Prens Andrew: Reformlarda cesur olun

KISA süre içerisinde İngiltere’den ikinci, üst düzey ziyaret gerçekleşiyor. İngiltere Başbakanı Tony Blair’in geçen haftaki ziyaretinden sonra, Prens Andrew, ‘İngiltere’nin Ticaret ve Yatırım Özel temsilcisi’ sıfatıyla, bugün Türkiye’de olacak.

26 Mayıs’a kadar Ankara ve İstanbul’da resmi temaslarda bulunup işadamlarıyla görüşecek olan Prens Andrew, boru hattı çalışmalarını yerinde görmek için Ceyhan’ı da ziyaret edecek.

Daha önce Cumhuriyetin 75. yıl kutlamaları nedeniyle 1998’de Türkiye’ye gelen Prens Andrew’un, bu ikinci Türkiye ziyaret olacak. Prens Andrew, ziyareti öncesinde, yapacağı temaslar hakkında, sorularımızı yanıtladı.

Blair’in temasları sırasında oluşturulan ‘İş Planı’nın yatırım ve ticaret bölümleriyle ilgili Türk özel sektörü temsilcileri ile görüşmeler yapacağını belirten Prens Andrew, beraberinde bir işadamı Heyeti ile birlikte gelmiyor ama, İstanbul’da Türk ve İngiliz işadamları ile bir araya gelecek. Ankara’da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da kabul edilecek olan Prens Andrew, Türkiye’deki İngiliz yatırımcıların firma kontratları ve piyasaya giriş konusunda bazı sıkıntıları olduğunu, bu sıkıntıları, temasları sırasında yetkililere ileteceğini söyledi. İngiliz şirketlerinden BP’nin Hopa açıklarındaki petrol arama çalışmalarının olumlu sonuçlar verdiğini ve bu yıl sonu ya da önümüzdeki yılın başlarında sondaj çalışmalarının başlayacağını kaydeden Prens Andrew, İngiliz yatırımcıların Türkiye’de iddialı özelleştirme programı, enerji ve telekomünikasyon alanlarına ilgi gösterdiğini, Türk ve İngiliz işadamlarının üçüncü ülkelere de girmek için ortak teknoloji yatırımlarına girmesinin yerinde olacağını söyledi.

DESTEKLİYORUZ

Prens Andrew, yabancı sermaye iklimi ve yasal çerçeve iyileştikçe, şeffaflık arttıkça, artan sayıda İngiliz firmalarının Türkiye’ye yatırım için geleceğine inandığını kaydederek, İngiltere’nin AB konusunda Türkiye’ye verdiği desteği de tekrarladı. Prens Andrew’un Türkiye ziyareti ile ilgili sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

- Ziyaretiniz nedeniyle Türkiye kamuoyuna vermek istediğiniz mesajlar nelerdir?

- Türk halkını reform yolunda gösterdiği çabalar konusunda cesaretlendirmek isterim. Günümüzün global ortamında Türkiye Batı ve Doğu arasında bir köprü olabilir. Türkiye’nin AB’nin ekonomik ve politik çerçevesine entegrasyonunu tamamlaması hem Türkiye hem de AB ve İngiltere için çok önemlidir.

- Bu Türkiye’ye ilk ziyaretiniz mi olacak? Gündeminizdeki ana konuları özetleyebilir misiniz?

-
Aslında bu benim Türkiye’ye ikinci ziyaretim. İlk ziyaretim 1998 yılında Türkiye Cumhuriyetinin 75’nci yıldönümü kutlanırken olmuştu. Ziyaretimin amacı Türkiye ve İngiltere arasında halihazırda varolan dost ilişkileri pekiştirmektir. İki ülke arasındaki karşılıklı ilişkinin en önemli hususlarından biri ticari ilişkilerdir. Bu ziyareti İngiltere’nin Ticaret ve Yatırım Özel Temsilcisi sıfatıyla yapmaktayım. Ve bu ziyaretin karşılıklı ticari ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmasını umuyorum.

- Türkiye’yi ziyaretinizde hangi yetkililerle görüşeceksiniz, programınız hakkında bilgi verir misiniz?

- Ziyaretim sırasında Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer, Enerji Bakanı Sayın Hilmi Güler ve Devlet Bakanı Sayın Kürşad Tüzmen ile görüşmelerde bulunacağım. Ayrıca Bakü-Ceyhan-Tiflis projesinin Ceyhan’daki tesislerini ziyaret edip çalışanlarla tanışacağım. İstanbul’da ise Türk İngiliz İş Konseyi tarafından düzenlenecek konferansta Türk ve İngiliz işadamlarıyla biraraya gelme fırsatı bulacağım.

Şeffaflık arttıkça İngiliz yatırımı da artar

- Sizce Türkiye-İngiltere ticaret hacmi yeterli düzeyde mi? Hem ticaretin artırılması hem de yatırımlar konusunda neler yapılabilir, işbirliği imkanları artırılabilir mi?

- Son birkaç yılda karşılıklı ticaret hacmi büyük artış kaydetti. 2002 ve 2003 yılları arasında ticaret hacmi yüzde 20’nin üzerinde artarak 8 milyar dolar oldu. Son iki yıldır ticaret dengesi ise Türkiye’nin lehine döndü. Geçen sene Türkiye İngiltere’ye karşı 1.7 milyar dolar ticaret fazlası verdi. Ama ticaret hacminin ve özellikle yatırımların daha da artmasını istiyoruz. Bildiğiniz gibi HSBC, Tesco, BP, Marks and Spencers, Cadbury

Schweppes ve Commercial Union gibi belli başlı İngiliz şirketleri halihazırda Türkiye’de faaliyet göstermekteler. Ancak Türkiye’deki yabancı sermaye iklimi ve yasal çerçeve iyileştikçe ve şeffaflık arttıkça artan sayıda İngiliz firmanın Türkiye’de yatırım yapmak isteyeceğini umuyoruz. Bunun haricinde İngiltere hükümeti bankacılık ve sermaye piyasaları, emeklilik fonları piyasası ve Özel ve Kamu Sektör Ortaklıkları gibi alanlarda Türkiye’nin AB standartlarını yakalaması amacıyla bir çok teknik destek projesi de yürütmektedir.

- İngiliz şirketlerin özellikle petrol alanında Türkiye’de yaptığı yatırımların artırılması, bu alanda ortak yatırımların çeşitlendirilmesi, önümüzdeki dönemde söz konusu olabilir mi?

- British Petroleum (BP) Hopa yakınlarında, Doğu Karadeniz sahillerinde TPAO ile birlikte petrol arama faaliyetlerini sürdürmektedir. Sismik araştırma sonuçları çok cesaret verici ve sondaj çalışmalarının bu sene ya da gelecek sene başında başlaması kuvvetle muhtemel. Sözkonusu çalışmaların Türkiye’nin stratejik önemini artırmasını ve BP’nin Karadeniz Hazar petrol projesine olan taahhüdünü göstermesini umuyorum. Bildiğiniz gibi BP Bakü-Tiflis-Ceyhan projesi konsorsiyumunun ana firmalarından biri ve bu hayati projenin Mayıs 2005’te tamamlanması planlanıyor.

Prens Charles’ın kardeşi

Kraliçe Elizabeth ile Prens Phillip’in üçüncü çocukları olan York Dükü Andrew, Prens Charles’in kardeşi ve tahtın da dördüncü varisi. 1986 yılında Sarah Ferguson ile evlenip York Dükü unvanını alan Andrew ile Ferguson 1996’da boşandı. Andrew’un iki kızı bulunuyor.

Özelleştirme ile ilgileniyoruz

- İngiltere’nin, Türkiye’de sabit sermaye yatırımı için düşündüğü yeni alanlar var mı?
Yeni yatırım alanları ya da projeler konusunda önerileriniz olacak mı?

- Türkiye’nin iddialı özelleştirme programı ve enerji ve telekomünikasyon sektörlerinde devam eden liberalizasyon çalışmaları İngiliz yatırımcıların ilgisini çekmekte. Ve tabi ki perakendecilik sektörü her zaman popüler. Sadece geçen sene Tesco Kipa marketler zincirine büyük bir yatırım yaptı.

İngiliz şirketlerinin sorunlarını konuşacağım

- Türkiye’deki İngiliz şirketlerinin sorunları var mı, eğer varsa, bunları gündeme getirecek misiniz?


- Maalesef birkaç İngiliz firma kontratlarından kaynaklanan ve piyasaya giriş konusunda bir takım sorunlarla karşılaşmaktalar. Mevcut hükümet bu sorunları çözme ve yabancı yatırımın önünü açma konusunda çok kararlı. İngiliz firmaların sorunlarını görüşmelerim sırasında Türk yetkilileriyle görüşeceğim.

- Ziyaretinizde İngiliz işadamları da size eşlik edecekler mi? İstanbul’da Türk işadamları ile yapacağınız temaslarda vereceğiniz mesajlar, üzerinde duracağınız konular neler olacak?

- Ankara’ya ziyaretimde beraberimde bir işadamı heyeti olmayacak, ancak 26 Mayıs tarihinde İstanbul’daki Türk İngiliz İş Konseyi toplantısında çok sayıda Türk ve İngiliz işadamıyla görüşeceğim. Bu sebeple İngiltere’den bir işadamı heyeti İstanbul’a gelecektir. Ayrıca burada da faaliyet gösteren birçok İngiliz firma var. Onların temsilcileriyle de biraraya geleceğim. Türk özel sektörünün hayli dinamik yapısından çok etkilendiğimi belirtmek isterim. Son iki yıldır Türkiye’nin ihracat performansı özellikle çok başarılı. Türk İngiliz iş alemine mesajım özellikle teknoloji alanında ortaklıklar kurarak, beraber üçüncü piyasalara açılmaları olacaktır.

- Başbakan Blair’in sizden önce yaptığı Türkiye ziyaretini, temaslarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Bildiğiniz gibi iki Başbakan belli başlı sektörlerde Türkiye-İngiltere işbirliğini geliştirmek üzere çok önemli bir İş Planı üzerinde mutabık kalmışlardır. Bu planın ticaret ve yatırım bölümlerinin İstanbulda katılacağım Türk İngiliz İş Konseyi toplantısında tartışılacağını zannediyorum.

Türkiye’den çok etkilendim

- Türkiye’nin AB üyeliği, Aralık’ta müzakere sürecinin başlatılması, Türkiye’nin tam üyelik süresi konusunda görüşlerinizi alabilir miyiz?

- İngiltere hükümetinin Türkiye’nin AB üyeliğine tam desteğini belirtmekten büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye’nin hem politik hem de ekonomik alanda yaptığı reform çalışmalarından son derece etkilendiğimizi de
belirtmek isterim.
Yazarın Tüm Yazıları