Paylaş
TÜRKİYE’de artık, kasa, banko, vezne, müşteri temsilciliği gibi noktalarda çalışabilmek için yabancı dilin yanı sıra işaret dili de aranan özellikler arasına girdi. Başta market zincirleri olmak üzere bankalardan konfeksiyon mağazalarına, belediyelerden noterlere, avukat ve doktorlara kadar bir çok kişi ve kuruluş, işe alacağı personelde işaret dili bilme zorunluluğu arıyor. Bu da, 500 TL ile 1500 TL arasında değişen işaret dili kurslarına olan talebin hızla artmasını sağlıyor.
Kurslar artıyor
Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de 8 milyon engelli bulunuyor. Bunun 3.5 milyonunu işitme engelliler oluşturuyor. Engellilerin özellikle çalışma hayatı içindeki rollerinin artması ve toplum içinde ön plana çıkmaya başlaması, sadece kamu kurum ve kuruluşlarını değil rekabette öne geçmek isteyen özel sektörü de harekete geçiriyor. Bu da, bugüne kadar özellikle işitme engelliler ve onların yakınları için düzenlenen işaret dili kurslarının bazı belediyeler ile İşitme Engellileri Derneği’yle sınırlı kalmaktan çıkartıp, yabancı dil, bilgisayar, diksiyon, grafik tasarım gibi gibi alanlarda faaliyet gösteren dersanelere de kaymasını yağlıyor. Artık, aralarında Deneyim, Bilgi, Düşler, Şiir, Ligua’nun da bulunduğu bir çok özel dersane, işitme engelliler tercümanlık kursu organize ediyor.
Sertifika Federasyon’dan
Süresi 37-48 saat arasında değişen bu kurslar haftada 2 gün 3’er saat olmak üzere düzenleniyor. Kursların fiyatı ise dersaneden dersaneye değişiyor. 500 TL’den başlayıp, 1500 TL’ye kadar çıkıyor. Özel dersanelerde kursların süresi ortalama 48 saat, fiyatları da 500 TL olurken, Türkiye İşitme Engellileri Derneği’nin düzenlediği 37 saatlik eğitim programının bedeli de 1.500 TL’yi buluyor. Bu fiyat farkı da özel dersanelerin kurs sonunda sertifika vermemelerinden kaynaklanıyor. Tercüman adaylarına, Türk İşaret Dili Tercümanlığı Sertifikası’nı Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu veriyor. Federasyon’dan sertifika alanlar, Türk Dil Kurumu’nun düzenlediği tercümanlık sınavına girme hakkı da elde edebiliyor. Türk Dil Kurumu’ndan alınan sertifikayla da kamu kurum ve kuruluşlarına atanma hakkı da elde edilebiliyor.
‘Beden dili’ dersi de var
İNGİLİZCE, bilgisayar, diksiyon, grafik tasarım gibi alanlarda eğitim veren dersanelerin düzenlediği işaret dili kurslarında da parmak alfabesi, sayılar-matematik işaretleri ve ölçüleri, günlük hayatta kullanılabilen işaretlerin tamamının beden dili ile öğretilmesini kapsıyor. Deneyim Akademi’nin Kurs Müdürü Özlem Avşar, her kelimenin birden fazla işareti olduğu gibi, bir işaretin de birden fazla anlamı olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle el, yüz ve mimikler ifadeleri oluşturmakta çok önemli. Bu eğitimlerle kişi sadece işaret dilini değil aynı zamanda beden dilini de öğreniyor. Türkiye’de işaret dilini öğrenmeye yönelik talep de hızla artıyor. Bu nedenle organize edilen kurslar, ‘İşaret Dili Tercümanlığı’ alanında meslek sahibi olmak isteyenler için bulunmaz bir fırsat. Bu eğitimi alan kişiler birçok iş sahasında kolayca iş bulma imkanına kavuşuyor” diye devam etti.
1500 personele ‘İşaret dili öğren’ şartı koydu
KİM Marketler Zinciri, Türkiye’de ilk defa uygulamaya soktuğu projeyle mağazalarında çalışan tüm personele işaret dili bilme zorunluluğu getiriyor. İlk etapta 50 çalışana öğretilen işaret dili yeni işe alımlarda ise şart olarak koşulacak. Yıl sonuna kadar mağazalarda çalışan 1500 personele işaret dili eğitimi verilecek. Akıllı işaretler sayesinde engelli vatandaşlar içeride kendilerine yardımcı olacak personel bulunduğunu bilecek.
37 saat eğitim görmek yetiyor
TÜRKİYE İşitme Engellileri Derneği Başkanı Ünal Öner, dernek bünyesinden birinci seviye Türk İşaret Dili kursları verdiklerini belirterek, “İşaret dili artık aranan, önemli bir dil konumuna geldi. Türkiye’de sayıları 3.5 milyona yakın işitme engelli yaşadığını düşünürsek bu artık bir ihtiyaçtır. Düzenlediğimiz kurslar, saati 40 TL’den 37 saat üzerinden yapılıyor. Kurs bitiminde başarılı olanlara sertifika veriliyor” dedi.
İşaret dili tercümanı nerelerde çalışıyor
Adliyelerde bilirkişi olarak çalışabiliyor.
Noterden tasdikli yeminli tercümanlar tapu daireleri, karakollar, hastaneler ve belediyelerde çalışabiliyor. Yeminli Tercümanlar sahip oldukları sertifikaları noterden onaylatarak yeminli tercümanlık yapabiliyor.
Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu’nun ulusal ve uluslararası gerçekleştirdiği tüm spor dallarında görevlendiriliyor. Spor organizasyonlarında tercüman olarak spor kulüplerine hizmet veriyorlar.
Dernek ve Spor Kulüplerinde işitme engelli vatandaşlarımıza günlük hayatlarında yardımcı olmak üzere aylık veya günlük ücretle hizmet veriyorlar.
Zincir marketlerin kasalarında, bankaların bankolarında, fatura ödeme merkezlerinin veznelerinde, şirketlerin müşteri temsilciliği birimlerinde görev yapıyor.
Paylaş