Paylaş
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçen hafta açıkladığı gibi, bu yılın ilk ayındaki rakamlar geçen yılın son aylarındaki rakamların hemen hemen yarısına denk geliyor. Kasımda 507, aralıkta 453 konkordato ilan edilirken bu sayı ocakta 278, şubatta 126’ya indi.
Konkordatolar incelendiğinde hem şirket türlerine göre hem de bulundukları illere göre dağılımın fazla değişmediği görülüyor. 2018’deki toplam 1549 konkordatodan 695 tanesi limited şirketti, son 2 aydaki konkordatolarda da 165 civarında bir rakamla başı çekiyor. Geçen yılın tümünde 333 olan anonim şirketlerin bu yılki rakamı 75 civarında. Geçen yılın tümünde 468 şahıs şirketi konkordato ilan ederken son 2 aydaki rakam 40 civarında. Geçen yıl sadece 1 kooperatif ilan edilirken bu yıl henüz görülmedi. Kollektif şirket sayısı da geçen yıl olduğu gibi yine 1 tane.
Geçen yılki konkordatolarda İstanbul 477 rakamı ile başı çekerken, bu yıl yine 125 civarında konkordato ile İstanbul ilk sırada. Geçen yıl ikinci sıradaki Ankara ve 3. sıradaki İzmir sıralamada yerlerini koruyorlar.
ÇIKAN NEREYE GİDİYOR?
Konkordatonun zorlaştırılmasıyla birlikte sayının azalması zaten bekleniyordu. Buna karşılık konkordato talepleri kabul edilmeyen ya da konkordato kararı alıp uzatamamış şirketlerin iflasa doğru sürükleneceği beklentisi vardı.
Hükümetin çeşitli teşvikler verip, bankaları da biraz zorlamasıyla birlikte yeni konkordato ilan edecek ve ek süre alamayan şirketlerin bankalara olan kredilerinin yeniden yapılandırılması yolu deneniyor. Batık kredileri zaten arttığı için bu yöntem bankaların da işine geliyor, böylece iflaslardaki patlamanın önüne geçilmesi sağlanmış gözüküyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 318 firmanın konkordatodan çıktığını, bu firmaların konkordatodan çıkmasıyla birlikte 5.4 milyar liralık bir kredinin konkordatodan çıkmış olduğunu belirtti. Bankaların heyet oluşturarak bu konuda ortak çalıştıklarını kaydeden Albayrak, ekonomideki pozitif performansın bu sürece de yansıdığı görüşünde. 48 firmanın feragatla konkordatodan çıkmasının sağlandığını, bunun da etkisiyle 318 firmaya ulaşıldığını belirtti.
2018’in son çeyreğinde 7 büyük bankanın konkordatolu firmaların kredi borçlarının yapılandırılması konusunda çalışma başlattığını kaydeden Bakan Albayrak, yeni bankaların da katıldığını, heyetin yüzlerce firma ile görüştüğünü söyledi. Albayrak, mart ve nisanda yaklaşık 4.5 milyar TL’lik kredinin yeniden yapılandırılmasını beklediklerini, nisan sonunda konkordatodan çıkan kredi toplamının 10 milyar TL’yi bulacağını söyledi.
Konkordatodan iflas aşamasına sürüklenen şirket sayısı ise bilinmiyor. Bizim ticaret sicili verilerinden yaptığımız araştırmada “talebin reddi yoluyla konkordatoda geçici mühletin kaldırıldığı” şirketlere baktığımızda, geçen yılın tümünde 23 olan sayının, bu yıl ilk 2 ayda 105 olduğunu gördük. Yani şirket konkordatonun uzatılmasını istemiş ama mahkeme bunu reddetmiş. Ret edilenlerin büyük bölümünün bankalarla kredi için anlaştığını düşünmüyoruz. Konkordatodan çıkarılıp hala yaşamını sürdüren şirket var mı onu da bilmiyoruz ama bu ret işleminden sonra iflas sürecinin başlaması daha büyük ihtimal gözüküyor.
Dediğimiz gibi; konkordato rakamları düzeliyor ama iflasları henüz bilmiyoruz.
Paylaş