50 milyon ‘kontörlü cep’çi TL’ye geçiyor, zam görünüyor

PERŞEMBE gününden itibaren “kontörden TL’ye” geçilecek olan cep telefonlarında, 50 milyon faturasız hat abonesini 1 Nisan şoku bekliyor. Dakikası 1 kontörden, yani 20 kuruştan başlayan konuşma bedelleri, TL’ye geçişle yüzde 75 zamlanacak ve 35 kuruşa kadar yükselecek. Görüşme bedelleri, bazı tarifelerde 65 kuruşa kadar ulaşacak.

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) kararı ile önümüzdeki perşembe gününden itibaren kontörden TL’ye geçmek zorunda kalacak olan GSM operatörleri, 50 milyonu bulan faturasız hat sahibine 1 Nisan şoku yaşatmaya hazırlanıyor. BTK’nın kontörden TL’ye geçme kararıyla, dakikası 1 kontörden, yani 20 kuruştan başlayan konuşma bedelleri, 1 Nisan tarihinden itibaren yüzde 75 artarak 35 kuruşa kadar yükselecek. Bu görüşme bedelleri, bazı tarifelerde 65 kuruşa kadar ulaşabilecek. Bu da, BTK’nın etkin piyasa gücüne sahip olduğu gerekçesiyle Turkcell için görüşme başına belirlediği 50 kuruşluk ortalama fiyat uygulamasından kaynaklanacak.

BTK’nın kontörden TL’ye zorunlu geçiş kararının ardından faturasız hatlarla ilgili lira bazındaki yeni tarifelerini ilk açıklayan kuruluş Turkcell oldu. Avea ve Vodafone ise, son gün olan 31 Mart Çarşamba’ya kadar bekleme kararı aldıklarını duyurdu.

Abonenin yüzde 75’i Turkcell’de

Sayıları 50 milyonu bulan faturasız GSM hat abonelerinin yüzde 75’ini bünyesinde toplayan Turkcell, abonelerine 1 kontör (20 kuruş) karşılığında görüşme yapabilmelerine imkan sağladığı ‘BirFiyat’ tarifesine 31 Mart tarihi itibariyle son vererek, bu tarifenin yerine aynı tarifenin yeni versiyonunu devreye sokacak. Bu tarifede, 50 TL’lik pakatlerde görüşme bedeli 35 kuruştan, 30 TL’lik paketlerde de 45 kuruştan başlatıldı. 10 dakikası 2 kontör (40 kuruş) olan SüperPaket tarifesini de 1 Nisan’dan itabaren 50 kuruş olarak belirleyen Turkcell’in ‘BizBize’ tarifesi aboneleri de bundan böyle 2 dakikalık görüşme bedeli olarak 65 kuruş ödeyecek. 2 kontör yani 40 kuruş olan SMS bedeli de yeni uygulamayla birlikte 50 kuruş olacak.

Fark yüzde 75’i buluyor

Arkadaşımız Mert Temizkan’ın yaptığı araştırmaya göre, kontörden TL’ye geçiş, cep telefonu abonelerinin, tarife ücretlendirmelerini daha rahat anlamalarını ve operatörler arasında tarife karşılaştırmasını daha kolay yapabilmelerini sağlamak amacıyla başlatılıyor ve tüm operatörler tarafından zorunlu olarak uygulanıyor. Aboneler, bundan böyle hatlarına kontör yerine lira yüklemesinde bulunacak. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun(BTK) 2 Ekim 2009 tarihli kararına göre belirlenen yasal tarih 1 Nisan itibariyle kontör-para birimi değişimi tüketicilere kolaylık sağlaması açısından doğrudan uygulamaya alındı. Yeni uygulamayla beraber kontör uygulaması son bulacak ve herhangi bir fark olmadan tüketiciler eski tarifelerinden TL uygulamasına geçecekti. Böylece satın aldıkları kontörler için ödedikleri bedeli de kolayca takip etmeleri sağlanacaktı. Ancak bu geçiş, ciddi fiyat artışını da beraberinde getirdi.

