Yine seçim, yine ‘akaryakıta tavan fiyat’ sopası

Hükümet artan petrol fiyatlarına rağmen, akaryakıt fiyatlarının artmasını istemiyor. Ekonominin gereği zamları ise “tavan fiyat” uygulaması ile önlüyor.

Haberin Devamı

30 Mart yerel seçimleri öncesi 22 Mart’ta iki aylığına tavan fiyat uygulaması yapılırken, bu kez de Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde yine tavan fiyat uygulaması gündeme geldi. Bugün Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) toplanacak ve istenen indirim yapılmazsa, yine tavan fiyat uygulanacak. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz önceki gün sektör yetkilileriyle bir toplantı yapıp, yaptıkları indirimin yeterli olmadığını daha fazla indirim yapmadıkları takdirde yeniden tavan fiyata geçeceklerini kendilerine bildirdi. Bu toplantı ve söylenenler, sektör yetkilileri tarafından “yine sopa gösterildi” biçiminde yorumlandı.
Irak’taki çatışmalar nedeniyle küresel petrol fiyatları ciddi biçimde artmış, bu da ister istemez içerideki akaryakıt fiyatlarını etkilemiş, benzine 10, motorine 12 kuruş zam gelmiş, benzin fiyatları litrede 5.12 TL’yi bulmuştu. Bunun üzerine EPDK devreye girip indirim isteyince şirketler birkaç kuruşluk indirimler yaptılar. İşte EPDK bu indirimi yeterli bulmayıp, 5 kuruş civarında yeni indirimler yapılmasını istedi, yoksa Perşembe günü karar alacağını söyledi.
30 Mart yerel seçimleri öncesi yine aynı konu gündeme gelmiş, EPDK bu yıl 22 Mart’tan geçerli 2 aylık tavan fiyat uygulaması yapmıştı. Bu süre içinde benzin 13, motorin 30 kuruş indirimli satılmış, 22 Mayıs’ta biten tavan fiyatla birlikte yeniden zamlar yapılmıştı.Aslında 2009 Mart yerel seçimleri öncesinde de EPDK yine şirketlere fiyat baskısı yapıp, fiyatların geri çekilmesini sağlamıştı. Ancak bununla da yetinmemişi; aynı yıl 25 Haziran’da karar alıp, 28 Haziran’da ilk tavan fiyatı uygulamasını başlatmıştı. 10 gün sonra da 20 kuruş motorine, 15 kuruş benzine ÖTV zammı getirilince, tavan fiyat uygulamasının nedeni ortaya çıkmıştı.
EPDK’nın hafta başındaki toplantısı sonrası akaryakıt dağıtım şirketleri son 2 günde yeniden indirimler yaptılar. İlk petrol Ofisi, ardından Shell, dün akşam da Opet’in yaptığı indirimlerle gelinen noktada, bayi ve dağıtım karı toplamının benzinde 38 kuruşa, motorinde 39.5 kuruşa kadar gerilediği belirtildi. EPDK ise bundan öncekinde olduğu gibi yine bayi ve dağıtım karı toplamının 37 kuruşa kadar inmesini istiyordu. Yani bu rakama çok yaklaşılmış oldu.
Şimdi gözler bugün yapılacak EPDK toplantısında. Bilgi veren sektör yetkilileri, EPDK’nın bugün tavan fiyat uygulaması kararı almayacağını tahmin ediyorlar. Bu kadar düşen fiyatlara rağmen EPDK’nın yine de tavan fiyat karar almasının “sektörün ölüm fermanı” anlamına geleceğini kaydeden bir sektör yetkilisi, o takdirde sektörün en büyükleri olan yabancıların çekileceklerini, EPDK’nın da bu tabloyu açıkca gördüğünü söyledi.
Seçimler öncesi EPDK’nın bu tavrının artık rutin hale geldiğini belirten sektör yetkilileri, “Önce Ağustos seçimi, sonra diğer seçimler derken EPDK bizi önümüzdeki dönem daha çok çağırıp sopa gösterecek gibi gözüküyor” dediler.
Bir yetkili, “tavan fiyat uygulayacaksa önceki gün niye bizi çağırdı sopa gösterdi” diyerek, tavan fiyat sopasıyla EPDK’nın istediğini aldığını söyledi. Akaryakıt fiyatlarının artık siyasi bir fiyat haline geldiğini kaydeden bir sektör yetkilisi, yüzde 7-8 gibi iskontolu sattıkları akaryakıtın, toplam satışın yüzde 50’sini geçtiğini, kredi kartına yüzde 1.3 komisyon ödediklerini belirterek, dünyada böyle bir pazar olmadığını, kıyaslamanın yanlış yapıldığını, bu nedenle Türkiye’nin kaçak akaryakıt cenneti haline geldiğini söyledi. Akaryakıt fiyatları serbest, EPDK ise bağımsız kurum diye geçiyor, değil mi?
Türkiye piyasa ekonomisi uygulayan, AB’ye aday ülke mi dediniz?.. Komik oluyorsunuz...

Yazarın Tüm Yazıları