MALİYE Hesap Uzmanları Vakfı Yönetim Kurulu imzasıyla bir mektup aldık.
2 Aralık’taki yazımızda bu Vakfın üyelerine gönderdiği, ‘Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'nın eleştirilmemesi’nin istendiğini yazmış, bu çerçevede sadece Hesap Uzmanları'nın değil, tüm denetim kurullarının çalışmasıyla ilgili yanlış bulduğumuz noktaları sıralamıştık. Gönderilen mektupta bu yazımıza karşı Vakfın ‘zorunlu gördüğü’ açıklama şöyle:
‘60 yıllık mazisi olan Hesap Uzmanları Kurulu bünyesinde özenle seçilen ve meslekó konularda verilen özel eğitimle seçkin bir kişilik kazanan Hesap Uzmanları, kamudaki görevlerini ülke menfaatleri bilinci içinde, yüksek moral değerlerini geçmişten geleceğe taşımanın sorumluluğu ile ve çağdaş bilimsel verilerin ışığı altında tam bir bağımsızlık, tarafsızlık ve liyakatla sürdürmektedir. Taşımakta olduğu nitelikler nedeniyle kamu ve özel sektörün üst yönetici kadroları için kaynak oluşturan Hesap Uzmanları camiası nerede hizmet ederse etsin, hangi görevde bulunursa bulunsun, Ülke yararını her türlü yararın üstünde tutan bir anlayışa sahiptir. Sahip oldukları üstün nitelik ve bilgi birikimleri ile Hesap Uzmanları her zaman iş arayan değil aranılan konumunda olmuşlardır.
Kamuda ve özel sektörde görev alan bütün Hesap Uzmanları'nı bünyesinde barındıran Maliye Hesap Uzmanları Vakfı mensuplarının sağlık, sosyal, eğitsel ve kültürel gereksinimlerinin karşılanması için çaba gösterme yanında bilimsel araştırmaları özendirmek için yarışmalar ve toplantılar düzenlemekte ve yayın faaliyetinde bulunmakta, bu çerçevede genel kabul gören görüşleri mensuplarına duyurmaktadır. Vakfın bu faaliyetleri dışında yazınızda belirtildiği şekilde mensuplarının yararlarını kamu yararı üzerinde tutacak bir faaliyette bulunması kesinlikle söz konusu değildir.
Yapılan bilimsel araştırmaların, doğru ve yararlı bulguların karar alma mekanizmasını etkilemesi, karar alıcılar tarafından dikkate alınması çağdaş yönetim anlayışının gereğidir. Bu çerçevede camiamız mensuplarının yapmış ve yapmakta oldukları araştırma ve inceleme sonuçlarında ortaya konulan doğrular eğer karar mekanizmalarını etkilemekte ise bundan herkesin mutluluk duyması gerekmektedir. Bu yapı ve anlayış içinde zorunlu kaldığı durumlar dışında hiçbir tartışmaya girmemeye özen gösteren camiamız aynı özen ve dikkati herkesin göstermesini dilemektedir.’
MALİYE TEFTİŞ 125 YAŞINDA
Hesap Uzmanları Vakfı’nın yanıtı aynen böyle. Daha önce Bankalar Yeminli Murakıpları'nın yazılarımıza karşı, çoğu pek de şık olmayan, e-mail’lerini almıştık.
Önceki gün de Maliye Teftiş Kurulu’nun 125. kuruluş yılı kutlamalarındaydık ve bu kez de maliye müfettişlerinin yazılarımıza karşı sitemlerini dinledik.
Bizim söylediğimiz şu ki; mevcut teftiş ve denetim sistemi, ihtiyaç olduğu için zamanında oluşturulup büyük hizmetlerde bulunan denetim kurulları, artık kendilerini yenilemek zorunda. Hem kurulların alışkanlıkları, hem çalışma şekilleri eskiye göre dizayn edilmiş ve yenilenmeleri lazım. Herşeyden önce devletçi yapı ihtiyaçlarına göre kuruldukları ve aynı yapıları sürdürdükleri için, piyasa ekonomisinin işleyişini zorlaştırmaya başladılar. Ayrıca kendilerini zaman içinde yenilemeyip, içlerindeki çürükleri temizleyemedikleri için bütün kurulların imajı yıpranmış durumda.
Herkesin oturup, denetim sistemini yenilemek için görüşlerini ortaya koyması lazım. Bunu yaparken eski alışkanlıkları sürdürüp, herkes kendi yetkisini korumaya çalışır ve rasyonel sistem kurma arayışından uzaklaşırsa, yine bir şey çıkmaz. Bütün kurullar kendi grup çıkarları yerine ülke çıkarları için, ne yapılması gerektiğini samimi olarak ortaya koymazlarsa, birileri gelip statükolarını bozar. Çünkü mevcut sistem değişmek zorunda ve bu bir ihtiyaç.
Aksi takdirde IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşlar gelir, detaylı bilmedikleri sistemi düzeltmek için bir şeyler önerirler. Biz kendimiz yapmazsak olacağı buydu, şimdi bu oluyor.
Maliye Teftiş gecesinde sohbet ettiğimiz genç müfettişleri de ‘piyasa ekonomisine uyum için yenilenme’ ihtiyacı içinde gördük. Umarız, yenilenmede bu yazılarımızın katkısı olur...