Biyodizel ölü doğdu biyoelektrikle çıkış arıyorlar

YILDA tüketilen 1 milyon 650 bin ton bitkisel yağın 350 bin tonunun kullanıldıktan sonra lavabo ve denize döküldüğü Türkiye’de, motorine alternatif olarak üretilmeye başlanan biyodizel için gerekli atık yağlar yeterince toplanamayınca, umut olmaktan çıktı.

Yüksek vergi engeliyle önü tıkanan biodizel cazip olmaktan çıkınca, yerini biyoelektriğe bırakırken, kurulan 380 tesis kapanma, satılan 8 bin üretim makinesi de hurdaya ayrılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Biyodizel için bugüne kadar yapılan 500 milyon dolarlık yatırım da boşa gitmiş oldu. Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın araştırmasına göre, Avrupa Birliği’yle uyum sağlayabilmek için biyodizelle ilgili düzenleme zorunluluğu, girişimciler için hazır pazar oluşacağı imajının doğmasına yol açtı. 2001’den itibaren biyodizel üretimi için kurulan tesis sayısı hızla artarak 380’e ulaştı.

Umdukları olmadı

Bu tesislerde üretilecek biyodizeller için yurt dışından ithal edilen makine sayısı da 8 bini buldu. Bu firmalardan, Filamingo ve Ezici İstanbul’da, Alternatif Yakıt Teknolojileri Bursa’da, Egebio-Teknoloji İzmir’de, Cihan Enerji Adana’da, Alıcı Tarsus’ta, Emce adlı kuruluş da Urfa’da faaliyete başladı. Vergi avantajı sağlandığı taktirde, fiyat açısından motorinin önüne geçeceğini umut eden üreticilerin beklentisi gerçekleşmedi, litresi 90 kuruş olan biyodizelin vergilerle maliyeti 2.5 TL’ye ulaştı. Biyodizelden umduğunu bulamayan firmalar pazardan birer birer çekilmek zorunda kaldı.

Biyodizelin ölü doğması üzerine firmalar şimdi, Meclis’in yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik üretecek kişi veya kuruşlara verilecek elektrik alım garantisini bekleye başladı. Atık yağların yakılarak elektrik ve buhar üretilmesini sağlayan tesisleri kurabilmek için hazırlıklara başlandı. Kanun teklifi yasalaştığı taktirde, yenilenebilir enerji kaynaklarından biyokütleye dayalı elde edilecek elektrik enerjisine kilovatsaat başına 14 sent alım garantisi verilecek. Bu yolla üretilecek elektrikte TEDAŞ’a aktarılarak dağıtımı gerçekleşebilecek.

Avrupa’da yaygın

Almanya, İtalya ve Fransa gibi AB ülkelerinde sayıları 30’a ulaşan atık yağdan elektrik enerjisi üreten tesislerden Türkiye’de kurmayı planlayan Ezici Yağ Sanayi’nin sahibi Mustafa Ezici, "Bu tesis için 3 milyon Euro civarında yatırım gerekiyor. İlk yatırımı Kocaeli, Dilovası’nda gerçekleştirmek için düğmeye bastık. Yasa çıkınca bu tesiste üretilecek elektriği TEDAŞ’a, buharı da bölgedeki fabrikalara dağıtacağız" dedi.

500 ton atık yağdan 13 bin evin elektriği sağlanacak

ATIK
yağların yakılarak elektrik üretilmesini sağlayan kojenerasyon ısı ve güç santrallerinin, ayda 500 ton atık yağı işleme kapasitesi bulunuyor. Bu yağlardan ortalama 1.75 milyon kilovatsaat elektrik ve 2 milyon kilovatsaat de buhar enerjisi elde edebiliyor. Üretilen bu elektrik 13 bin 300 hanenin bir aylık elektrik ihtiyacını karşılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları