TOBB Dünya Bankası ile ortak yatırım anketi yapıyor

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Dünya Bankası’ya birlikte, ‘Yatırım iklimi ve verimlilik anketi’ düzenliyor.

Bu anketin ardından Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ın da katılımıyla destekleyici akademik çalışmalar da yapılıp, sonuçta ‘Yatırım iklimi değerlendirme raporu’ çıkacak. Üç kurumun ortaklaşa çalışmalarıyla ortaya çıkacak bu rapordan sonra anketi TOBB’un üstlenerek, her yıl yenilemesi planlanıyor.

Anket hakkında bilgi veren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, IMF programının minimum şartları ortaya koyduğunu belirterek, ‘makro istikrar programını sürdürürken şirketler kesimine yönelik mikro reformlar yapılması gerekiyor’ dedi. İşte şirketler kesiminin önündeki engelleri belirlemek için bu anketin planlandığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, tüm şirket yöneticilerine çağrıda bulunarak, ‘En fazla bir saatlerini verip, arkadaşlarımızın anketleri doldurmaları çok önemli’ dedi. Herkesin bu anket sonucunda oraya çıkacak bulguların yatırım ikliminin önündeki engellerin kaldırılmasına hizmet edeceğini görmesi gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, ‘Türkiye’nin sürdürülebilir bir büyümeyi yakalaması için bu çalışmaların şart olduğunun bilinerek bu bilinçle anketlerin doldurulmasını’ istedi.

Dünya Bankası’nın 44 ülkede bu anketi uyguladığını, bunlardan 22 tanesinde raporların tamamlandığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, standart dünya bankası projesinin Türkiye için özel olarak geliştirildiğini kaydetti.

Asıl amaçlarının ‘TOBB’a hükümetle iktisat politikası tasarımı diyaloğunda kullanabileceği sürekli ve somut bir mekanizma kurmak olduğunu’ kaydeden Hisarcıklıoğlu, büyüme ve verimlilik için önemli yatırım unsurlarının tesbit edileceğini, bunların diğer ülkelerle kıyaslama imkanı vereceğini, ayrıca Türkiye içinde bölgeler arasındaki farklılıkların da ortaya çıkacağını kaydetti.

Ankette genel bilgilerin sorulacağı, satışlar ve tedarikler, müesseseye yönelik yatırım iklimi kısıtlamaları, kapasite, yenilik ,öğrenme ile bilgiler alınacağı, altyapı ve hizmetler, finansman, arazi, ihtilafların çözümü ve yasal çerçeve, kamu ile ilişkiler, işgücü ilişkileri ve verimlilikle ilgili sorular sorulacağı öğrenildi.

Anket için 1300 imalat sanayi müessesesi saptandığını, 200 de turizm işletmesi ile anket yapılacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, 5 bölge ve 19 şehir belirlendiğini, toplam firma sayısı, istihdam ve toplam katma değer açısından ‘yüzde 80 temsil oranı’ olacağını kaydetti.

Sektörler gıda, tekstil, kimya, metal dışı, metal, makine, elektronik ve otomotiv olacak.

TOBB’un Dünya Bankasıyla böyle kapsamlı bir proje için işbirliğine gitmesinin tek başına önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, bunun uluslar arası bir anketin Türkiye uyarlaması olduğu için, anket sonuçlarının benzer ülkelerle kıyaslama imkanının da olacağını kaydetti.

Bu kapsamda AB sürecine giren ülkelerin nasıl yatırım aldığı, dünyadaki yatırım trendleri, hangi sektörlerin öne çıktığı konusunda belirli fikirler edinme imkanı da olacak.

Bu anketle ticari yapının ortak problemlerinin ortaya konması beklenirken, kayıtdışılık , bu problemin çözümü için yapılabilecekler, kayıt içine alınabilmesi için nasıl bir örgütlenme modelinin kurulabileceği, Türk sanayinin kayıtdışılıktan etkinleme derecesi konularında da bir fikir edinme imkanı olacak.

Geçtiğimiz hafta sonunda Hisarcıklıoğlu’nun tek aday olarak gösterildiği toplantıda, oda başkanlarının teşviklerin yanısıra, işlerin iyi gitmediğinden yakındığına şahit olduk. Bazı oda başkanları makro ekonomik dengeler için olumlu söylenmesine rağmen sorunların arttığını belirterek, üzerine basa basa, ‘mikro çözümler gerektiğini’ ifade ettiler.

Kısacası; bu yakınmaların bilimsel verilere oturtulup, çözüm önerilerinin daha sağlam bir baza oturtulması açısından bu anketin önemi büyük. Umarız bu çabalar, kapsamlı bir sanayi envanteri ve buna göre önceliklerin saptanması aşamasına kadar gider...
Yazarın Tüm Yazıları