Paylaş
Haber verilmesi üzerine gelen belediye park bahçeler görevlileri ağacın dallarını tamamen kesip hiç dal bırakmadılar ve gövdesini de yaklaşık 70 cm. çapında kestiler. Tamamen dalsız, adeta çıplak kalan çınar ağacının açık kalan 70 cm çapındaki gövdesi ilaçlamayınca ağaç kuruma tehlikesi geçirdi.
*
Ancak ilkbaharda tabiatın uyanmaya başladığı, ağaçların yaprak açma zamanı geldiği sırda kesilmeden önce çevreye yansıyan gölgesiyle serinlik veren çınar ağacı açık kalan gövdesinde patlayarak yaprak açması sevindirdi. 1 ay içinde 5 yerinden dal çıkaran ağacın dalları gelişerek büyüdü. Şimdi ise dalları uzadığı için ağırlık yapan dalları muhtemelen şiddetli bir rüzgarda kırılma tehlikesi yaşayabileceği için park bahçeler müdürlüğüne duyuruldu. Gelen cevap hiç şaşırtmadı. Park-bahçe yetkilileri ağacın ne zaman budanacağını biliyorlarmış.
Ben ise bilmiyorlar sanıyordum!
Ağaçların ne zaman budanacağını yoldan geçen birine sorun o size söyler.!! Ama ben ise yaşım 80’e dayandı hiç bilmiyorum!
Halbuki burada özel bir durum vardı. 5 yerinden patlayarak uzayan dalları ağırlık yaptığı için çıktığı yerden kırılabilirdi. Şu anda dalların uç kısımlarından budanarak ağırlık vermesi önlenebilir. Çınar ağaçları özellikleri nedeniyle budandıkça daha iyi gelişiyor. Yeter ki köklerine zarar verilmesin.
*
En güçlü çınar ağacı bile köklerine zarar verilmesi halinde hızlı bir şekilde kuruyabiliyor. 10 yıl önce Marmara İlçesinde 100 yıllık 15 kadar çınar ağacının tamamen kuruduğu gibi..
Onun için ağırlık veren dalların uç kısımlarından budanması ağaca zarar yerine fayda sağlayacağına inanıyorum.
*
Çınar ağacının dalları budanması halinde ona yarar sağlayacaksa “ne zaman budanacağını biliyoruz” demek bana göre hiç bilmiyorlar demek oluyor…
Önlem alınmaması sonunda eğer ağaç zarar görmesi halinde bunun sorumlusu park–bahçelerde de “Biz biliyoruz ne zaman budanacağını” diyen kimse o olacak…
Paylaş