2.5 milyon sürücüde ’plakaya yazılan adrese teslim ceza’ şoku
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
TRAFİK şube müdürlükleri, fahri trafik müfettişlerinin plakaya kestiği cezaları araç sahiplerine göndermeye başladı.
Ceza tutanaklarındaki renk, model, marka gibi bilgilerin araçla uyuşmaması, trafik kuralının ihlal edildiği güzergahtan dahi geçilmemesi araç sahiplerini şoke etti. İtiraz durumunda cezaya uyan araç aranıyor. Bulunamazsa sürücüye mahkeme yolu görünüyor.
MALİYE Bakanlığı’nın 2 milyon YTL’lik ödenek ayırmasının ardından, başta fahri trafik müfettişlerinin 2004 yılından bu yana plakaya kestiği cezaların, toplu halde gönderilmeye başlanmasıyla birlikte 2 milyon 500 bin araç sahibi bir anda "trafik cezası şoku"yla karşılaştı. Plakaya kesilen bu 2 milyon 500 bin cezanın büyük bölümünde, tutanaklarda yer alan renk, model, marka gibi bilgilerin, cezanın uygulandığı araçlarla uyuşmaması, trafik kuralının ihlal edildiği güzergahın da kullanılmıyor olması sürücülerin tepkisine yol açtı. Sürücülerin cezaya itiraz etmesi durumunda, il ve ilçe trafik müdürlükleri bu kez cezaya uygun en yakın plakalı aracın arayışına giriyor. Böyle bir araç bulunduğu taktirde, ceza bu kez yeni araca kaydırılıyor. Cezanın kaydırılacağı her hangi bir araç bulunamadığı taktirde de sürücüye mahkeme yolu gösteriliyor.
SAHTE PLAKAYA DİKKAT: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, adreslere toplam 450 milyon YTL’lik trafik cezası tutanağı gönderildi. 6 milyon 623 bin trafik cezasının tebligatına başlanırken bu cezalardan plakaya kesilenlerin sayısı 2 milyon 500 bini buldu. Mahkemeye başvuranların büyük bölümünde mükerrer (sahte) plaka uygulamasından etkilendikleri de ortaya çıktı. Mükerrer plaka uygulamasının özellikle İstanbul’da giderek yaygınlaştığını söyleyen Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Kudret Asma, "Bu uygulama ilk önce taksilerle başladı. Şimdi, özel araçlar arasında da hızla yaygınlaşıyor. Kesilen bu cezalar da mükerrer plakaların tespit edilmesinde önemli bir rol oynuyor. Ceza tutanağıyla araç bilgileri uyuşmayanların mutlaka trafik müdürlüklerine ve savcılıklara başvurarak, aynı plakaya sahip farklı araç olup olmadığını tespit ettirmeleri gerekiyor" dedi.
MÜFETTİŞLER ARTACAK: Trafiği kontrol etmek ve düzenlemek için 22 bin trafik polisi ve 11 bin fahri müfettişin görev yaptığını söyleyen Asma, "Seyir halindeyken bir aracı durdurmadan ceza yazan polis ve fahri müfettişler bazen, plakayı tutanağa yanlış da geçirebiliyor. Polis ve fahri müfettişler tarafından tutanağa kaydedilen bu plakalar trafik müdürlüklerinde cezaya dönüştürülüyor. Trafik müdürlüklerindeki görevliler de tutanakta yazılı olan plakaları, müdürlüklerde ceza kağıdına geçirirken harf veya rakam hatası yapabiliyor. Bu da adreslere gönderilen ceza tutanaklarında belirtilen plaka ile aracın model ve renginde farklılıkların ortaya çıkmasına yol açabiliyor" dedi.
ÇÖZÜM MAHKEMEDE: Belirtilen özelliklerde herhangi bir araç bulunulamaması ya da itiraz edilen cezada plaka ve modelin tutması durumunda ise bu kez sürücü savcılığa ve trafik mahkemelerine yönlendiriliyor. Sürücüler herhangi bir harç ve pul ücreti ödemeden bu mahkemelerde sorununa çözüm arayabiliyor.
’Plakaya ceza’nın yüzde 4’ü mahkemeden dönebiliyor
TRAFİK mahkemesine yapılan başvurularda ’plakaya ceza’ yiyen sürücülerin davayı kazanma oranı yüzde 4’ü aşmıyor. Eğer cezada belirtilen plaka ile aracın modeli birbiriyle tutuyorsa itirazlar herhangi bir sonuca ulaşmıyor. Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Kudret Asma, "Cezaların sürücülere 1 ile 1.5 yıllık süreler içinde ulaşması, sürücülerin trafikte yaptığı yanlışları ve gittiği yerleri hatırlayamamasına yol açabiliyor. İtirazlar da bundan kaynaklanıyor" dedi.