Paylaş
Türkiye’nin 45 yıllık teftiş ve denetim karnesini çıkaran tarihteki en kapsamlı araştırma için 100’ün üzerinde akademisyen ve uzman kişi arşivleri tarayarak, envanter çıkardı.
Araştırmanın çarpıcı sonucu
Sadece bununla yetinmeyen araştırma ekibi, 1923-2010 dönemindeki tüm yasa, tüzük ve yönetmelikleri tek tek inceledi. Buradan çıkan başka bir sonuç da ilk kez tüm denetim çalışanlarının demografik ve eğitim bilgilerine ilişkin verileri kapsayan sayısal veri setinin oluşturulması oldu.
Şimdi gelelim araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuca...
Rapora göre Diyanet İşleri Başkanlığı merkez teşkilatı bugüne kadar en fazla teftiş gören kamu kurumu oldu. Merkez denetiminde ilk sıraları Diyanet’ten sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı izledi.
İyi örneğe ödül verilmeli
Bu kapsamlı araştırmada bunun dışında yüzlerce tespit yapıldı. Son olarak araştırmaya katılan kamu çalışanlarının yüzde 92’si “Denetimin etkinliği açısından iyi örnekler ödüllendirilsin” önerisini getirdi.
Çalışanların bu haklı serzenişiyle ilgili ileride yeni bir düzenleme yapılabilir. Ancak, bugüne kadar yapılan en geniş çalışma olan bu raporun kamuoyunda daha çok tartışılması gerekmez mi?
Gelirler sosyalleşti
GELİR idaresi Başkanlığı (GİB), gelişen teknolojiye uyum sağladı. GİB, son zamanların gözde sosyal paylaşım sitesi Facebook ve Youtube’da kuruma özel alanlar oluşturdu. Gelir İdaresi, yapılan bu sanal çalışmayla artık gelişen dünyanın ayrılmaz parçası olan sosyal medyada yerini kapmış oldu.
Reklam yüzü olarak geçmişte Cem Yılmaz gibi ünlü isimleri kullanan GİB, böylece kurumun tüm gelişmelerini, mükellefe yönelik vergi duyurularını ve açıklamaları artık sosyal medya aracılığıyla vatandaşa duyuracak.
GİB için bu nedenle son günlerde “Kurum, yeni uygulamasıyla teknoloji düşkünü Maliye Bakanı’nın hızına yetişmeye çalışıyor” dedikodularına yol açtı.
Paylaş