Bu raporu okuyunca yatakta yatmak cesaret istiyor

YEDİTEPE Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendisliği Bölümü’nün yurt, otel, huzurevleri ve yetiştirme yurtlarındaki yataklardan aldığı örnekler üzerinde yaptığı testler, gözardı edilen bir gerçeğini açıkça gözler önüne seriyor.

Bu, yatakların, uyuz böcekler, küf ve bakterilerden oluşan bir yaşam alanına dönüşmesinden kaynaklanıyor.

KADIKÖY Kaymakamlığı’nın Sağlık Grup Başkanlığı, geçtiğimiz Ağustos ayında, Potema (yatak arındırma ve temizleme sistemi) teknolojisini kullanarak, ilçede bulunan bazı öğrenci yurtları, oteller, huzur evleri ve yetiştirme yurtlarındaki yataklardan örnekler aldı. Alınan bu örnekler, Yeditepe Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendisliği Bölümü’nde mikrobiyolojik testlere tabi tutuldu. Yapılan testlerin sonucunda, Bölüm Başkanı Prof.Dr Fikrettin Şahin, bir rapor düzenledi. Düzenlenen bu rapor, Türkiye’nin gözardı edilen bir gerçeğini açıkça gözler önüne seriyor. Raporu okuyanları ise yataklarında yatarken iki kere düşünmek zorunda bırakıyor. Bu da yatakların, zamanla toz akarları, uyuz böcekler, küf ve bakterilerden oluşan bir yaşam alanına dönüşmesinden kaynaklanıyor. Potema Yatak Arındırma ve Temizleme Sistemi’nin Türkiye’deki temsilciliğini yürüten Hüseyin Amasyalı, İstanbul’daki iki farklı hastaneden alınan örneklerin bir gramında ise 317 milyon canlı organizmanın bulunduğuna dikkat çekerek, bu hastanelerde yaşlı ve çocuk ölümlerinin yaşanması, bağırsak enfeksiyonları ve hepatit A gibi hastalıkların yataklardan bulaştığının tespit edilmesi üzerine Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’yi uyardığını söylüyor. Bunun üzerine 19 farklı hastane, otel ve yurtlardan alınan örneklerde öldürücü mikropların belirlendiğini de savunan Amasyalı, "Sonuçlar, insan sağlığını tehdit edici boyutlarda"dedi.

BAKTERİ YUVASI: Eskiden yatakların havalandırılıp, yünleri çırpılarak, kılıflarının yıkandığına dikkat çeken Amasyalı, "Artık bu yöntem uygulanmıyor. Ayrıca, ıslak, buharlı ve nemli uygulamaların yapılamaması da yatakların bakteri yuvasına dönüşmesine neden oluyor" dedi. Yatakları gözle görülemeyen mikro organizma ve atıklarından arındırmak için ultraviole ışın kullanan sistemlerin uygulanması gerektiğine de dikkat çekerek, "Bu sistem, yataktaki bakteri, virüs ve akarları öldürerek, küf zerrecikleri, toz ve akar dışkılarını da yüksek frekanslı titreşimleri sayesinde çözebiliyor. cihazların vakum sistemleriyle de bu atıkların emilmesi sağlanıyor. Son aşamada kullanılan spreyle de yeniden oluşum engellenmeye çalışılıyor" dedi. Türkiye’de Potema ve Matriks adlı iki farklı sistemle gerçekleştirilen bu uygulama otellerin, hastanelerin, yurtların, huzur evleri ve çocuk yuvalarının yanı sıra evlerde de yapılabiliyor. uygulanabiliyor. Üç yatağın bu bakterilerden arındırılması için 85 YTL ödemek yeterli oluyor.

İşbir’den elastikiyet açıklaması

TÜRKİYE’de Visco yatak üretimini gerçekleştiren İşbir’in Genel Müdür Yardımcısı İlham Öz, geçtiğimiz hafta Hürriyet’in Tüketici köşesi’nde "Meğer Visco yataklar ıslandığında çöpe gidiyormuş" başlığıyla yer alan haberle ilgili olarak bir açıklama yaptı. İlham Öz, "Ürünümüz, garanti belgesinde belirtildiği gibi sıvıyla temas ettiğinde diğer marka Visco yataklarda olduğu gibi ilk önce elastiki özelliğini kaybediyor. Ancak, onlardan farklı olarak yatak kuruduktan sonra eski özelliğine yeniden kavuşuyor. Bu da, AR-GE çalışmalarına verdiğimiz önemden kaynaklanıyor" dedi.

YATAĞIMIZI KİMLE PAYLAŞIYORUZ

BACILLUS: Besin zehirlenmesi, lokal enfeksiyonlar, santral sinir sistemi enfeksiyonları, solunum sistemi enfeksiyonları, endokardit, perikardit

SHEWANELLA: Cilt yaraları, kulak enfeksiyonları, Ostcomiyeli, bakteriyemi

PSEUDOMONAS: Özellikle hastanelerde immun sistemi sorunlu hastalarda kraterlerle ilişkisi sepsis ve septik artit etkeni olabilirler

BACILLUS THURINGIENSIS: İnsan patojeni olarak tanımlanmıyor

ACINETOBACTER: Cilde yerleşen bir bakteri olarak Orofarinks ve vaginada bulunabiliyor.

PSEUDOMONAS: Çevresel örneklerden izole edilir, parojen olarak saptanır

CHRYSEOMONAS: Klinik önemi tartışmalı. Nadiren bakteriyemi, endocardit, osteomyelit ve peritonit vakalarında izole edilir.

ENTEROBACTER: Su, toprak, kanalizasyon ortamında ve sebzeler üzerinde sık bulunur. Barsak florasının bir üyesidir. İshale etkeni olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları, cilt enfeksiyonlarına neden olabilir.

SALMONELLA: Gastroenterit, Tiroid ve ateşe yol açabilir.

TYPHIMURIUM: Gastroenterit, Tiroid ve ateşe yol açabilir.

BACILLUS MYCOLDES: Klinik önemi netlik kazamadı

KLEBRIELLA:
Bağırsak florasının bir üyesidir. İdrar yolu enfeksiyonları en sık neden olduğu enfeksiyon çeşitidir.
Yazarın Tüm Yazıları