Online beyannamenin avantajları ise “Sistem teknolojinin sunduğu imkanları kullanarak vergi dairesine gitmeden, internet üzerinden hızlı, kolay ve masrafsız bir şekilde almak amacıyla tasarlandı” şeklinde sıralandı. Ancak, “soğukta vergi dairesine gitmekten kurtuldum” ümidini taşıyan evsahiplerinin bu sevinci kısa sürdü. 1 Mart’ta uygulamaya geçen sistem aşırı yoğunluk nedeniyle kilitlendi. Yaşanan aksaklıklar nedeniyle “Sisteme girememe veya beyannameyi gönderememe gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için beyannamenizi son günlere kalmadan onaylayın” uyarısı geldi.
Çare vergi dairesinde
Sisteme zor da olsa girmeyi başaranlar da bilgilerini yüklemekte sorun yaşadı. İnternet başında beklemekten sıkılan ve bilgilerinde yanlışlık olduğunu farkeden mükellef de yine eskiden olduğu gibi vergi dairelerine koştu. Keşke, vatandaşa kolaylık sağlaması için hazırlanan sistemde yaşanabilecek sıkıntılar “önceden” öngörülseydi de bu sorunlar yaşanmasaydı. Maalesef olan yine vergi dairesinde kuyruk çilesi çeken ve bürokrasiyle uğraşan vatandaşa oldu.
Ekonomi diplomasisi hızlanacak
“DÜNYAYI en fazla dolaşan bakan kimdir?” sorusunun yanıtı hiç şüphesiz Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan olur. Son olarak İsviçre’de temaslarda bulunan Çağlayan’ın bugüne kadar ekonomi diplomasisinde bulunduğu ülke sayısı çoktan yüzü geçti. Yeni teşvik sisteminin açıklanmasıyla birlikte Çağlayan’ın dış seyahatlerine hız vereceği konuşuluyor. Bugüne kadar Türkiye’nin ticaretini arttırmak için deyim yerindeyse fellik fellik dünyayı dolaşan Çağlayan’ın özellikle Uzakdoğu ve Güney Amerika’da yatırımcı avına çıkacağı belirtiliyor. Yatırım çekmek için gece gündüz çalışan Çağlayan’ın temasları, en çok performansına yetişmeye çalışan bürokratlarını yoracak gibi gözüküyor.
Teknoloji nedeniyle mektuplar artık hayatımızdan çıksa da Rekabet Mektubunun ayrı bir önemi bulunuyor. Bu sene yayınlanan mektuptaki mesajlara bakarsak, hedef kitlenin bürokratlar olduğunu söyleyebiliriz.
Rekabet kültürünün kurumsal hale getirilmesini isteyen Kaldırımcı, toplum beklentisine cevap veremeyen bürokratik tercihlerin ayakta kalamadığı uyarısını yaptı. “Seçilen veya atanan yöneticilerin tercih ve tasarrufları önemli sonuçlar doğurur” diyen Kaldırımcı, bir sayfalık mektubunda bürokratlara ince mesajlar yolladı. Şimdi sıra mektuptan gereken dersi çıkaracak olan bürokratlarda...
Şiirler eskide kaldı
KABİNENİN sakin isimlerinden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın gençlik yıllarında şiir yazdığı ortaya çıktı. Üniversite yıllarına kadar Bingöl’de yaşayan Yılmaz, birincilikle bitirdiği ODTÜ Kamu Yönetimi’ndeki öğrencilik yıllarında şiirler karaladığını söyledi. Daha çok yaptığı işlerle kamuoyunun gündemine gelmeyi tercih eden Yılmaz, bu özelliğini geçtiğimiz günlerde yaptığı sohbette dile getirdi. Bakanlık nedeniyle sosyal aktivitelerden uzak kalan Yılmaz, şiirden kopmanın da üzüntüsünü yaşıyor. “Çok eskilerde kaldı” dediği şiiri çok sevdiğini dile getiren Yılmaz’a göre yazdıkları sadece karalama düzeyinde kaldı. Dileğimiz mütevazılığıyla bilinen Yılmaz’ın iç dünyasını yansıtan şiirlerini bir gün kitap olarak raflarda görmek olur.
