Paylaş
Gerek finansmana erişim, gerekse de bankacılık ve banka dışı finans sektörünün gelişebilmesi için enflasyonun kalıcı tek hanelere indirilmesinin önemi konusunda herkes mutabıktı.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Türkiye ekonomisinin şoklara karşı dayanaklılığı”nı anlatan detaylı bir sunum yaptı. Şimşek’in şimdiye kadar sağlanan gelişimlerin yanı sıra sürekli yapısal reform süreci gerektiğini belirtmesi önemliydi. İş ortamının iyileştirilmesi için önemli reformların açıklanacağını söylemesi, sıkıntılara rağmen finansman konusundaki tedbirlerin bundan sonra da devam edeceğine dikkat çekmesi de ilginçti. Şimşek, daha inandırıcı olabilmek için; sadece iyi gelişmeleri sıraladığının sanılmaması gerektiğini, reform alanları olarak anlattığı unsurların aynı zamanda eksik ve başarısız unsurları özetlediğini söyledi. Şimşek, üzerinde en çok çalıştıkları konulardan birini enflasyonla mücadele olarak öne çıkardı.
Öğlen oturumlarından önce konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal ise mali disiplinin hükümetleri döneminde en başarılı alanlardan biri olduğunu söyledi.
KGF desteği dahil, elde edilen mali imkanlar nedeniyle, sıkıntılı dönemlerde finans sektörü ve reel sektöre mali destek verebildiklerini kaydeden Ağbal, mali disiplini korumaya devam edeceklerini söyledi. Ağbal, mali disiplin sayesinde elde edilen başarıların Hükümet tarafından iyi anlaşıldığını ve kıymetini bildiklerini ifade etti. Ağbal, bir süredir devam eden vergi reformu çalışmaları konusunda da bilgi verdi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, reel sektörün dövizle borçlanmasına getirmeyi planladıkları sınır ile ilgili bilgi verirken, şahsen bakanlardan edindiğim izlenim; bu tedbirin uygulamasında zamanlamanın netlik kazanmadığı, bu dönemde uygulandığı takdirde döviz kaynağında sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı konusunda kesin kararın verilmediği yönündeydi.
EK KARARLAR ÇIKABİLİR
Bu arada katılımcılarla bakanların yaptığı sohbetlerden çıkardığım başka bir izlenim de bu dönemde döviz akışını engelleyen, sınırlayan uygulamaların üzerinde de tartışıldığı, ithalatın maliyetini arttıran ya da dış kaynak finansmanını zorlayan bazı vergi ve kesintilerin geçici dönemler için kaldırılmasının düşünüldüğü yönündeydi. Kısacası; hükümet dış kaynak açısından zor bir döneme girildiğini, bunun ekonomik dengeler üzerinde tahribat yaratabileceğinin bilincinde ve kaynak akışını kolaylaştıracak her türlü uygulamayı gözden geçirmeye hazır.
Hürriyet Gazetesi’nin ilkini düzenlediği bankacılık, banka dışı finans kesimi ve müteahhitlik sektörünün finans sorunları ile finans sektörünün teknolojiye uyumunun tartışıldığı panellerde öne çıkan konulardan biri de bankacılık dışı finans sektörünün geliştirilmesi idi. Bu noktada, özellikle sermaye piyasasının gelişimi için yine enflasyonun kalıcı tek hanelere indirilmesi ilk başta sayıldı.
Güven Sak’ın gündeme getirdiği teknoloji geliştirmede öne çıkan ‘startup’lara yatırım bankacılığı yapması gereken sermaye piyasası kurumlarınca destek verilmesi de, yine ileriye dönük teknolojik değişimin yakalanması adına fırsat olarak öne çıkan bir öneriydi.
Piyasaların bu kadar belirsizlik yaşadığı bir dönemde, toplantı aralarında katılımcıların tartışma konularının başında, ister istemez ABD’deki davalardan çıkabilecek cezalar, kurlardaki değişim, Merkez Bankası faiz kararı gibi güncel konular geliyordu.
Paylaş