Paylaş
Geçen yıl aralık ayı TÜFE artışı yüzde 0.21 olmuştu. Piyasa tahminlerine göre bu yıl aynı ayda 0.9 civarında bir artış oranı çıkması bekleniyor. Yani kasım sonu yüzde 7 civarında olan yıllık enflasyon oranlarının yıl sonunda yüzde 7.8 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Eğer aylık TÜFE artışı yüzde 1.2 civarında çıkarsa, yıllık oran yüzde 8’i bulacak.
Geçtiğimiz hafta sonunda yayımlanan İstanbul Ticaret Odası endeksinde, aralık ayı perakende fiyatların yüzde 1.71 oranında arttığı saptandı. Gıda harcamalarındaki artış oranı ise yüzde 3.02 oldu. Yıllık bazda ise İstanbul’da perakende fiyatlardaki artış yüzde 9.12, toptan fiyatlardaki artış yüzde 10.88 olarak belirlendi.
GIDA FİYATLARINDA UYUM
İTO fiyat endeksi ile bugün açıklanacak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri arasında çok yakın bir korelasyon bulunmuyor. Ancak gıda fiyatlarındaki artışın iki endekste de benzer çıktığı biliniyor. Son aylarda düşük çıkan enflasyon oranlarının en önemli nedeni gıda fiyatlarındaki artışın durması idi. Rusya krizinin de etkisiyle düşen gıda fiyatlarının aralık ayında artmaya başladığı, daha önce Merkez Bankası tarafından da belirtilmişti. Dolayısıyla aralık ayı gıda fiyatlarının yüksek gelmesi sürpriz olmayacak.
Merkez Bankası’nın enflasyon analizlerinde en dikkat çekici yanlardan biri son dönemde artan kurların, iç talepteki daralma nedeniyle fiyatlara henüz yansımadığı yolunda. Merkez Bankası aynı zamanda aralık ayında iç talebin canlanmaya başladığını da belirtiyor. Kısacası; aralık ayında kurların etkisinin fiyatlara artık yansımaya başladığını da görebiliriz.
Piyasa tahminlerinde daha düşük çıkan aralık ayı TÜFE artışının yüzde 1’in üzerine çıkması, hatta yüzde 1.2’yi geçip, yıl sonu enflasyonun yüzde 8’i bulması, bence sürpriz sayılmamalı.
2017’DE ÇİFT HANE KORKUSU
Bence; bugünkü verilerle başlayacak enflasyondaki yeni sürecin asıl sonuçlarını önümüzdeki yılın ilk yarısında görmek mümkün olacak. 2016 Ocak ayında TÜFE fiyat artışı yüzde 1.82 gibi yüksek bir orandı. Dolayısıyla 2016 yıl sonu enflasyon ile 2017 Ocak sonu yıllık enflasyon rakamı arasında çok fazla değişme olmayabilir. Hatta biraz daha aşağı da inebilir.
Ancak daha sonraki aylar yıllık enflasyon için tehlikeli aylar. 2016 Şubat ayında yüzde 0.02 artış olmuş, mart ayında TÜFE fiyatları yüzde 0.04 oranında düşmüştü. Kısacası bu yıl şubat ve mart aylarında yıllık enflasyon oranlarının artması kaçınılmaz görülüyor.
Peki, enflasyon oranları 2017 yılında yeniden çift haneyi bulur mu?
Mevcut analizlere bakacak olursak kimse yeniden çift haneyi beklemiyor. Yüzde 9 tahminleri var ama yüzde 10 tahmini pek yok. Bence her yıl olduğu gibi bu yıl da, önümüzdeki aylar içinde bu enflasyon tahminleri revize edilmeye başlayacaktır.
Yeniden çift haneli enflasyon görür müyüz derseniz; bence böyle bir tehlike var. Kurlardaki artışların devam etmesi, hükümetin referandumun da etkisiyle iç talebi artıracak önlemlere devam etmesi halinde fiyatların tek hanede kalması mümkün olmayabilir.
Tabi ki kurların seyrini Fed’in tavrı başta olmak üzere küresel gelişmeler ile içerideki siyasi olaylar ile ekonomik gidişat derinden etkileyecek..
En kötüsü ne olur derseniz; tek dayanak kalan mali disiplinin, siyasi telaş nedeniyle gevşemesi, çok daha büyük ekonomik kırılmalara neden olabilir.
Paylaş