Kuş gribinin faturası halkın cebinden çıkmamalı

Kuş gribinin faturası halkın cebinden çıkmamalı TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) çabalarıyla geçtiğimiz hafta sonunda toplanan Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu (ESDK) toplantısından yansıyanlar, bizce hiç doyurucu değil.

ESDK Başkanı, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in gazetelere yansıyan demecinde, bir komisyonun kurulup çalışma yapacağı yazılı. Toplantı sonrası yapılan açıklamalar ise ele alınan önlemlerin daha çok tavuk ve yumurta üreticilerinin enerji ve işçilik yükümlülüklerinin ertelenmesi, uygun kredi kullanım imkanı verilmesi ve eldeki yumurta ve tavukların uygun fiyatla toplanması üzerinde yoğunlaştığını gösteriyordu.

Daha önce de yazdığımız gibi; belki oluşan sıkıntıyı aşacak bazı günlük tedbirler gelebilir ama asıl yapılması gereken şey, ileriye dönük, belli bir sistematiği olan önlemlerin alınması. Bundan sonra bu tür vakaların faturasının devlete, yani halka kesilmesinin önlenmesi olmalı. Yani çağdaş ülkelerdeki hayvancılık koşulları, sigorta sistemleri, veterinerlik hizmetlerinin oluşturulması sağlanmalı, önlemler geleceği kavrayacak biçimde hazırlanmalı.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile toplantı öncesinde konuştuğumuzda, kendisinin de uzun vadeli kalıcı önlemlerden yana olduğunu öğrendik. Ancak Hisarcıklıoğlu, tabandan gelen talep doğrultusunda, şu anda yaşanan büyük sıkıntının aşılması için, yoğun istihdam sağlayan bu sektörün yükünün hafifletilmesi, "yangını söndürecek önlemlerin" de alınması gerektiği üzerinde durdu. Bununla birlikte uzun vadeli önlemlerin, bundan sonra devlete yük olmasını engelleyecek kalıcı yöntemlerin de uygulanmaya konması gerektiğini belirtti.

Bu toplantıda kalıcı önlemler, izlenecek yöntemler ele alındı mı bilmiyoruz ama alınmadıysa bile oluşturulan komisyonun bunlara ağırlık vermesi gerektiğine inanıyoruz.

Unutmayalım; Çiller’in Başbakanlığında 5 Nisan tedbirleri henüz uygulamanın başında, popülist taleplerle delindi ve bunun bedeli daha sonraki krizlere yansıyacak kadar ağır oldu.

BİR DOKTORUN KUŞ GRİBİ UYARISI

Hep söylüyoruz kuş gribi tehlikesinin bu kadar büyümesinde ihmal ve hataların payı büyük. Son dönemde, sanki kimsenin sorumluluğu yokmuş da bu kadermiş biz de çekiyormuşuz havası yayılıyor. Bir uzman doktorun mailini ihmali göstermek için aynen yayınlıyorum:

"Ben Doğu illerinden birindeki devlet hastanesinde görev yapan bir uzman doktorum. Kamuoyuna nedense yansımayan ama çok önemli bir konudan bahsetmek istiyorum. Van’daki kuş gribi tanılı hastaların yanında Sağlık Bakanı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) üyelerinin giydiği kıyafet ve malzemeleri hepimiz televizyonda gördük. Zaten DSÖ de olası veya kesin vakalarla temas sırasında, eldiven, özel maske, koruyucu gözlük, ayakkabı koruyucu, bone ve önlükten oluşan bu malzemelerin kullanılmasını öneriyor. Ancak Sağlık Bakanlığı yalnızca 3 gün önce, sadece ambulans çalışanları için bir kıyafet genelgesi yayınlamış (onu da basından öğrendik, resmi kaynaklardan değil). Yani ambulans çalışanlarının çoğunun bundan haberi bile yok. Oysa sağlık ocaklarından devlet hastanelerine birçok sağlık kuruluşunda çok sayıda sağlık çalışanı bu şüpheli vakalarla, bu malzemeleri kullanmaksızın temas etti ve hala ediyor. (Bırakın özel maskeyi, çoğu eldiven bile bulamıyor.) Ve bu şüpheli vakaların bir kısmı sonradan kesin vaka olarak kabul edildi. Özellikle insan gribinin de yaygın olduğu bu soğuk günlerde, sağlık çalışanlarının kuş gribi olası veya kesin vakalarıyla herhangi bir korunma önlemi almaksızın yoğun olarak temas etmesi, virusun mutasyon geçirerek insandan insana bulaşma yeteneği kazanmasına yol açabilir. Bu da tüm dünya için ciddi bir tehlikedir. Bu kadar zamandır Bakanlığın bu konuda hiçbir tedbir almaması ve hatta basına yansımadıkça almayı da düşünmemesi, krizin hiç iyi yönetilmediğinin en önemli göstergesidir. Bu malzemeleri biz kendimiz satın almak istesek bile Doğu illerinin hiçbirinde bunlar bulunmuyor. Eğer gerekli değil idiyse Bakan niye hastaların yanına bu şekilde girdi. Bu yazdıklarımı ismimi vermeden kamuoyuna duyurursanız, tüm dünya için bir tehdit oluşturan bu hastalık konusunda Bakanlık yetkililerinin ciddi bir önlem alacağını sanıyorum."
Yazarın Tüm Yazıları