Yabancıların güvenmesi için muhalefete ihtiyaç var

BAŞARISIZ darbe girişiminin ardından piyasalar sakinleşmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Ancak yabancı banka ve yatırımcıların Türkiye’ye bakışında hala ciddi sıkıntılar bulunduğu, özellikle alınacak siyasi tedbirler ve istikrar konusunda yabancıların hala ikna edilemediği görülüyor.

 

Konuştuğumuz bankacılar yabancıların yatırım için Türkiye’ye güvenebilmeleri için biraz zaman gerekeceğini çünkü söylenenden çok uygulamaları görmek istediklerini söylüyorlar. Hükümetin geçmişte demokratik hakların geri götürülmesine ilişkin uygulamalarının şimdi güven oluşturmakta önemli engel oluşturduğu ifade ediliyor. Bilgi veren bankacılar yabancı basının ikna edilememesinin yatırımcıların görüşlerinde önemli rol oynadığını, bunun en önemli nedeninin bize özgü bir vaka olduğunu gördüklerini belirtiyorlar. Bir dini grubun devletin içine sızıp darbe girişimi yapmasının doğal olarak batının anlayabileceği bir şey olmadığını hatırlatan bir bankacı, “Bu olayın çok daha iyi anlatılması gerekiyor, belki hükümetin tek başına anlatması da yeterli olmayacak” dedi.

 

Haberin Devamı

Aynı bankacı dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP, CHP ve MHP genel başkanları ile yaptığı toplantının olumlu olduğunu belirterek, “Bu toplantıya HDP’nin de davet edilmesi halinde batı nezdinde daha inandırıcı ve başarılı bir görünüm olurdu” yorumunu yaptı.

 

Bu toplantının olumlu karşılanmasına rağmen yabancıların Türkiye’ye ve yönetime bakışını, güvensizliğini değiştirmediğini kaydeden başka bir bankacı ise “AKP’nin batıyı olağanüstü halin kötü kullanılmayacağı konusunda ikna etmesi çok zor gözüküyor. Nasıl yapılır bilemiyoruz ama muhalefet ile birlikte, özellikle CHP’yi işin içine katarak siyasi güvence verecek ortak açıklamalar yapılması gerekiyor. Ancak bu takdirde yabancı sermayenin bakışı olumluya çevrilebilir” dedi.

 

MOODY’S’İN KARARI

 

Bu kapsamda reyting kuruluşlarının da bulunduğu, böyle bir ortamda not değişikliğinin ekonomik istikrar için hayati önem taşıdığı, o nedenle reyting kuruluşlarının da ikna edilmesi gerektiği belirtiliyor. S&P’nin erken not indirimine piyasaların da çok kızdığını, tepki verdiğini hatırlatan bir bankacı, ancak mevcut sistemin böyle işlediğini, bunun da kabul edilip ona göre davranmak gerektiğini söyledi. Moody’s’in 5 Ağustos’ta, yani önceden kararlaştırılan tarihte artık yeni not kararı açıklamasını beklemediklerini kaydeden aynı bankacı, değerlendirmenin genelde 3 aylık bir süreyi kapsadığını söyledi. Kendilerinin, geçmiş uygulamalara bakarak, 2 ay içinde Moody’s’in yeni not açıklamasını beklediklerini kaydeden bankacı, sorumuz üzerine “şu anda not indirim ihtimali yüzde 50’nin biraz üzerinde gözüküyor. Önümüzdeki kısa süre içinde sermayeye güven verecek adımların Moody’s’in kararı için de önemli olacağını” söyledi.

 

Haberin Devamı

ABD İLE İLİŞKİLER SORULUYOR

 

Konuştuğumuz bankacılar, yabancıların yönelttikleri sorulara bakarak, “Türkiye - ABD ilişkilerinin geleceği de en çok sorulan sorular arasında” dediler.
Darbe girişimi ile ilgili ABD’den talep edilen kişi için alınacak kararın iki ülke arasındaki ilişkinin geleceği açısından sorgulandığı kaydediliyor. Bir bankacı, “Bakanların verdikleri demeçler, iktidara yakın gazetelerde çıkan ABD’yi suçlayıcı manşetler yabancı yatırımcı tarafından yakından takip ediliyor. ABD ile ilişkinin kötü olacağı beklentisi piyasalara büyük zarar verir” yorumunu yaptı. 

 

Darbe girişimi önlendi ama olumsuz etkilerini azaltmak için çok daha dikkatli bir yönetime, eski sekter alışkınlıkların bırakılmasına, kaybedilen güvenin yeniden kazanılması için çok daha büyük çabalara ihtiyaç var.

Yazarın Tüm Yazıları