Erkan Çelebi: Ayakkabıya kılavuz zorunluluğu

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

AYAKKABILAR da önümüzdeki eylül ayından itibaren dayanıklı tüketim mallarında olduğu gibi tanıtım kılavuzuyla birlikte satılacak. Bunun sonucunda, suni deri ayakkabıları İtalyan derisi, suni kösele ayakkabıları da Japon köselesi diye satmaya kalkan ayakkabıcı, ayakkabı başına 121 milyon 680 bin lira ceza ödemek zorunda kalacak.

ARTIK buzdolabı, televizyon, otomobilde olduğu gibi ayakkabılara da tanıtma kılavuzuyla birlikte satılma zorunluluğu getirildi. Böylece, suni deri bir ayakkabı İtalyan derisi, suni kösele ayakkabı da Japon köselesi diye satılamayacak. Satmaya kalkan ayakkabıcılar da sattığı her ayakkabı için 121 milyon 680 bin lira ceza ödemek zorunda kalacak.

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin yoğun şikayetleri üzerine Tüketici Kanunu çerçevesinde yeni bir düzenlemeye gitti. Bunun sonucunda ayakkabı üretici ve ithalatçıları, 3 Eylül'den itibaren ayakkabıları tanıtma klavuzuyla birlikte satmak zorunda kalacak. Yeni uygulamaya göre, tanıtma klavuzları, ayakkabıların en az bir tekinde bulunacak. Tanıtma klavuzu uygulamasında tüketiciye karşı satıcı, bayi, acenta, üretici ya da ithalatçı zincirleme sorumlu olacak. Ayakkabıları kullanım klavuzu olmadan satan ayakkabıcılara ise 121 milyon 680 bin lira ceza uygulanacak. Sattıkları ayakkabılara kullanım klavuzu koymamakta direnen ayakkabıcılara uygulanacak ceza da iki kat artacak.

VİNYETLER KULLANILACAK

Tanıtma kılavuzunda ayakkabının dış yüzü, astarı ve tabanında kullanılan malzemenin özelliği vinyetlerle anlatılacak. Böylece tüketicinin, bu vinyetlere bakarak, kullanılan malzemenin özelliği hakkında doğru bilgi edinmesi sağlanacak. Aynı ceza, ayakkabıda kullanılan malzeme ile kılavuzda yer alan bilgilerin farklı olması durumunda da geçerli olacak. Böylece, tüketicinin yanıltılması da engellenmiş olacak. Eylül ayından itibaren satılan ayakkabıların kılavuz içermemesi ya da yanıltıcı kılavuzla satılması durumunda sadece tüketici şikayetleri beklenmeyecek. Bakanlık müfettiş ve kontrolörleri de mağaza ve ayakkabıcıları dolaşarak kontrol yapabilecek.

TÜKETİCİ ALDATILAMAYACAK

Kullanım kılavuzu uygulamasının Avrupa'da yaygın olduğuna dikkat çeken Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Mehmet Büyükekşi, ‘‘Bu uygulamanın Türkiye'de geç de olsa başlaması dürüst ayakkabıcılar açısından önemli bir gelişme. Biz zaten yurt dışına ihraç ettiğimiz ayakkabılara bu tanıtma kılavuzu koyuyorduk. Şimdi, aynı kılavuzu iç piyasaya verdiğimiz ayakkabılarda da kullanacağız’’ dedi.

Tanıtma kılavuzu uygulaması sonucunda tüketicilerin aldatılmasının önleneceğini de savunan Büyükekşi, ‘‘Teknoloji çok ilerledi. Şayet uzman değilseniz, artık suni deriyi doğal deriden ayırmanız mümkün değil. Türkiye'de yıllardan beri suni deri ayakkabılar, İtalyan derisi, suni kösele ayakkabılar da Japon köselesi diye satılarak, tüketici aldatıldı. Etiket sistemiyle bunların önüne geçilecek. Bu uygulama sadece tüketicinin değil, üreticinin de yararına. Çünkü, tüketicilerde ucuz olan bir ürünün kalitesiz, pahalı olan ürünlerin de kaliteli olduğuna dair bir düşünce yaygın. Bu nedenle, suni deri ayakkabılar, doğal deri diye satılarak haksız rekabet ortamı yaratıldı’’ dedi.

AHMET UĞUR GÖRGÜLÜ'nün hasar tazminatı Universal Sigorta tarafından ödendi.

PELİN BAKKAL'ın arızalanan bebek arabası Chicco tarafından onarıldı.

MAZHAR TOKGÖZOĞLU'nun promosyon olarak kazandığı film, Philips tarafından adresine gönderildi.

ÖZLEM DİNÇ'in yeni sim kartı Turkcell tarafından teslim edildi.

NURHAN FİLİZ AKIN'ın arızalanan buzdolabının parası Bosch tarafından iade edildi.

NURHAYAT DEMİR'in çeken kazağı Sevim Mağazası tarafından yenisiyle değiştirildi.

UFUK ÇAKIR'ın promosyon olarak kazandığı Walkman, Carrefour tarafından teslim edildi.

BELKIS GÜDÜL'ün arızalanan Panasonic marka cep telefonu Tekofaks tarafından yenisiyle değiştirildi.

FİKRET ASIĞ'ın arızalanan ekmek kızartma makinası Tefal tarafından yenisiyle değiştirildi.

Yazarın Tüm Yazıları