Öncelikli projeler kâğıt üstünde kalabilir

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu “öncelikli projeler” başlıklı reform programının son ayağını bu hafta açıklayacak.

Haberin Devamı

Aslında yılbaşına kadar tüm paket açıklanacaktı ama hem çalışmaların yetişmemesi, hem de yönetim arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle paketin tamamlanması gecikti. Seçime dönük bir sosyal paket olması, bu nedenle son bölümün geciktirildiği de söylenebilir.
Resmi ağızlardan inkar ediliyor ama, yönetimdeki görüş ayrılığı, hem paketin içeriğini hem de zamanlamasını değiştirdi. Örneğin paket içinde yer alan “imar rantına vergi” maddesi, ayrı bir şeffaflaşma paketi ile kamuoyuna açıklandı. Bunun nedeni Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu maddeye itirazı idi. Açıklamadan sonra Cumhurbaşkanının maddeye, paket içindeki parti il ve ilçe başkanlarına mal beyanı getirilmesine de çok kızdığını, milletvekili ve parti yöneticilerine de bunu söylediğini öğrendik. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki Bakanlar Kurulu toplantısı öncesi yapılan ikili özel görüşmesi sonra, Başbakanın kameralara yansıyan “rahatsız surat ifadesi”ni, bu tartışmalara bağlayanlar da oldu.
Sonunda bu hafta tamamlanacak paketin içeriği için tartışmalar var, bence ciddi bir vizyon eksikliği ortada. Hem anlayış farklılığı, hem de hem de çok sayıda tedbir olması kağıt üzerinde kalma ihtimalini güçlendiriyor.
Dolayısıyla açıklanmadan önce heyecan yaratan reform programı için işalemi ve piyasalarda, “yapılabileceği” konusunda umut azalmış bulunuyor.
Geçen hafta gündemin yoğun olması nedeniyle önemi tam ortaya çıkmadı ama göreve devreden TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer çok önemli bir konuşma yaptı. Konuşmasında reform alanlarını içeren bu açıklamalardan memnun olduklarını belirterek, “Ne var ki 1000-2000 arasında düzenleme gerektiren bu dönüşüm programlarının hayata geçmesi ne zaman ve nasıl olacaktır? Bazı tarihler hedef olarak verilmiş ancak yeni bir çalışmayla önceliklerin iyice belirlenmesine ihtiyaç var. Kapsamlı reform için seçimden sonraki 4 yıllık fırsat penceresinden yararlanabiliriz. Bu nedenle siyasi partilerimizle, TÜSİAD’ı bir araya getirip iş dünyası açısından reform önceliklerini sunmak arzusundayız” dedi.
Bence reformların kağıt üzerinde kalmaması için böyle özel çabaya ihtiyaç var.

Haberin Devamı

OSMANLICILIK VE LAİKLİK UYARISI

Haberin Devamı

Haluk Dinçer TÜSİAD Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, bence çok önemli, Türkiye’nin geleceğini etkileyecek uyarılar da yaptı. Mevcut politikalara ciddi eleştiri niteliğindeki bu sözlerin tüm işaleminin, daha doğrusu yabancılarla iş yapan, büyük ulusal sermayenin kaygıları olduğunu söyleyebilirim.
Haluk Dinçer, seçim yaklaşırken artacak toplumsal mesajları hatırlatarak, “Cumhuriyet döneminin kıymetini anlamayan veya anlamak istemeyenlerin bu deneyim ve birikimin kapsam ve derinliğini, dünya ve İslam tarihi açısında önemini yeterince incelemediklerini hükmedebiliriz. 200 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu içinde bulunduğu derin krizden bir modernleşme politikasıyla çıkma iradesini göstermişti. Bu bizim tarihsel deneyimimizi tanımlayıcı bir boyuttur. Osmanlı İmparatorluğu insanlık tarihinin en önemli siyasi ve kültürel etki kaynaklarından biridir. Fakat imparatorluğun sanayi devrimini yapamamış çağdaş devlet sistemine, demokratik yurttaşlık toplumlarına geçememiş dönemine özlem, anlamsız bir tutum olur” dedi.
Dinçer, eşit vatandaşlık, toplumsal cinsiyet eşitliği ve laiklik ilkelerine tüm gücümüzle sahip çıkmak gerektiğinin de altını çizdi.
Sanki işalemi, korkudan açıkça yapamadığı uyarılarını, görevi bırakan eski Başkanı kanalıyla yaptı. Bence ciddi kaygıların ürkek biçimde dile getirilmesi idi.

Yazarın Tüm Yazıları