Paylaş
Bu gerilemede en önemli faktör gıda fiyatlarındaki gerileme oldu.Gıda fiyatlarındaki gerileme oldukça istisnai bir durumu gösterdi. Mart ayında yüzde 1.75 gerileyen gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 8.7’den yüzde 4.1’e kadar düştü. Gıda fiyatlarındaki bu gerilemede en önemli faktörün tıkanan Rusya pazarı başta olmak üzere ihracatın azalmasıyla içeride gerileyen fiyatlar olduğu belirtiliyor. Buna karşılık Antalya’da 10 gün önce yaptığımız görüşmelerde, yeni pazarlar nedeniyle ihracatın bir miktar kıpırdamaya başladığını biliyoruz.Enflasyondaki olumlu gelişmede en önemli faktörlerden biri de küresel risk iştahına bağlı olarak kurlarda meydana gelen duraklama. Daha önceki aylarda yaşanan yüksek kur artışlarının fiyatlara yansımasının artık durduğu gözleniyor. Son 1 ay içinde, FED’in faiz artış sayısının 4’den 2’ye ineceği beklentisi yaygınlaşınca, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin hemen hepsine sermaye girişi yaşanmaya başladı. Gelişmiş ülkelerdeki negatif faiz, sermaye sahiplerinin en azından yılın ilk yarısında riskli de olsa gelişmekte olan ülkelere yatırım yapıp, yıllık kar oranlarını artırma çabası yarattı. Bu nedenle hem hisse senedine hem tahvillere yatırım yapan yabancı sermaye kurların gerilemesine neden olurken, aynı zamanda enflasyona olumlu katkı yaptı.Sadece Rusya ile yaşanan krize bağlı ihracattaki duraklama değil, terör olayları nedeniyle Rusya ve diğer ülkelerden gelen turist sayısındaki azalma da gıda fiyatlarına yansıda. Turist sayısındaki azalmaya bağlı, otel ve restoran fiyatlarında da gerileme yaşandı. Yine petrol fiyatlarındaki düşüşün yan ısıra, kurlardaki gerileme nedeniyle enerji fiyatlarında yaşanan düşüşün de olumlu katkı yaptığı görüldü. Tüm bu nedenlerle Mart ayında yatan seyreden fiyatlar yıllık enflasyonda düşüşü sağladı. Piyasa uzmanları gıda fiyatlarındaki gerileme etkisinin Nisan ayıyla birlikte artışa geçmesini bekliyorlar. Baz etkisi nedeniyle yıllık bazda Nisan’da da küçük de olsa düşüş görülebilir ama Nisan’dan sonra yıllık enflasyon oranlarının yeniden artışa geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
ÇEKİRDEK YÜKSEK AMA FAİZLER DÜŞEBİLİR
Manşet enflasyon oranlarında yaşanan bu önemli gerilemeye karşın gıda, enerji, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve altını dışarıda tutan çekirdek enflasyonda
ise çok düşük bir gerileme olmadı. Yüzde 9.7’den yüzde 9.5’e düşen çekirdek enflasyon hala çok yüksek düzeylerde bulunuyor.Merkez Bankası’nın faizlerle ilgili karar alırken baktığı en önemli endeks çekirdek enflasyon. Dolayısıyla bu oran Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararları ve uygulayacağı para politikalarında belirleyici olan bir oran.Son enflasyon oranlarının açıklanmasından sonra, doğal olarak 20Nisan’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak karar için tahminler yapılmaya başlandı. Normal olarak temkinli bir Merkez Bankası’nın bu rakamlara bakarak bir faiz indirim kararı vermesi pek beklenmez. Ancak geçen ay tavan faizde yapılan indirimde de görüldüğü gibi; Merkez Bankası’nın simetrik indirim yapmaktan vazgeçmesi ve işin siyasi bir tavır haline dönüşmesi söz konusu. Eğer faiz indirimi niyeti varsa, mevcut enflasyon rakamlarının Merkez Bankası yönetiminin elini rahatlatacağı ise açık. Tabi ki 19 Nisan’da mevcut başkan Erdem Başçı’nın süresinin dolacağını unutmamak gerekiyor.
Paylaş