Paylaş
Bankacılarla yaptığımız görüşmelerde kendi hesaplarının da enflasyonun tepe noktasına erişildiğini gösterdiğini söylediler. Dolayısıyla enflasyonda çift haneye çıkılmayabileceğini, bir-iki aylık yüksek seyirden sonra enflasyonun aşağı gelme umudunun bulunduğunu kaydettiler. Merkez Bankası’nın enflasyon konusunda verdiği mesaj, bankacılara inandırıcı gelmiş.
Ancak Merkez’in sadeleştirme konusundaki mesajı konusunda güvensizlik olduğunu gördük. Merkez Bankası’nın daha önce sadeleştirme konusunda verdiği sözleri tutmaması bu güvensizlikte en büyük etken. Merkez Bankası yöneticilerinin önümüzdeki dönem kurlara daha dikkatle bakacağının anlaşıldığını kaydeden bankacılar, TL’nin değer kazanıp istikrarlı seyretmesi halinde sadeleştirmeye başlanacağı izlenimi aldıklarını söylediler. Bankacılar, bunun yine bir oyalama taktiği olabileceğini, yine likidite oynaklık endekslerine bakılacağı söylense de, bu kez başka bahane çıkabileceğini söylüyorlar.
Bankacıların aldığı izlenim; istedikleri ortam oluştuğu takdirde Merkez Bankası yönetiminin hala, üst bantı düşürerek sadeleştirmeye başlamak niyetinin bulunduğu yönünde. Bir başka deyişle; Merkez Bankası’nın ortamı iyi görür görmez yeniden gevşeme eğiliminde olduğu, bu noktada siyasi etki konusunda bir değişiklik olmayacağı yorumunu yapıyorlar.
Bankacılar, küresel iklimin çok iyi gittiğini belirterek, bir yandan petrol fiyatlarındaki düşük seyir, diğer yandan likidite bolluğunun devam edeceği beklentisinin küresel iklimi olumluya çevirdiğini, bir süre daha devam etmesinin beklendiğini kaydettiler. Aslında Türkiye’nin böyle bir iklimden çok daha iyi yararlanması gerekirken yapamadığını kaydeden bir bankacı, “yurt dışı raporlarda gelişmekte olan ülkeler için yeniden alım zamanı ama Rusya, Güney Afrika ve Türkiye’den uzak durun tavsiyesi yapılıyor” dedi.
Kısacası; Türkiye ekonomisinin çok daha iyi seyretmesi gereken bir küresel ortam var ama Türkiye ancak mevcut konumunu devam ettirebiliyor. Dünya deflasyon tehlikesine girmişken, bizim hala çift haneli enflasyonu konuşuyor olmamız bile, bence ülkenin, ekonominin kötü yönetildiğinin somut kanıtı.
GÖRÜNÜM DEĞİŞİRSE SÜRPRİZ OLACAK
Piyasalardaki bir diğer beklenti de yarın uluslararası rating kuruluşu Fitch’in açıklayacağı Türkiye Raporu’na ilişkin iyimser beklenti. Bankacılara sorduğumuzda, Fitch’in notu değiştirmeyip, görünümü de durağan olarak koruyacağı beklentisinin yüksek olduğuna şahit olduk.
Enflasyonda çift haneye çıkılmayacağı tahminin yanında, petrol fiyatlarındaki düşük seyir, cari açığın azalacağı beklentisi ve kamu borçlarının hala düşük olması nedeniyle, Fitch’in görünümü negatife çevirmesi için bir neden bulunmadığının altını çiziyorlar.
Buna karşılık başta Bofa olmak üzere, uluslararası etkili yatırım kuruluşları bu kez Fitch’in not indirmese bile Türkiye’nin görünümü durağandan negatife çevirebileceğini belirtiyorlar. Fitch analizcilerinin son dönemde Merkez Bankası politikasını anlayamadıklarını belirtmeleri olumsuz bir mesaj olarak algılanıyor.
Kendileri beklemeseler de bazı bankacılar, yabancı kuruluşlardan gelen Fitch’in Türkiye notuna ilişkin bu tahminleri de gözardı edemiyorlar.
Belli ki Fitch yarın görünümü negatife çevirirse, piyasalar için sürpriz olacak; moraller biraz bozulacak ve fiyatlara biraz yansıyacak...
Paylaş