Paylaş
Hükümet, bütçe disiplinini engelleyen fonların tasfiyesini, ekonomik program kapsamına aldı. Tasfiye programını niyet mektubuna da aldı.
Tasfiye programında çok fazla aksama yok, ama bazı sorunlar da var. Geçen ayki ilk incelemesi hakkında IMF'e verilen ek niyet mektubu metninde, fonlarla ilgili bir bölümün de yer alacağını tahmin ediyoruz.
Fonların tasfiye planında bir aksama olmadığı, Başbakanlık onayı ile tasfiye edilebilen 10 fonla ilgili kararın çıktığı, bu arada 6 fonluk kararnamenin imzalandığı, 7 fonun tasfiyesinin ise kanunla yapılacağı hususunun bu niyet mektubunda yer almasını bekliyoruz. Öte yandan kanunla yapılacak tasfiyelerde bir gecikme gözükse de bunun siyasi irade noksanlığından değil, Meclis'teki yoğunluktan kaynaklandığı, tasfiye kanunuyla ilgili tasarının TBMM Başkanlığı'na verildiği hususlarının da mektupta yer aldığını sanıyoruz.
Gerçekten de Başbakanlık onayı çıktı, içlerinde Kamu Ortaklığı Fonu'nun da yer aldağı 7 fonun tasfiyesini öngören tasarı, TBMM'ye verildi.
Kararname ile tasfiye edilecek fonlara gelince... İşe yine popülizm karıştı. Fonların tasfiyesini öngören Bakanlar Kurulu kararı imzalandı, onay için gitti ve Cumhurbaşkanı da geçen hafta sonunda bu kararnameyi onayladı.
Buraya kadar her şey normal, ama gerisini bekleyin. Cumhurbaşkanı'nın geçen hafta sonunda onayladığı karanname, bir hafta geçmesine rağmen Resmi Gazete'de yayımlanmadı. Yayımlanmadığı için de, yürürlüğe girmedi. Bu arada ise kararname ile tasfiye edilecek olan Geliştirme ve Destekleme Fonu'na yeni yükler getirildi. Tasfiye kararnamesi onaylandıktan iki gün sonra Resmi Gazete'de çıkan bir karar ile tasfiye edilecek bu fondan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nin fuar ve sergi salonu inşaatının hızlandırılması için 4 milyon dolarlık kaynak, karo ve seramikçilere de yeni enerji sübvansiyonun bu fondan karşılanması öngörüldü. Bu yeni yükler getiren karar geçtiğimiz salı günü Resmi Gazete'de yayımlandı ama daha önce onaylanan tasfiye kararnamesi hálá ortada yok. İnsan ‘‘Acaba giderayak bu fona başka yeni yükler de mi getirilecek’’ diye şüpheleniyor.
IMF BANKACILIK HEYETİ
Bu arada ek niyet mektubunda banka sayısı verilerek spesifik hale getirilmiş bir banka operasyonundan sözedildiği söyleniyor. Biz, sanmıyoruz. Çünkü her şeyden önce bu kapsama girecek olan banka sayısının, niyet mektubunda yazılı olduğu söylenen rakamdan çok daha fazla olduğunu biliyoruz.
Bunun yerine niyet mektubunda ‘‘bankacılık sisteminde bir konsolidasyon’’dan söz edildiğini, konsolidasyonla bazı bankaların birleştirilip, bazılarının yeni ortak almaya zorlanarak mali açıdan güçlendirileceği yazılmış olabilir.
Bu arada, bankalarla ilgili bu kez işin ciddi olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Dünya Bankası'yla yapılan görüşmeler derinleştiriliyor. Nisan'da bazı kararlar alınıp, mayısta mali sektör kredisinin gündeme getirilmesi sözkonusu.
Sadece Dünya Bankası değil, IMF de sıkı takipte.
Şu sıralarda, oldukça kalabalık bir IMF heyeti Ankara'da çalışıyor. Bu heyet bankacılık konusundaki uzmanlardan oluşuyor. Oldukça kalabalık olduğu söylenen IMF Heyeti'nin çalışmaları, Dünya Bankası'nkilerle birleştirilecek.
Paylaş