Paylaş
Aslında Ankara bu konuda şanslı şehirlerden biri... Namını korumak için yıllardır prensiplerinden ödün vermeyen, nesiller değişmesine karşın Başkentlilere aynı lezzeti sunmayı görev edinen mekanları sıralamak istesek, hatrı sayılır bir liste oluşturulabilir. Kentin çekirdek semtlerinde cadde üzerleri yerine ara sokaklara konuşlanan, göz alıcı mimari ayrıntılardan daha çok mütevazı dekorasyonu ile lezzete odaklanan mekanları hatırlayın. Muhakkak aklınıza birkaç tanesi gelecektir. Hatırlayamayan ya da mekan dağarcığını tazelemek isteyenler için bu hafta Ankara’da klasikleşmiş mekanlardan birini ziyaret ettim. Emek 8. Cadde, 81. Sokak’ta bulunan 52 Ciğer, kurulduğu 1966’dan bugüne müdavimlerinin alışkanlıklarını karşılamak için elinden gelen her şeyi yapıyor.
52 NEREDEN GELİYOR
İsminin öyküsü bir hayli ilginç olan mekan, 1960’lı yılarda Sıhhiye’de hizmet vermeye başlıyor. 1967 yılında Tunus’ta yapılan Akdeniz Oyunları’nda 52 kiloda mindere çıkan milli grekoromen güreşçi Metin Çıkmaz, altın madalya ile Türkiye’ye döndükten sonra ortağı İrfan Basuter ile birlikte bir kebap dükkanı açıyor. Sıhhiye’de hizmet vermeye başlayan mekanın adı da 52 Ciğer oluyor. Çıkmaz ve Basuter’in mekanı, 1972 yılında Emek’te bugüne dek hizmet verdiği adrese taşınıyor. Bu kadar tarihi bilginin ardından ziyaretin lezzetli bölümüne gelelim. 52 Ciğer, kırmızı et ve mangal severlerin damağına hitap eden unutulmayacak tatlara sahip. Mekan sizi, Çukurova ve Güneydoğu’nun karakteristik lezzetlerinin harmanlandığı bir menü ile karşılıyor. Aralarında 30-35 yıldır aynı mekanda hizmet veren garsonların da bulunduğu güleryüzlü servis ekibi önce başlangıçları masanıza ulaştırıyor.
TADI UNUTULMAYAN ŞİŞLER
Maydanoz, taze nane, ve havuçtan oluşan yeşillik tabağına, ezme, kaşık salata, çoban salata ve acılı soğan salatası eşlik ediyor. Bu beşli ile masaya gelen sumaklı soğan ile közlenmiş biber ve domatesleri kırmızı et seansı için bekletmenizi öneririm. Siparişin verdiğiniz et ürünleri mangalda dumanlanırken, sıcak lavaş eşliğinde başlangıçların keyfini çıkarabilirsiniz. Dananın but kısmından yapılan çöp şiş, tadına ilk baktığım lezzet oldu. Araya sıkıştırılan yağ parçaları ile çöp şişin tadını unutmak güç. Bu arada bir porsiyonun 10 şişten oluştuğunu hatırlatmak gerekiyor. Eti soğutmayı sevmeyenler, beşerli iki yarım porsiyon şeklinde sipariş verebilir. Çöp şişin ardından tadına baktığım, orta büyüklükte doğranmış, özenle pişirilmiş kuzu ciğeri mekanın en özel ürünü olarak ön plana çıkıyor. 10 şiş ciğeri bitirip, boş tabak ile başbaşa kalmanız çok uzun sürmüyor. Bu arada ciğeri, kimyon ve sumaklı soğan ile lavaş arasında tüketmenizi tavsiye ederim. Mekanın bir diğer lezzeti ise dana etinden yapılan Adana kebap, Çukurova’daki geleneğin aksine 52 Ciğer’in Adana kebabında kuzu yerine dana eti kullanılıyor. Sır olarak saklanan karışım ile hazırlanan dana etli Adana’yı denemeniz gerekiyor. Etteki farklılığın yani sıra porsiyon alışkanlığı da değişiyor. Mekanda Adana kebap, iki şiş şeklinde sunuluyor. Servis tabağında kebaba; yağlı lavaş, közlenmiş domates ve biber eşlik ediyor. “Tüm bunları bir arada nasıl yiyebilirim” diye soranlara 52 Ciğer’de “mahalle” çözümü var. Mahalle siparişi verdiğinizde aynı tabakta çöp ve ciğer şiş ile Adana kebap bir araya getiriliyor, böylece makul bir porsiyon ile tümünün tadına bakabiliyorsunuz.
ÜNLÜLERİN UĞRAK MEKANI
Mekanın yıldızları olduğunu öğrendiğim bonfile şiş ve külbastıdan da bahsetmek gerekiyor. Dövülmüş ve kırmızı biber ile sotelenmiş sırt eti yapılan külbastı tam bir keyif ürünü... Şişte pişirilen bonfile ise etin tadına varmak isteyenlere hitap ediyor. “Lokum gibi” tabiri, mekanın bonfile şişi için kesinlikle doğru bir tanım oluyor. Bu lezzetler de sipariş edildiğinde iki şiş şeklinde yağlı lavaş, közlenmiş domates ve biber eşliğinde sunuluyor. Ciğer 52’de hamurlu ürünleri de bulabilmek mümkün. Pidelerin tadına bakma fırsatım olmadı fakat taze nane eşliğinde servis edilen isotlu lahmacunu eğer yeriniz kaldıysa mutlaka tatmanız gerekiyor. Tüm bu lezzetlerin yanında gazlı içeceklerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Mekanın köpüklü ayranı, tüm tatlarla eşsiz bir uyum sağlıyor. Ciğer 52’ye konuk olanlar siyasiler arasında Süleyman Demirel’den Bülent Ecevit’e çok sayıda isim olduğunu, ayrıca Cem Yılmaz ve Şahan Gökbakar, Kıraç gibi isimlerin de Ankara ziyaretlerinde mekana uğradığını öğrendim.
CEVİZLİ KADAYIF EN ÇITIR KIVAMDA
Mekana ilk kez uğrayıp, müdavimlerin izinden gitmek isteyenler için tatlı kapanış önerim, cevizli kadayıf olacak. Fırında esmerleşene kadar pişirilen kadayıf, küçük karelere bölünüyor. Üzerinde kıyılmış ceviz ile servis edilen kadayıf, çıtır üst tabakasıyla, şerbet kıvamıyla hafızaya kazınıyor. Cevizli kadayıf ile tatlı kapanış yapmadan mekandan ayrılırsanız, 52 Ciğer deneyiminizin eksik kalacağını hatırlatmam gerekiyor.
MENÜDE NE VAR
- Çöp şiş 17 TL
- Ciğer şiş 17 TL
- Adana kebap 17 TL
- Mahalle 17 TL
- Bonfile şiş 24 TL
- Külbastı 24 TL
- Lahmacun 4 TL
- Pideler 9 TL
- Dürümler 8 TL
- Cevizli Kadayıf 4,5 TL
Paylaş