Bankalarda artık ’tüp bebek’ten ’hobi’ye kadar her şeye kredi var
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
YOĞUN rekabetin yaşandığı bankacılık sektöründe, ihtiyaca özel krediler yaygınlaşıyor. Bankalar artık, müşterilerinin karşısına, tüp bebekten kiracıya, eğitimden konut dekorasyonuna, evlilikten faturalı alışverişe, kişisel gelişimden hobiye kadar uzanan farklı ürün ve amaç için sağladıkları bireysel kredilerle çıkıyor. Bu kredilerin faizi yüzde 1.49-2.50 arasında değişiyor.
BANKALAR arasında yaşanan rekabet, şimdi de bireysel kredilere kaydı. Bankalar, müşterilerinin karşısına artık, tüp bebekten kiracıya, eğitimden konut dekorasyonuna, evlilikten faturalı alışverişe, kişisel gelişimden hobiye kadar uzanan farklı ihtiyaçlara özel bireysel kredi imkanlarıyla çıkıyor. Faizi ya da kár oranı yüzde 1.49’tan başlayıp, yüzde 2.50’ye kadar uzanan bu kredilerin vadesi, 6 aydan başlayıp, 5 yıla kadar çıkabiliyor. Kredi, kefilli, kefilsiz açılabiliyor. Müşteri, ara ödeme ya da sabit taksit seçeneklerinden birini seçebiliyor. İhtiyacın türüne göre çeşitlendirilen bu kredilerde yaz aylarında tatil, baharda konut onarım ve dekorasyon, kışın ise doğalgaza dönüşüm gibi ihtiyaçlar ön plana çıkıyor. Bu kredilerin tüketici eğilimlerine göre dönemsel olarak farklılıklar göstermesi, tüketicinin ihtiyacı olan krediye yönelmesini sağlıyor.
FİRMALARLA İŞBİRLİĞİ: Tüketicilerin farklı beklenti ve ihtiyaçlarına göre ürün yelpazelerini sürekli geliştiren bankalar, bireysel kredilerde, farklı teminat, uzun vade ve düşük faiz unsurunu da ön plana çıkartıyor. Dönemsel olarak uyguladıkları tatil, seyahat, tekne, evlilik, dekorasyon gibi kredilerde, firmalarla da işbirliği yapabiliyor. Böylece, farklı segmentlerde çeşitli firmalarla anlaşmalar yaparak, müşteri portföylerinin gelişmesini sağlayabiliyor. Okulların açılacağı dönemde eğitim kurumlarıyla, yaz sezonunda seyahat acenteleriyle, kış aylarında doğalgaz kurumlarıyla ikili anlaşmalar yaparak, bu kurum ve kuruluşların müşterilerini cazip kredi imkanlarıyla bankalarına çekme yoluna gidiyorlar. Çeşitlenen kredilerde teminat koşulları da farklılık gösterebiliyor. Buna göre, evlilik kredisi kullanmak isteyen müşterilerden evlilik tarihini almış olması, eğitim kredisinden yararlanmak isteyenlerden öğrenci belgesi, doğalgaz dönüşüm kredi kullanmak isteyenlerden de doğalgaz sözleşmesi istenebiliyor. Bunun nedeni de kredinin amacına uygun kullanılmasını sağlamak oluşturuyor.
BÜYÜK FARK YOK: Arkadaşımız Meltem Kara, bankaların bireysel kredi politikalarını tek tek araştırdı. Hangi bankanın müşterilerine hangi kredi seçeneğini, hangi şartlarla sunduğunu inceledi. Bireysel kredi müşterilerinin taleplerinin karşılanmasında, kredinin kullanım amacının yanı sıra, çalışma şekli, ödeme gücü, tercih edilen vade ve ödeme alışkanlıkları da etkili oluyor. Bankaların müşterilerine sunduğu bu kredi seçeneklerinin birbirlerinden pek fazla farkı bulunmuyor. Ancak, farklı müşteri tiplerine ulaşmak ve ürün çeşitlemesine gitmek amacıyla peş peşe geliştirilen bu seçenekler, bankaların hedeflerine ulaşmasında önemli katkı sağlıyor.