Paylaş
Yıllık enflasyon mayıs sonundaki yüzde 6.58 seviyesinden, haziran sonunda yüzde 7.64’e çıktı. Piyasalardaki beklentiler bundan sonra enflasyonun daha da yukarı çıkacağı yönünde. Buna karşılık aynı piyasalar, enflasyon yükseliş trendine girse de, Merkez Bankası’nın temmuz ayındaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında da faiz indirimlerine devam etmesini bekliyor.
Piyasaların enflasyonun geleceği konusunda biraz karamsarlaştığı görülüyor. Her şeyden önce son birkaç ayda manşet enflasyondaki düşüşte önemli rol oynayan gıda fiyatlarında, yeniden bir artışın başladığı açık olarak gözüküyor. Gıda enflasyonundaki bu hareket “düzeltme” olarak görülüyor ve hem geçen yılın oldukça düşük baz etkisinin, hem de hızlı ısınan hava sebebiyle yaşanan arz problemlerinin sonucunu yansıttığı ifade ediliyor. Mevsimsel hareketin tersine, Haziran’da aylık gıda enflasyonu yüzde 1.2 ile ciddi bir artış gösterdi. Yıllık gıda enflasyonu baz etkisinin de katkısıyla Haziran sonunda yüzde 1.8’den 6.3’e kadar çıktı.
Gıda fiyatlarındaki düşüşte Rusya’ya ihracatın tıkanmasının önemli bir rolü olduğu biliniyordu. Rusya ile ticaretin yeniden açılmaya başlayacağı düşünülürse, bunun gıda fiyatlarında önümüzdeki dönem arttırıcı etki yapması da kaçınılmaz olacak.
Piyasalar da, hem Rusya ile ticaretin açılması, hem baz etkisi, hem de enerji fiyatlarındaki gelişmelerin önümüzdeki aylarda gıda enflasyonunu ve buna bağlı olarak manşet enflasyon oranlarını yükseltmesini bekliyor.
Piyasa yorumlarına baktığımızda gıda enflasyonu yanında çekirdek enflasyondaki gelişmelerden de kaygı duyulduğuna şahit oluyoruz. Merkez Bankası’nın baz aldığı çekirdek enflasyon piyasaların beklediğinden daha kötü çıktı ve yıllık bazda ancak yüzde 8.8’den 8.7’ye gerileyebildi. Hizmet fiyatlarında katılığın sürmesi ve devam eden kur geçişkenliğinin alt kalemlere yayılmasının, çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi sınırladığı belirtiliyor. Çekirdek enflasyonda mobilya, eğitim, haberleşme ve sağlık hizmetleri fiyatları artırıcı yönde etkide bulunurken, otel- restoran, eğlence ve kültür hizmetleri fiyatlarının ise çekirdek enflasyonu geriye çektiği görüldü. Bu noktada da Rus turistlerin yeniden gelmeye başlamasıyla birlikte, bu gruptaki fiyatların yeniden yükselişe geçeceği tahmin ediliyor.
FAİZ İNDİRİMİ İÇİN UYGUN
Özetle; piyasaların beklentisi bundan sonra fiyatların yıllık bazda yukarı yönlü olacağı yönünde. Piyasa analizlerinde beklentilerin yıl sonu için yüzde 8.5 civarında olduğunu söyleyebiliriz.
Kurların mevcut seviyesinin, daha da aşağı gitmeyeceği yönünde bir fikir verdiği, turizmin açılmasının fiyatlara artırıcı yönde etki yapacağı, yine Rusya’ya gıda ihracatının başlamasının da fiyatları yukarı çekeceği tahmin ediliyor. Buna karşılık Haziran ayı enflasyon rakamlarının Temmuz ayında Merkez Bankası’nın, tavan faizde yarım puanlık bir indirim daha yapmasına uygun olduğu da düşünülüyor.
Piyasalar Temmuz’daki faiz indiriminden sonra, Ağustos ayı başında açıklanacak yeni enflasyon verisine, bu arada küresel gelişmeler ile kurlarda oluşacak hareketlere bakacak ve ona göre yeni faiz beklentisi oluşturacak.
Faizde sınırlara doğru gelindiği açık ama Merkez Bankası’nın, Hükümetin baskısıyla, faizleri aşağı yönlü daha da zorlayıp zorlamayacağı ise henüz bilinmiyor.
Paylaş