BAŞBAKAN Yardımcısı Abdüllatif Şener, uzun süredir kafaları karıştıran kredi kartı sorununda sağduyulu bir tutum izledi. Şener, partisinden, bazı oda ve derneklerden gelen tepkilere rağmen, yapılacak kredi kartı düzenlemesinin, piyasa koşulları içinde kalması için çaba sarfetmeye devam ediyor.
Abdüllatif Şener bu hafta kredi kartı yasasıyla ilgili milletvekillerine bilgi verecek. Daha doğrusu TBMM’deki asıl komisyon olarak belirlenen Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nun AKP’li milletvekillerine bir brifing verecek ve moda deyimle, "düzenleme konusundaki kırmızı çizgiler’i anlatacak.
Bu toplantıdan önce Abdüllatif Şener’in kredi kartının taraflarını da yine bir araya getireceğini tahmin ediyoruz. Yani Bankalar Birliği ve kredi kartı yasa tasarısını hazırlayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkililerini toplayıp, gelinen son aşamayı tartışacak. Ardından da AKP’li milletvekillerine, düzenleme konusunda belirli sınırların aşılması halinde düzenlemenin çıkış amacından sapacağı anlatılacak. Büyük ihtimalle, ana muhalefet partisi CHP’li milletvekillerinin Hükümeti zor durumda bırakmak için kredi kartı yasasında bazı maddeler için bastırıp, radikal değişikliklere gitmek isteyecekleri anlatılacak ve AKP’li milletvekillerinden bu oyuna gelmemeleri de istenecek.
Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanına bilgi verildiği, piyasa koşullarının ötesine geçecek düzenlemelerin yanlış olacağı konusunda verdiği demeçlerden anlaşılıyor. Ancak TBMM’deki AB Uyum Komisyonu’nda yaşananlar, yine de temkinli olmayı gerektiriyor.
AB ile uyumu gözetmesi gereken bir Komisyonun AB mevzuatına ters önergelerle tasarıyı değiştirmek istemesi, Sanayi ve Ticaret Komisyonu çalışmaları için Hükümeti daha dikkatli olmaya itti. Abdüllatif Şener o dönemde bir açıklama yaparak, "Amacını aşan düzenlemeler eklendiği takdirde kredi kartı yasasını geri çekeceğini" açık açık söylemişti. Şimdi bu aykırı düzenlemelerin gelmesini engellemeye, amacına uygun bir yasa çıkmasına çalışıyor.
Bu arada Başbakan Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili olarak, "herkesin kendi hesabını yapması gerektiği, piyasa koşullarının hakim kılınması gerektiği"ni belirten, konuya ilişkin demeçleri, bizce çok yararlı oldu. AKP’li milletvekillerinin amaç dışına çıkacak önergelerini önleme konusunda, bu demeçlerin katkısı olacaktır diye düşünüyoruz.
BAŞKA TÜRLÜ DE ÇÖZÜLÜRDÜ AMA
Aslında kredi kartı düzenlemesini sorun yapan, bizce tasarıyı hazırlayan BDDK yönetimi oldu. Bir tüketici kuruluşu gibi ortaya çıkıp, bu doğrultuda demeçler verince, bazı oda başkanları ve dernekler de buna katıldı. İş iyice karıştı ve bugüne gelindi.
Her konuda Hükümet ile partisi arasında ciddi görüş ayrılıkları çıkmaya başladı. Daha doğrusu AKP’li milletvekilleri, elleri direk taşın altına olmadığı için, popülizm yapmaktan kendilerini alamıyorlar. Hükümet ise milletvekilleri ile çok da ters düşmemeye özen gösterdiği için, doğruyu yapmak artık zaman almaya başladı.
Hükümetin "bu olmaz" diye kestirip atmaması, hem iyi hem kötü, tabi ki...
Sonunda bu noktaya gelindi ve eğer kaza bela olmadan bu yasa çıkarsa, bunun mimarı bizce Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener olacak. Aksi takdirde, yani BDDK yönetimine iş kalsaydı, sonradan büyük sıkıntılar yaratacak bir noktaya gelinebilirdi...
Son anda AKP’li milletvekilleri bazı noktalarda hala popülizm çabalarını sürdürürler mi bilemiyoruz ama bankalar, faiz tahakkukuna ilişkin yeni maddelere razı olmuş gözüküyorlar. Ancak milletvekillerinden gelecek yeni bir taksitlendirme talebine, doğal olarak karşı çıkarlar.
Halbuki BDDK, hangi bankalarda ödeme sorunu yoğunlaşıyor, 2003’deki son af sonrası yeni girenler mi bu sorunu yaratıyor yoksa eskiler mi devam ediyor, ödememeyi alışkanlık haline getirmiş belli bir kesim mi var, esnek davranan bankalarda mı sorun yoğunlaşıyor, bunu verilerle ortaya koyması lazımdı. Buna göre BDDK kendi içinde bir düzenleme yapıp bizce sorunu aşardı ama sorumluluk almadı, bunu yasa haline getirmeye çalıştı.
Umarız daha fazla sıkıntı çıkmaz, artık bu kredi kartı meselesi de kapanır.