Paylaş
Piyasa analizlerinde yüzde 8 veya biraz üstü olan yıl sonu enflasyon tahminlerinin dün yüzde 9’a çıktığı görüldü. Dün açıklanan temmuz ayı tüketici fiyat artışı (TÜFE) beklentilerin çok üzerinde, yüzde 1.16 olarak gerçekleşti. Son 1 yıllık TÜFE artışı ise yüzde 7.6’dan yüzde 8.79’a çıktı. Son aylarda yumuşama eğilimi görülen çekirdek enflasyon da beklentilerin üzerinde arttı.
Merkez Bankası’nın son Enflasyon Raporunda temmuz ayı tüketici fiyat artışının, sigara zammının da etkisiyle, yüksek çıkacağı söylenmişti. Ancak buna rağmen piyasalar bu kadar yüksek bir rakam beklemiyorlardı. Aynı raporda daha sonraki aylarda bu artışın gerileyeceği belirtilmişti ama piyasa oyuncuları bunu pek mümkün görmüyor. Gelinen yüzde 8.8’lik yıllık enflasyon oranının yıl sonunda bu oranın altına düşeceği düşünülmüyor. Daha doğrusu bir-iki ay içinde yüzde 8.5’lere geri dönülse bile, yıl sonu için yüzde 9 civarında bir rakam tahmin ediliyor. Bazı piyasa oyuncuları tahminlerini “Yüzde 8.5-9 arasında gerçekleşir” diye yumuşatmaya çalışıyorlar.
DÜŞÜŞ GÖRÜLEBİLİR
Şahsi kanaatim piyasa oyuncularının aslında tahminlerinin yüzde 9’un da üzerinde olduğu yönünde. Piyasa analiz raporlarının son dönemde BDDK ve SPK’nın yakın gözetiminde olduğu bilindiği için, karamsar yorumlar yapmaktan kaçınma adına tahminlerini resmi olarak daha düşük yazdıklarını sanıyorum.
Çünkü geçen yılın son 5 aylık TÜFE fiyatları artışlarına baktığımızda yıl sonunda en az yüzde 9’rakamı normal gözüküyor. Geçen yıl ağustosta yüzde 0.98, eylülde yüzde 1.53 oranlarındaki artışa karşılık, fiyatlar ekimde yüzde 0.20, kasımda yüzde 1.42, aralıkta yüzde 0.33 oranlarında gerilemişti. Yani son 5 aylık TÜFE, kabaca yüzde 0.60 civarında bir toplam artışı gösteriyordu. Dolayısıyla önümüzdeki bir-iki ay düşüş görünebilir ama geçen yılın son çeyreğindeki baz etkisi nedeniyle, yıl sonunda yüzde 9 civarında kalınması bile bence başarı sayılabilir.
FAİZ YİNE DE DÜŞER BEKLENTİSİ
Geçen hafta 3 TL’nin üzerinde seyredip, dünkü enflasyon rakamları öncesi yüzde 2.99’a inmiş bulunan dolar kuru, dünkü enflasyon rakamları sonrası 3.01 TL’nin üzerine çıktı. Halbuki piyasa oyuncuları, Merkez beklenti oluşturduğu için, kurun enflasyona tepki vermeyeceğini söylüyorlardı. Kurdaki bu artış bile piyasaların beklentisinin üzerinde bir enflasyon artışının kanıtı gibiydi.
Peki, bundan sonra ne olacak derseniz, kurlarda asıl belirleyici unsurun ABD’den hafta sonunda gelecek veriler ve FED faiz artış beklentisinin alacağı şekil olacağı kesin. Ancak bunun yanında 5 Ağustos’ta olmasa da, 2-3 hafta içinde açıklanması beklenen Moody’s’in not kararının kurlarda önümüzdeki dönem önemli bir unsur olacağını tahmin ediyoruz.
“Enflasyon yeniden yükselişe geçti, çekirdek enflasyondaki iyileşme bozuldu buna rağmen Merkez Bankası’nın faiz indirimleri devam eder mi?” sorusuna, piyasaların beklentisinin devam edeceği yönünde olduğu yanıtı verebiliriz. Faizlerin bu beklentiler karşısında düşük kaldığını kabul ediyorlar ama Hükümetin etkisi nedeniyle, faiz indirimlerinin devam edeceği görüşü hakim. Piyasa oyuncularının çoğu “İndirim oranı 0.25’e indirilebilir ama yine de Merkez Bankası’nın faiz indirimine devam edeceğini bekliyoruz” diyorlar.
Merkez Bankası’nın bu süreçte küresel gelişmeler ve Moody’s notu gibi gelişmeleri takip edeceği açık. Ancak bu enflasyon oranlarına rağmen piyasaların faiz indiriminin devam edeceği beklentisi bile, bence piyasaların Merkez Bankası yönetimine bakışını özetliyor.
Paylaş