350 milyon liraya ‘öğün’ atlıyoruz

LİF, vitamin ve minerallerle zenginleştirilmiş, vanilyadan fındığa, kurutulmuş meyvelerden keten tohumuna kadar farklı karışımlarla ‘sağlıklı aktif yaşam’ sürmek isteyenleri damak zeklerinden yakalayan firmalar, öğün yerine geçen ürün pazarının 350 milyon liralık hacme ulaşmasını sağladı.

Haberin Devamı

SON dönemlerde fazla kilolardan arınmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenlerin sayısında gözlenen hızlı artış, bir anda atıştırmalık barlardan kahvaltılık gevreklere, vitamin ve mineral takviyeli shake karışımlarından lif tabletlerine kadar öğün atlatıcı ürün pazarının yıldızını parlattı. Lif, vitamin ve minerallerle zenginleştirilmiş, vanilyadan fındığa, kurutulmuş meyvelerden, keten tohumuna kadar farklı karışımlarla sağlıklı aktif yaşam sürmek isteyenleri damak zeklerinden yakalayan firmalar, öğün yerine geçen ürün pazırının 350 milyon liralık hacme ulaşmasını da sağladı.

KAHVALTIDA GEVREK ARTIŞI

230 milyon TL’sını kahvaltılık gevreklerin, 90 milyon TL’sini de lif, vitamin ve minerallerle zenginleştirilmiş aromalı ‘shake’lerin, 30 milyon lirasını da atıştırmalık bar, çorba ve diyet krekerlerin oluşturduğu pazarda, artık firmalar, geliştirdikleri Türk damak tadına üygun ürünlerle ön plana çıkmaya çalışıyor. Her 5 kişiden 1’inin düzenli kahvaltı yapmadığı Türkiye’de, pazardaki hızlı büyümeden en fazla nasibini kahvaltılık gevrekler alıyor.
Kurutulmuş meyve, Hindistan cevizi, keten tohumu, yeşil çay, badem ve çikolatalı karışımlarla kilo verme sürecini daha rahat atlatmak isteyenleri hedef alan firmalar, kilo kontrolüne destek sağlayan bu gıda takviye ürünleriyle pazardan aldıkları payı artırmaya çalışıyor. Enerjinin yavaş ve dengeli kullanılmasını sağladığı için vücutta zindelik, midede tokluk hissi oluşturan tam tahıllı bu ürünler, yıllık kişi başına düşan kahvaltılık gevrek tüketiminin de 250 grama ulaşmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

EN HIZLI BÜYÜYEN SEKTÖR

Türkiye’de en hızlı büyüyen ilk 5 gıda kategorisinden biri olarak gösterilen kahvaltılık gevrek pazarında faaliyet gösteren firmalar, önümüzdeki 5 yıl içinde yıllık kişi başına düşen tüketimi 250 gramdan 2 kilograma çıkartmayı hedefliyor. Bunda her yıl Türkiye’de 1 milyona yakın yeni hanenin, kahvaltılık gevrek tüketmeye başlaması etkili oluyor. Kellogg markasıyla Türkiye’de üretim gerçekleştiren Ülker, pazarda Coco Pops, Special K, Kellogg’s ve Honey Pops’la, Nestle, Nesquik, Nesfit, Müsli ve Corn Flakes markalarıyla rekabet ediyor. İrirli ufaklı birçok markanın rekabet ettiği pazarda Nestle, liderliği elinde bulunduruyor.

Haberin Devamı

Bir ölçeği bir öğün

- PAZARDAN 50 milyon dolarla (90 milyon TL) kahvaltılık gevreklerin ardından en büyük ikinci payı alan ‘öğün’ atlatıcı ‘shake’ler (karışım) de artık Türk damak tadına uygun formüller içeriyor. Kilo kontrolü sağlamaya yardımcı bu ürünler, vücudun ihtiyacı olan besinleri minimum kalori ile sağlıyor. Aralarında vücudu destekleyici fonksiyonu ile bilinen B vitaminlerinin de olduğu 23 vitamin ve mineral içeren bu ürünler, içeriklerindeki bezelyeden elde edilen protein sayesinde kilo kontrolü programı uygulanırken, enerji seviyesinin yüksek tutulmasına ve daha uzun süre tok kalınmasına da yardımcı oluyor.

ATIŞTIRMALIK ÇORBALAR

Her bir ölçeği bir öğün yerine geçen bu shake’lerin, kilo kontrolü için günde 2 öğün, ideal kiloyu koruma için ise günde 1 öğün tüketilmesi öneriliyor. Herbalife’ın öncülük ettiği bu segment, beslenme alışkanlıklarını değiştirmeden kilo vermek isteyenlere alternatif çözümler oluşturuyor. Vanilya ve fındık aromalı Shake Karışımları’nın yanı sıra, atıştırmalık çorbalar, bitkisel çay ve gıda takviyesi bitkisel lif tabletler de pazarda rekabeti farklı boyutlara taşıyor. Kahvaltılık gevreklerin, 4 ile 20 TL arasında değiştiği öğün atlatan ürün pazarında gıda takviyesi olarak kullanılan lif tabletler 50 TL’den, sheke’ler de 66 TL’den satılıyor. barların fiyatı ise 2 TL ile 3.5 TL arasında değişiyor.

Haberin Devamı

Hedef Yunanistan

- ARAŞTIRMALARA göre, İngiltere’de kişi başı yıllık kahvaltılık gevrek tüketim 6.2, Yeni Zelanda’da 5.8, Fransa’da 1.9, Yunanistan’da 2, Meksika ve Polonya’da 1.3 kilogram olurken, Arabistan ve Rusya’da 300 gram seviyesinde gerçekleşşiyor. Türkiye’de ise bu 250 gram seviyesinde kalıyor. Ancak firmalar, önüzümdeki 5 yıl içinde kişi başına düşen tüketimi 2 kilograma çıkartarak, Yunanistan’ı yakalamayı hedefliyor.

Yazarın Tüm Yazıları