BTK Vodafone’a 3 ay ek süre verdi

TL uygulamasının başlamasıyle birlikte, hat abonelerinin kullandıkları tarife, kampanya ya da aboneliği bulunan servisleri değiştirmeleri de gerekmiyor. Ücretlendirme ise kontörün karşılığı olan kuruş ya da TL olarak yapılacak. TL sisteminde ön ödemeli hat kullanıcıları, aldıkları her hizmetten sonra kullanım miktarı, tutarı ve kalan tutara ilişkin bilgilendirme mesajını ücretsiz olarak alacak. Ancak, BTK, bu sistemle ilgili Vodafone’un yaptığı ek süre talebini kabul etmesi nedeniyle bu operatörün aboneleri yaptıkları görüşmelerin bedellerini 3 ay süreyle öğrenemeyecek.

En az 5, en fazla 360 TL yüklenecek

TÜKETİCİLERİN sistemin başlangıç tarihine kadarki kullanılmamış kontörleri BTK tarafından belirlenen birim üzerinden değer kaybetmeden TL’ye çevrilecek. TL’ye geçiş sonrası yüklemeler aynı kanallardan yapılabilecek. Sisteme göre, tek seferde en az 5 TL’lik yükleme yapılabilirken, en fazla 360 TL yüklenebilecek.

3 şirkette 65 milyon abone

TÜRKİYE’de 3 GSM işletmecisinden hizmet alan yaklaşık 65 milyon aboneden 15 milyonu faturalı hat, 50 milyonu da ön ödemeli abonelik paketlerini kullanıyor. Dünyada ise 2.5 milyar ön ödemeli hat abonesi bulunuyor. Bunun büyük bir bölümünde ise kontör yerine o ülkenin para birimi kullanılıyor. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu, “Türkiye’de kontör kullanımına geçildiğinde, TL’de 6 sıfır olması ve enflasyon gibi faktörler nedeniyle TL uygulaması pratik değildi. Ayrıca o dönemde ankesörlü telefonlarda da kontör sistemi vardı. Bu nedenler kuruş uygulamasının önüne geçiyordu” diye konuşurken, Vodafone Türkiye Pazarlamadan Sorumlı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Öğüt de, “Kontörden TL’ye geçişi sadece müşteri memnuniyeti açısından değerlendirmek gerekir. Bu geçişin abone sayılarında bir değişiklik yaratmasını öngörmüyoruz” dedi.

Kontörden TL’ye geçişte bilinmesi gerekenler

Tarife değişikliğine gitmeye, yeni bir tarife için başvuruda bulunmaya ve yararlanılan servis aboneliklerini yenilemek için ek bir işlem yapmaya gerek olmayacak.
Kontörlü sistemde kontör yüklenebilen kanallardan, TL kartları da yüklenebilecek.
Kontör yerine geçen yeni TL kartı satın alındıktan sonra, kartın içinde bulunan miktar hatta yüklenebilecek ve kalan bakiyede görülebilecek.
Konuşma, SMS atma ve diğer hizmetler, TL bakiyesinden düşülecek ve her hizmet sonrası kalan bakiye görülecek.
BTK kararı gereği bu bilgiler tüm müşterilere iletilecek. Bilgileri almak istemeyen müşteriler çağrı merkezleri kanalı ile iptal edebilecek.
TL kartların 31 Mart 2010 tarihinde geçerli tavsiye edilen satış fiyatı TL tutarı olarak hatlara otomatik olarak yüklenecek.
Kontörde olduğu gibi yine yükleme miktarına bağlı avantajlar da olabilecek. Tek seferde daha fazla yüklemeye daha uygun tarife ve kampanya avantajı sunulacak.
1 Nisan itibariyle mevcut kontörler TL’ye dönüştürülerek abonenin hattına eklenecek.
Yazarın Tüm Yazıları