Vadi’de “tarihi” jest
TÜRKMENİSTAN Parkı ve ünlü aydın Mahdum Kulu için Dikmen Vadisi’nde yapılan heykel önceki gün açıldı. Birçoğumuzun habersiz olduğu park ve heykelin yapımıyla ilgili süreç üç yıl öncesine dayanıyor. 2009’da Türkmenistan’a giden Türk Tarih Kurumu Başkanı, Anadolu’nun kapısını Türklere açan Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan’ın mezar yerini araştırmaya başladı. Türkmen tarafının olumlu yaklaşımları üzerine Türkiye de bu “tarihi jesti” karşılıksız bırakmamak için Ankara’da bir Türkmen Parkı ve Türkmen şair Mahdum Kulu için heykel dikilmesine karar verdi. Konu Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edildikten sonra, Dikmen Vadisi’nde çalışmalara başlandı. Bir süredir yürütülen sessiz diplomasiyle ilgili son görüşmeleri ise Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Aşkabat temasları sırasında yaptı. Jestlerin Ankara ayağının tamamlandığını söyleyebiliriz. Artık, gözler mezar yerinin bulunması için uzun süredir devam eden çalışmalara çevrildi. Bakalım konuyla ilgili önümüzdeki günlerde ne gibi gelişmeler olacak.
Uzun bir hazırlık süreci sonunda hazırlanan kanun birçok tartışmayı beraberinde getirdi. İlk karşı çıkılan nokta tasfiyesi gündeme gelen 400 bin şirketle ilgiliydi.
Yasa, binlerce işadamını ilgilendirdiği için yarattığı tartışma büyük olsa da TTK için bir kaşık suda koparılan kıyametin haksız olduğunu belirtmek gerekiyor.
Yazıcı kolları sıvadı
Şirketler için milat kabul edilen düzenlemeye gelen eleştiriler üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da kolları sıvadı. Yasanın hazırlık sürecinin kafalarda soru işareti bırakmayacak şekilde verimli geçmesini isteyen Yazıcı, bu sebeple çeşitli illerde TTK’yı işadamlarına anlatmaya başladı. Hummalı şekilde çalışmaları sürdüren Yazıcı, bu kapsamda önümüzdeki günlerde hızla sanayileşen Ankaralı işadamlarıyla da buluşacak. Görüşmelerde işadamlarının talepleri dinleyecek olan Yazıcı, düzenlemeye “önyargısız yaklaşan” kişilerden gelen eleştirilere kulak verecek.
Yeni TTK’yı anlatacak
Toplantılarda şirketler için bir yol haritasının çıkarılması hedefleniyor. Yapıcı eleştiriler ışığında da TTK’da rötuşlar yapılabileceği ifade ediliyor.
Hiç şüphesiz bu buluşmada Ankaralı işadamları Yazıcı’ya yeni TTK ile ilgili önerilerini sunma fırsatı yakalayacak. Tavsiyem Ankara’daki her işadamını ilgilendiren yasayla ilgili 1 Temmuz’dan önce verilen bu önemli fırsatın kaçırılmaması olur.
Etkisi masrafından
Bakanlık ülkeye kaçak yollarla giren ve operasyonlar sonucu yakalanan tasfiyelik malları Ulus’taki mağazasında satıyor. Konuyu geçenlerde Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile yaptığımız söyleşide kendisi gündeme getirdi. Yazıcı, gümrüklerde yakalanan malların, birisi Anafartalar Çarşısı’nda olmak üzere üç mağazada satıldığını ifade etti.
Adamın işi o değil
Bu mağazalarda çalışan satış elemanlarının tecrübesizliğinden yakınan Yazıcı, “Bunun önüne geçmek için piyasadan eleman alıp satışı onlara yaptırmayı düşünüyorum” diyerek ilginç bir anısını da şu sözlerle paylaştı:
“Ben Erenköy mağazasının açılışını yaptığım zaman neredeyse satıcıyla kavga edecektim. Bir şey soruyorsun bilmiyor. Adamın işi o değil çünkü.”
Bakanlık verilerine göre yakalanan kaçak eşyalarda son yıllarda rekor artış yaşanıyor. Hal böyle olunca da vatandaşın enflasyona inat uygun fiyata ürün satın aldığı bu mağazaların sayısının artması gerektiğini düşünüyorum.
Esenboğa tesadüfü
EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, önceki gün Erbil ve Süleymaniye seferine çıktı. Kalabalık bir işadamı heyetiyle Irak’a çıkarma yapan Çağlayan’ın gezi rekoruna böylece bir ülke daha eklendi. Ancak ben geziyle ilgili detaylardan çok Esenboğa Havalimanı’nda yaşanan ilginç bir tesadüften söz etmek istiyorum.