Paylaş
Hükümet her koldan sübvansiyon vererek, bankaların kredi vermelerini hızlandırdı. Kısa dönemde ekonominin canlanması açısından bunun moral olduğu kesin. Ancak referandum sonrası yeni bir hikaye yazılamaz, ekonomiyi kalıcı olarak canlandıracak yapısal tedbirler başarılamazsa, o zaman bu kredilerin hem bankalara hem makro dengelere olumsuz etki yapacağı da unutulmamalı.
Henüz ekonomide canlanma başladı diyemezken, kredilerdeki hızlı artış bu ayla birlikte belirginleşti. Buna rağmen hala esnaf kuruluşları başta olmak üzere bankaların kredi vermekte yavaş ve çekimser davrandığı yönünde eleştiriler de dile getiriliyor. Hem bankalar hem kredi alacaklar için şartlar çok yumuşatılmasına rağmen demek ki, hiç alamayacak şirket ya da işletmeler var ki, bunlar da alamıyor. Bankaların kredi vermekteki iştahına, şartların yumuşatılmasına rağmen bu krediler verilemiyorsa, bence gerçekten kredi alamayacak kadar ağır koşullar söz konusudur. Ama hep böyle oluyor; bankalar ne yaparlarsa yapsınlar kendilerini beğendiremiyorlar.
İşte bu yakınmalar üzerine Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, dün bir açıklama yaparak KOSGEB ve KGF kanalıyla kullandırılan krediler hakkında bilgi verdi. Başkan Aydın, Bankalar Birliği’ne gelen başvurularda faiz ödemeleri KOSGEB tarafından sağlanan kredilere bankaların ilgisinin az olduğu veya süreçlerin yavaş işlediği hakkındaki yorumların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kısa bir sürede çok sayıda talep geldiğini, bunların işleme alındığını ve uygulamada bir aksaklıkla karşılaşılmadığını belirten Aydın, yeni koşullara uyum gereğiyle hazırlık dönemi gerektiğini, bu sürenin de normal sayılması gerektiğini söyledi.
Aydın, “KOSGEB tarafından faiz destekli kredi imkânlarında sağlanan iyileşme yanında, Hazine destekli KGF kefaletiyle sağlanan limitlerin önemli ölçüde artırılması ve borçlarını ödeyen veya ödeme niyetinde olan müşteriler için getirilen ek düzenlemeler, kredi talebini ve kredi arzını olumlu yönde etkilemektedir. Bankacılık sektörü, faaliyetini sürdürebilir durumda olan işletmelere yapılandırma desteği veya yeni kredi vermeye devam etmektedir” dedi.
23 Mart 2017 tarihi itibarıyla TL kredilerin yıl sonuna göre 57 milyar TL arttığını, geçen yılın ilk üç ayında TL kredilerdeki artışın 24 milyar olduğunu yani geçen yıla kıyasla 2 kat artış olduğunu kaydeden Aydın, ilk çeyrek itibarıyla son beş yılın en iyi üç aylık başlangıcının yapıldığını, önümüzdeki günlerde bu trendin artarak devam etmesini beklediklerini söyledi.
15 GÜNDE 64 BİN KOSGEB KREDİSİ
Kredi kullandırma işleminin mart ayının ikinci haftasında başladığını, son 15 günlük sürede 64 binin üzerine işletmeye kredi kullandırıldığını kaydeden Hüseyin Aydın, inceleme aşamasında olan 40 bine yakın dosyaya ilişkin kararın da kısa sürede tamamlanmasını beklediğini vurguladı. Aydın’ın verdiği bilgiye göre bankalar ile kredi görüşmesine başlayan 191 bin işletme var.
Daha önceki rakamları bilmemekle birlikte, son üç ayda özellikle son 15 gündeki kredi kullanımının rekor olduğu rahatlıkla söylenebilir. Hükümetin referandum öncesi giriştiği büyük rahatlatma hareketi sonucunu verdi, bankalar da, küçük esnaf ve KOBİ’ler başta olmak üzere genelde herkes memnun.
Bunun bir maliyetinin olduğunu ise daha sonra, karşımıza çıkınca anlayacağız. Özellikle KGF kredilerinin ödemesiz dönemi bittiğinde, gelecek yıl ödenip ödenmediğini göreceğiz. Umarım; bankalar mevcut siyasi ortam nedeniyle çok riskli işletme ve şirketlere kredi kullandırmıyordur, yoksa fatura çok ağırlaşır.
Paylaş