Paylaş
Piyasalarda, beklenen bir oran olduğu için, yükselen enflasyon nedeniyle fazla moral bozukluğu olmadı. Ocak ayı sonunda yıllık enflasyonun çift haneye çıkıp çıkmayacağı tartışıldığı için, bir anlamda çift haneye çıkmaması moralleri korudu diyebiliriz. Ancak piyasada hala bu yıl içinde enflasyonun çift haneye çıkacağı beklentisi var ve büyük ihtimalle bu orana Şubat ayı sonunda ulaşılacağı söyleniyor.
Çünkü geçen yıl Şubat ayı tüketici fiyat artışı yüzde 0.7 idi. 2016 Ocak sonunda, dünkü rakamlarla yıllık enflasyonun yüzde 9.58’e çıktığını göz önüne alırsak, Şubat ayındaki tüketici fiyat artışının yüzde 1.3 civarında gelmesi halinde, enflasyon yıllık bazda çift haneye çıkmış olacak.
Ocak ayı fiyat rakamlarına baktığımızda yılbaşında vergi zammı yaşanan sigara ve içki fiyatlarındaki artışın endekse artırıcı yönde etki yaptığı, açıkça görülüyor. Bunun yanında lokanta fiyatlarına da bu artış yansımış durumda.
Ancak görünen başka bir gerçek de, bu mallardaki fiyat artışı yüksek olmasına rağmen, fiyat artışının endeksin geneline yayılmış olması. Bazı hesaplamalara göre endeksin yüzde 72’sinde Ocak ayında fiyat artışı yaşandı, yani genel bir artış sözkonusu.
Dolayısıyla hem çekirdek enflasyonun yüksek seyrine devam etmesi, hem bazı mallardaki fiyat artışlarının devam etmesi, hem de asgari ücret artışı nedeniyle talepte görülen artış nedeniyle, Şubat ayında tüketici fiyat artışı yüzde 1.3’ü geçerse çok fazla sürpriz olmayacak.
Ocak ayının sonlarında akaryakıta zam geldiğini, belediyelerin ulaştırma fiyatlarını artırdığını, yüksek oranlı ekmek zammını düşünürsek, yüksek fiyat artışı kaçınılmaz oluyor.
Dünkü rakamlardan sonra yapılan yerli ve yabancı banka analizlerinde “enflasyon patikasının değiştiği” artık kabul edildi. Yapılan analizlerde yıl içinde çift haneyi bulacak enflasyonun yıl genelinde yüzde 9-10 bantında seyredeceği konuşulmaya başladı. Bu patikanın para ve mali politikalarda daha da gevşeme olmaması, kurların fazla artmaması halinde geçerli olduğunun da altı çiziliyor. Yani kur artışı devam ederse bu yüksek patika daha da yükselebilir.
IMF UYARILARINA RAĞMEN
Enflasyondaki çift haneye karşılık Merkez Bankası’nın politika değişikliği yapıp yapmayacağı sorulduğunda ise, piyasa oyuncuların çoğu “Merkez Bankası faizi artırmaz” yanıtı veriyor. 23 Şubat’ta toplanacak Para Politikası Kurulu toplantısında da bir faiz artışına gidilmeyeceği tahminleri ağırlık kazanıyor.
“Bizim Merkez Bankası çift haneye çıkan enflasyona bile tepki vermez” beklentisi, aslında ileriye dönük belirsizlikleri artıran, umutları azaltan bir beklenti. Önceki gün açıklanan IMF’in Türkiye ekonomisine ilişkin gözden geçirme raporunda da çok açıkça, enflasyondaki yüksek seyrin bu gidişle süreceğinin altı çiziliyor. Enflasyonun yüksek seyretmesinin nedeni yeterince sıkı olmayan para ve mali politikalara bağlanırken, “kısa vadede daha sıkı para ve maliye politikalarının kırılganlıkları azaltmaya yardımcı olabileceği, daha uzun vadede ise iddialı yapısal tedbirlerin uygulanması gerektiği” belirtiliyor. Cari açıkta düzelme olduğu ama enerji dışı dengenin değişmediği belirtilen raporda,
”Ekonominin şoklara karşı koyacak tamponlarının azaldığı”nın altı çizildi.
Böylesine bir ortamda Hükümet ve Merkez Bankası uyarılara kulak kapıyor. İşin kötüsü piyasalar da Merkez’in kulak tıkamaya devam edeceği beklentisini yaşıyor.
Bile bile çift haneye giden enflasyon, başımıza bundan sonra daha çok iş açacak gibi...
Paylaş