliştirdiği IMEI numara uygulamasının, kaçağı önlemede doğru yöntem olup, olmadığı da tartışılıyor. Bugüne kadar devletin 1 milyar 872 milyon dolarlık vergi kaybına yol açan kaçak telefonlar sayesinde, kolay para kazanmaya alışan vurguncular, Telekominikasyon Kurumu’nun IMEI numara engelini aşmakta da zorlanmıyor. Her gün yeni bir yöntem geliştiren bu vurguncular, şimdi bu engeli ya sanal IMEI numarası yaratarak ya da eski cep telefonlarının IMEI numaralarını yenilerine aktararak aşıyor. Bu da, ikinci elde "takoz" diye adlandırılan eski cep telefonlarına olan talep artışının da en önemli nedenini oluşturuyor.
1 MİLYON CİHAZ KAPATILDI: Geçen aralık ayında klonlandığı belirlenen 6.5 milyon cep telefonunun görüşmeye kapatılma işlemlerine başlanıldığına dikkat çeken Güleser Aykara, "Bu aboneler, son iki haftadır SMS yoluyla uyarılıyor. Şu ana kadar görüşmeye kapatılan telefonların sayısı 1 milyonu aştı. Kapatılan telefonlar arasında, yasal yollardan alınmış, faturalı telefonlar için abonelerin şimdi ithalatçı ya da satıcı firmaya müracat etmeleri gerekiyor. Telefonun yeniden açılabilmesi için, firmaların telefonu kendilerinin yasal yollardan getirdiğini Telekomünikasyon Kurumu’na bildirmesi gerekiyor. Bu işlem yapıldıktan sonra, cihaz yeniden görüşmeye açılıyor" dedi.