Paylaş
Konuştuğum bankacılar, Merkez Bankası’nın yeni bir faiz koridoru oluşturduğunu, faiz sadeleştirmesinin artık unutulduğunu söylediler. Eski Başkan Erdem Başçı’nın yöntemine geri dönüldüğünü, adına faiz artışı denmeden, geniş bir koridorda fiili faiz artışı yapıldığını belirttiler. Haftalık repo ihalesi açmama kararının devam etmesini bekleyen bankacılar, çarşamba gününün ise haftalık repo ihalesinde son gün olduğu için kritik olduğu görüşündeler. Bu tarihte haftalık repo açılıp açılmayacağının piyasa açısından önemi açık. Açmadığı takdirde gecelik repolarla yola devam edilecek ve bankacılar daha sonra 24 Ocak’ta yapılacak PPK toplantısından çıkacak kararı bekleyecekler.
PPK’da resmi faiz artışı yapılmasa bile, fiili olarak artışın zaten yapıldığını kaydeden bankacılar, yüzde kaçlık bir artış yapıldığının ise henüz kesinleşmediğini, kurların bu seviyede tutulması için gerekli olan faizin, Merkez Bankası’nın fonlamasındaki ortalama faiz ile belli olacağını söylediler. Bankacılar bu haftaki gelişmelerle ortalama fonlama faizinin yüzde 9.25 gibi oluşabileceğini belirtirken, 24 Ocak’ta faizin bu seviyeye yükseltilebileceği gibi, mevcut şekilde koridoru genişleterek gidebileceğini de söylüyorlar.
Ancak buna rağmen kurların mevcut seviyede durmayabileceğini, bu hafta yeniden yukarı çıkabileceğini kaydeden bir bankacı, yurtdışından gelecek haberler ve içerideki siyasi gelişmelerin etkili olacağını söyledi. Yani şu anda yüzde 9’un üzerinde gözüken ortalama fonlama faizinin 3.77 TL’lik dolar seviyesini korumak için yeterli olmayabileceği söyleniyor.
Bir başka deyişle kurları belli seviyede tutmak için gereken faiz oranını, Merkez Bankası ortalama fonlama faiziyle oynayıp bulmaya çalışacak.
Bankacılar, “komik bir faiz artışı hareketi” yaşandığı görüşündeler. Yani adı konmasa da faiz artışı olduğunu, piyasada faiz artışı etkisinin görüleceğini, gerçek resim bu olmasına rağmen adının konmamasının komik olduğunu belirtiyorlar.
Geçen hafta bankaların geç likidite penceresinden para kullanmaya itildiğini ama eski algısı nedeniyle bu yoldan para kullanan banka olmadığını gözlemiştik. Geçen hafta Uğur Gürses, köşesinde bu mekanizmayı çok güzel anlatmıştı. Peki, bankalar sıkıştığı takdirde bu pencereyi kullanmamakta ısrar edecekler mi? Bir bankacı, “Merkez Bankası çok açık biçimde bankaları bu yola itiyor. O nedenle mecburen bankaların bu hafta pencereyi kullanmaya başlayacağını tahmin ediyorum” dedi. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın bankacılıktaki yerleşmiş bir yöntemi de, bilerek ve isteyerek, sulandırmış olacak. Çünkü belli ki Merkez Bankası eski koridor yerine, bankaları bu en son seçenek olan yola itip buradaki yüzde 10’luk faizi koridorun üst bantı haline getirmek, fonlama faizini bu yolla yükseltmek istiyor.
Bankacılar gibi ben de doğru yapılmadığı görüşündeyim. Bence; hükümetten bağımsız hareket edemeyeceği algısını kesinleştiren Merkez Bankası yönetimi, ileriye dönük olarak yerleşmiş yöntemleri de bozarak, belirsizliği iyice artırmış olacak.
Paylaş