KATILIMCI sayısı 1 milyon 414 bine, toplam fon tutarı da 4 milyar 364 milyon 600 bin YTL’ye ulaşan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin sakatlık, ölüm gibi riskleri kapsamaması, sigortalıların haklarını kaybetmesine yol açabiliyor.
Bu durumda katılımcıların BES’in yanı sıra hayat sigortası da yaptırması gerekiyor.
2004 yılında uygulamaya giren Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) katılımcı sayısı 1 milyon 414 bin 104’e, toplam fon tutarı da 4 milyar 364 milyon 600 bin YTL’ye ulaştı. Ancak, sistemin, sakatlık, ölüm gibi riskleri kapsamaması, sigortalıların bir anda tüm haklarını kaybetmesine yol açabiliyor. Bu tür risklerden etkilenmemek için BES’in yanı sıra bir de hayat sigortası yaptırmak gerekiyor. Ayrıca, yaşanan rekabet ortamında sigortalılara sisteme giriş bedelini yansıtmayan şirketler, sistemden ayrılma durumunda ise bu bedeli birikmiş alacaklardan anında kesiyor. Sigortalılara sisteme girerken bildirilmeyen bu uygulama, sistemden çıkmak istendiği taktirde sorunları da beraberinde getiriyor.
İSTANBULLULAR BES’İ SEVDİ: Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin toplantısında, Birlik Başkanı ve Genel Sigorta Genel Müdürü Hulusi Taşkıran’ın yanı sıra yönetim kurulu üyelerinden Genel Yaşam Genel Müdü Muhittin Yurt, Ankara Sigorta Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, Euroko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri ve Genel Sekreter Erhan Tunçay’la Türkiye’nin hızla gelişen sektörleri arasında yer alan sigorta sektörünün sorunlarını ve geleceğini tartıştık. Toplantıda gündeme getirilen verilere göre, sigorta sektörünün hızlı gelişiminde önemli rol oynayan Bireysel Emeklilik Sistemi’nden yararlanan 1 milyon 414 bin katılımcının yüzde 33.7’si İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’u yüzde 10.5’le Ankara, yüzde 8.5’le de İzmir izliyor. Antalya’nın payı ise yüzde 4.1 düzeyinde kalıyor.
PRİMLER AYDAN AYA ÖDENİYOR: Katılımcıların yüzde 91’i aylık ödeme planlarını seçerken, yüzde 4.5’i primlerini 3 ayda bir, yüzde 1.1’i 6 ayda bir, yüzde 3.4’ü de yılda bir yatırma yoluna gidiyor. Sözleşmelerin yüzde 26.4’ü 400 YTL ve üzeri aidat ödemeyi seçerken, yüzde 21.3’le 100 YTL’likm aidatlar ikinci sırada geliyor. Geri kalan, 101 YTL ile 399 YTL arasında değişen aidat bedellerini ödemeyi seçiyor. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılanların yüzde 39.9’unu 25-34 yaş grubu oluşturuyor. İkinci sırada ise yüzde 33.47le 35 ile 44 yaş arasındaki katılımcılar geliyor. 56 yaş ve üzerindekilerin aldığı pay ise yüzde 2.6’da kmalıyor. Sistemden yayarlananların yüzde 75’inin bireysel, yüzde 25’inin de grup sözleşmesi bulunuyor.
10 MİLYAR DOLAR: Toplantıda, prim büyüklüğü 10 milyar dolara ulaşan sektöre yabancı sermayenin ilgisine de dikkat çekilerek, özkaynaklarda yüzde 39’olan yabancı sermayeli şirketlerin toplam primlerden aldığı payın ise yüzde 67’leri bulduğuna dikkat çekildi. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde sorun yaşamamak için BES’in yanı sıra hayat sigortasının da yapılması gerektiğine değinilen toplantıda, sistemden ayrılmak isteyenlerin de sisteme dahil olurken ödemedikleri giriş bedellerinin toplam alacaklarından kesilmesine hazırlıklı olmaları uyarısında bulunuldu.