685 bin işyeri ve konut, hırsıza karşı 370 milyon TL’ye korunuyor

‘GÜNDE 1 dolara güvenlik’ sloganıyla, haftanın 7 günü 24 saat online takip hizmeti veren güvenlik kuruluşlarının oluşturduğu pazar, daha şimdiden 370 milyon TL’lik yıllık hacme ulaştı. Bunda Türkiye’deki her 10 işyerinden 3’ünün, her 1000 konuttan da 5’inin, online takip ağına dahil olmayı tercih etmesi etkili oldu.

Haberin Devamı

HANE sayısının 16 milyonu, işyeri sayısının da 2 milyonu aştığı TÜrkiye’de, her 6 dakikada bir hırsızlık olayının yaşanması, “Günde 1 dolara güvenlik” sloganıyla, haftanın 7 günü 24 saat online takip hizmeti veren güvenlik kuruluşlarına yarıyor. Aralarında Pronet, Komsek, Voles, Boğaziçi gibi kuruluşların da bulunduğu pazar, özellikle kendini güvence altına almak isteyen işyerleri sayesinde 370 milyon TL’lik yıllık hacme ulaştı. Bunda da Türkiye’deki her 10 işyerinden 3’ünün, her bin konuttan da 5’inin, kendi güvenlik sistemlerini oluşturmak yerine, online hizmet veren kuruluşların takip ağına dahil olmayı tercih etmesi etkili oluyor.
Online bağlantı kuruluyor
Sadece belli noktalara alarm cihazı takmakla yetinmeyip, güvenlik ağlarına ekledikleri konut ve işyerleriyle online bağlantı kurarak, 24 saat takip hizmeti verebilen kuruluşların sayısı da 50’ye ulaştı. Bunda da özellikle işyerlerinin online takip sistemlerini tercih etmeleri etkili rol oynadı. Türkiye’deki 2 milyon işyerinden yüzde 30’u güvenlik hizmetini bu kuruluşlardan alma yolunu seçti. Bu kuruluşların, işyerlerinde sağladığı bu hızlı yayılış, cazip kampanyalara rağmen konutlarda istenilen düzeye ulaşamadı. 600 bin işyerine karşılık, online güvenlik takip ağına dahil olan konut sayısı, 85 bin seviyesinde kaldı. Buna da, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana gibi metropollerin dışında kalan illerdeki konut sahiplerinin hırsızlara karşı güvenlik için ek bir bedel ödemek istememesi yol açıyor.
7/24 izlemeye alınıyor
Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, sisteminin donanım ve içeriğini, mekanı keşfe gelen güvenlik uzmanları yapıyor. Ayrıca mekan sahibinin özel talepleri de dikkate alınıyor. Hangi alarm sistemlerinin kullanılacağı genel olarak mekanın durumuna ve güvenlik zaaflarına göre değişebiliyor. Sonuç olarak sistem kurulduktan sonra mekan, merkezden 7 gün 24 saat takip altına alınıyor. kurulan sistem herhangi bir müdahale durumunda, merkezi uyarıyor.

Haberin Devamı

En fazla Amerika’da kullanılıyor

TÜRKİYE’de güvenlik kuruluşlarının online takip ağına dahil olan mekanların yüzde 88’ini işyerleri, yüzde 12 kadarını da konutlar oluşturuyor. Bu sistemi kullanan konut oranı Avrupa’da  yüzde 15 civarında. Amerika’da ise yüzde 20’yi buluyor. Konutlarda online takip sistemlerini özellikle müstakil ev ve villalar ile yalnız yaşayan bireyler tercih ediyor. Ayrıca, yeni eve taşınanlar ya da yeni ev kuranlar ile çocuklu aileler de online takip sistemlerini kullanıyor.

Haberin Devamı

Paketler yangın ve su baskınını da kapsıyor

ELEKTRONİK takip hizmeti veren kuruluşların hazırladıkları güvenlik paketleri, sadece hırsızlık olaylarını kapsamıyor. Aynı zamanda, yangın, acil sağlık sorunları, gaz kaçağı ve panik durumlarında da devreye girebiliyor. Ayrıca sisteme, ekstra olarak su baskını güvencesi de eklenebiliyor. Bu kuruluşların hizmet verdiği ev ve iş yerlerinde kullandığı teknik ekipmanlar arasında hareket algılayıcılar, kamera sistemleri, doğalgaz, LPG ve karbon monoksit dedektörleri yer alıyor. Bununla birlikte kamera hizmeti de evdeki çocuğunu ve bakıcıyı ya da işyerini, mekan dışındayken cep telefonu ya da bilgisayar aracılığıyla, uzaktan izleme fırsatı sunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları