Piyasalar klasik yıl sonu hareketleri yaşar

KÜRESEL piyasalar, noel tatili öncesi, işlemler açısından yılın en son haftasını yaşayacak.

Bir başka deyişle yılsonu bilançoları öncesi piyasaların aktif işlem yapacağı son haftaya giriyoruz. Bu nedenle de piyasaların genelde iyimser bir havada olmasını bekleyebiliriz.
Küresel piyasalarda aslında olumlu sayılabilecek bir gelişmeye rastlamıyoruz. Aksine, Avrupa’daki sıkıntıların devam edeceği, rating kuruluşlarının ABD ve Avrupalı bankalar ile bazı Avrupa ülkelerinde not indirimlerine devam ettiği bir haftayı geri bıraktık.
Önümüzdeki haftanın da yine bu tür haberlerin etkisinde geçme ihtimali yüksek. Buna rağmen önümüzdeki hafta piyasaların iyimser olup, toparlanmak için her türlü fırsatı kullanması bekleniyor. Yılsonu bilançosu için düşünülen son atakların, artık klasik olduğu biçimiyle, önümüzdeki hafta yaşanması kaçınılmaz. Piyasa oyuncuları bilançolar için son kozlarını bu hafta kullanacaklar ve genel olarak yaşanacak olumlu hava herkesin işine gelecek.
Geçen hafta küresel bankacılık sistemine ilişkin not indirimleri, ileriye dönük olarak da moralleri bozdu ama belki de başlayan yılsonu etkisiyle, piyasalarda bu indirimler o kadar keskin biçimde satın alınmadı. Bu hafta da aynı eğilimi görme ihtimalimiz yüksek.
Fitch geçen hafta, aralarında Fransız Credit Agricole, Hollandalı Rabobank, ABD’li Goldman Sachs, Bank of America’nın da bulunduğu, küresel bankacılık sisteminin en büyüklerinin kredi notlarını aşağı doğru revize etti. S and P’de Avrupa borç krizine ilişkin kaygılarla 10 İspanyol bankasının kredi notunu indirdi.
İçeride ise küresel ekonomiye kıyasla işler biraz daha iyiydi, genelde olumlu karşılanan veriler yayımlandı ama iç piyasalar da ağır küresel etki altında hareket etti. Üçüncü çeyrek büyüme verisi yüksek gelirken, bu veri piyasalarda hem Merkez Bankası’nın politikalarının sıkılaşması gereği nedeniyle tedirgin karşılandı, hem de büyüme performansı açısından sevindirdi. Yine ödemeler dengesi verilerini de hem olumlu hem olumsuz yönden değerlendirmek mümkündü. Hız kesmediği anlaşılan büyümeye bağlı olarak işsizlik oranları azalırken, bütçe rakamları da genelde olumlu algılandı.
Önümüzdeki hafta iç piyasalarda da, küresel piyasalardaki bilanço kaygısına paralel olarak, olumlu bir havanın esmesi beklenebilir. Önümüzdeki hafta Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) yılın son toplantısını yapacak ama geçen ayki toplantıya kıyasla yeni bir karar ya da söylem değişikliği beklenmiyor. O nedenle içeride bilançolar nedeniyle kurların biraz düştüğü, faizlerin yumuşadığı, hisse senedi fiyatlarında küçük artışların görüldüğü bir hafta yaşayabiliriz. Unutmayalım ki; piyasa oyuncuları, sorumlu oldukları bilançolarda daha fazla kar yazmak isteyecekler ve bunun için ellerinden geleni yapacaklar.
ASIL TREND OCAK’TA BAŞLAR
Yılsonu bilançolarının ardından, küresel ve yerel ekonomi için asıl yeni trendin, piyasaların alacağı şeklin Ocak ayı içinde çizilmeye başlanması, Şubat en geç Mart’ta belirginleşmesi bekleniyor. Avrupa liderler Zirvesi’nin Şubat ayı başında yapılacak olması, noel tatili sonrası Avrupalı liderlerin yoğun mesai yapmaları gerektiği açık. Piyasalara güven verecek çözümler hala bulunamadı ve belli ki biraz daha zaman alacak. Bu arada ABD’de ekonominin büyümeye başlaması için Avrupa krizinin artık çözülmesi gerektiğini unutmayalım.
Bizde ise 2012’nin zor bir yıl olacağı artık kesin. Elbette küresel gelişmeler bizi asıl etkileyen unsur olacak ama içeride yeni yılla birlikte iyice artacak enflasyon eğiliminin, faizler üzerinde baskı yaratması kaçınılmaz. Artı olarak Hazine’nin ilk 3 ay içinde yaklaşık 50 milyar TL’lik geri ödeme yapacak olması da piyasaları faiz seyri açısından şimdiden düşündürmeye başladı.
İçerideki nispeten istikrarlı gidişatı ayakta tutan bütçe disiplinin ne olacağı ve küresel petrol fiyatlarının seyri, iç piyasa oyuncularını, 2012 için en çok düşündüren unsurlar. Faiz ve kur bütçede düşük alındı, özelleştirme tehlikede, buna karşılık yüksek büyüme rakamları gelirleri artıracak, dolayısıyla bütçe disiplini korunacak mı, herkes merakla gelişmeleri izleyecek.
Umarım çevremizdeki siyasi gelişmeler, zaten kırılganlaşan ekonomiyi olumsuz etkilemez.
Yazarın Tüm Yazıları