Üç asırdır paylaşılamıyor

Yemeğe başlamadan önce bitişteki tatlıyı düşünmeye başlayanlardansanız, “hafif” bir önerim var. Önce, üzerinde sert bir karamel tabakası oluşturulan, tatlı “creme brulee”nin geçmişine uzanalım.

Haberin Devamı

İlk creme brulee tarifine, 1691’de François Massialot tarafından Paris’te yayınlanan yemek kitabında rastlanıyor. 1800’lerde İngilizce’ye “yanmış krema” şeklinde çevrilen tatlı aynı dönemde Britanya topraklarında “Trinity Cream” ve “Cambridge burnt cream” isimleriyle boy gösteriyor. Katalanlar’ın “crema catalana” ismini verdiği başka bir tür ise Hristiyanların dini bayram ikramıyken günümüzde her daim tüketilen bir tatlıya dönüşüyor. Creme brulee adıyla tanıdığımız yaklaşık 3 asırlık lezzetin Fransız mı, İngiliz mi, yoksa Katalan mı olduğu hala tartışmalı bir konu. Şeflerin creme brulee üzerindeki karamel tabakayı oluşturma süreçleri de birbirinden farklılık gösteriyor. Bilinen geleneksel yöntemde, kasedeki kremanın üzerine eklenen esmer şeker, dağlama demiri ile eritiliyor. Krema soğutulup, üzerindeki şekerle birlikte fırına atılabiliyor. Günümüz koşullarında şekerin gaz tabancası ile kremanın üstünde eritilmesi bir başka karamel tabaka oluşturma yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. En makbulünün geneleksel yöntem olduğunu hatırlatmakta fayda var. Creme brulee hakkındaki bilgiler ardından, Çat Kapı’nın bu haftaki ziyaret ettiği mekana gelelim.

Haberin Devamı

Üç asırdır paylaşılamıyor

SEBZELİ BAŞLANGIÇ

Ümitköy’de birkaç ay önce hizmet vermeye başlayan Perocchi, Mutlukent Mahallesi, 1950. Sokak’ta bulunuyor. Menünün pizza ve makarna çeşitleriyle oluşturulduğu mekan; sakin, gürültüden uzak, yeşillikler arasında bir bahçeye sahip. Mütevazı görüntüsünün ardında lezzetli yiyeceklerle karşılaşıyorsunuz. Mekanda yemeğe minestrone çorba ile başladım. Havuç, taze fasulye, California biberler, patates ve makarna içeren çorba, dağ kekiği ve rosemary ile çeşnilendiriliyor. Bir dilim limon eklenerek servis edilen çorbanın tadına bakmanızı öneriyorum. Başlangıç için marul, çeri domates, havuç, hardal ve balzamik karışımlı bir sos ile servis edilen mozarella stickleri deneyebilirsiniz. Kalabalık bir masaya sipariş edeceğiniz salata ortamı renklendirebilir. Roka, kuru domates parçaları ve parmesan üçlüsü ile oluşturulan roka salata, üzerine eklenen balzamik katkılı sos ile damak dolduran bir lezzet.

Haberin Devamı

TÜRK DAMAK TADINA KAVURMALI PİZZA

Menünün ana unsurları arasından ilk denemem ıspanak dolgulu tortellini oldu. Pesto sosla karıştırılan makarna, üzerine toz parmesan eklenerek, kuru fesleğen ile birlikte derin bir kasede servis ediliyor. Dolgulu makarna sevenler tercih edebilir. Menülerde genellikle tereyağ ya da kremalı versiyonu ile karşılaşılan fettuccineyi Perocchi’de bolonez sos ile birlikte deneyebilirsiniz. İtalyan tarzında taze üretilen makarnalar için menüde farklı seçenekler bulunuyor. Pizza seçenekleri arasından Türk damak tadına uygun bir lezzet denemek isterseniz, önerim közlenmiş patlıcan ve kavurmalı olacak. Orta kalınlıktaki hamurun üzerine pizza sosu serildikten sonra, mozarella peyniri, közlenmiş patlıcan, kavurma ve biber parçaları eklenerek fırına veriliyor. Menüde, et tüketmeyenler için vejeteryan pizza seçeneği bulunuyor. Mozarella üzerine serilen enginar, brokoli yeşil ve kırmızı biber parçaları ile oluşturulan vejeteryanı pizzayı acı biber yağı ile çeşnilendirebilirsiniz. Mekanda pizzalarınızı 22 ve 32 santimetre olmak üzere iki farklı boyutta sipariş edebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

FİNCANDA CREME BRULEE

Perocchi’de tatlı kapanış için ilk önerim creme brulee olacak. Yazının başlangıcından tarihi ve tekniğinden söz ettiğimiz tatlı, mekanda üç farklı aroma seçeneği ile sunuluyor. Vanilya, kahve ve portakal aromalı creme bruleenin tadına bakabilirsiniz. Küçük fincanlar içerisinde hazırlanan tatlıların, üç seçeneği de aynı sunumda masanıza ulaşıyor. Yoğun tatlılardan hoşlananlara önerim ise sufle olacak. Dondurma ile birlikte servis edilen sufle çikolata severleri mutlu edebilir.

MENÜDE NE VAR

- Mozarella stick 6 TL
- Patlıcan kavurmalı pizza 22 TL
- Vejeteryan pizza 14,25 TL
- Roka salata 10,50 TL

Yazarın Tüm Yazıları