Enflasyon yeniden çift hane

TÜRKİYE, büyük bedeller ödeyerek ulaştığı "enflasyonda tek hanelik yıllık oranı" kaybetme aşamasında. Bugün açıklanacak olan Mayıs ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte yıllık enflasyon oranının yeniden çift haneye, yani yüzde 10’un üzerine çıkma ihtimali çok yüksek.

Haberin Devamı

Yapılan hesaplamalara göre tüketici fiyat artışları Mayıs ayında yüzde 0.81’in üzerine çıkarsa, yıllık enflasyon yüzde 10 olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanacak Mayıs ayı enflasyon rakamlarında tüketici bazında artışın yüzde 0.81’in üzerine çıkması, çok büyük ihtimal olarak görülüyor.

CNBC-e’nin 27 banka ve aracı kurum arasında yaptığı ankete göre, Mayıs’ta TÜFE’nin yüzde 1.08, ÜFE’nin yüzde 1.70 artacağı tahmin edildi.

Merkez Bankası’nın son beklenti anketinde ise TÜFE’nin Mayıs’ta yüzde 0.97 oranında artacağı beklentisine yer verilmişti.

Nisan ayın a ilişkin açıklanan rakamlar ise TÜFE yüzde 1.68, ÜFE yüzde 4.50 idi. Bu oranlarla Nisan sonunda yıllık enflasyon TÜFE bazında yüzde 9.66’ya yükselmişti .

Bugün açıklanacak enflasyon oranı beklentiler doğrultusunda çıkarsa, gün sonunda yıllık enflasyonda yeniden çift haneye çıkmış olacağız.

Aslında çift haneye bir-iki aylığına çıkıp daha sonra geri dönülebilse, bu o kadar sorun olmayabilir.

Ancak enflasyonda artış trendi devam ettiği gibi, geçen aylardaki yüksek toptan eşya fiyatlarının önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarına yansıması bekleniyor.

Bununla birlikte enerji ve gıda fiyatlarındaki artış da devam ediyor.

Dün itibariyle gelen yüksek oranlı doğalgaz zammını 1 Temmuz’da yüzde 20’lerde olacak bir elektrik zammının izleyeceğini biliyoruz.

Doğalgaz fiyatları ise petrol fiyatlarını 6-9 ay gecikmeli takip ettiği için, buradaki zamların bütün yıl sürmesi de kaçınılmaz.

Haberin Devamı

ENFLASYONU KÖTÜ YÖNETİM YOLDAN ÇIKARDI
AKP Hükümeti yeniden çift haneye çıkacak enflasyon oranları için büyük ihtimalle "dünya petrol fiyatlarını" gerekçe gösterecek.

Elbette bu gelişmelerin önemi var ama suçu tümüyle küresel şartlara yüklemek haksızlık.

Çünkü Türkiye 2007 yılı başından beri mali disiplini gevşetmeye, uygulanan ekonomik programın gerekliliklerini savsaklamaya başladı.

"Seçimden sonra düzelir" diye beklerken çok daha kötüsü oldu, hem toplumsal gerginlik artırıldı hem de mali disiplin iyice gevşetildi.

Dolayısıyla enflasyonda yeniden çift hane tümüyle Türkiye’nin kendi işi.

Eğer mali disiplin sürdürülse, siyasi gerginliklere izin verilmese idi, Türkiye bu küresel şartlara rağmen tek haneli yıllık enflasyon rakamlarında kalabilirdi.

Elbette ABD’den, Avrupa’dan enflasyon ithal etmeye başladık, elbette gıda ve enerji fiyatları çok yükseliyor ama disiplinli bir politika ile bu dönemi de başarıyla aşabilirdik.

Hatırlıyorum da, bu köşede; henüz AKP’nin kapatılma davası bile açılmadan, "bu gidişle enflasyonda çift haneye yeniden dönebiliriz" saptamasında birkaç kez bulunulmuştu.

Çünkü küresel dalga geliyordu ve içeride buna önlem almak kimsenin aklına gelmiyordu.

Yangını söndürmek için piyasaya verilen paraların sonunda enflasyona yol açacağı, önlem alınmazsa bizde de aynı eğilimin patlayacağı belliydi.

Keşke, o dönem yaptığımız "Hükümet enflasyon mu büyüme mi ikileminde kalacak ve büyümeyi tercih edecek" saptamasında yanılsaydık.

Ancak yanılmadık ve daha önce de söylediğimiz bir şeyi tekrarlayalım: Türkiye eğer geçmiş 5 yılda yüksek büyüme sağladıysa bunun en önemli nedeni enflasyonu tek haneye düşürmesi yani istikrarı sağlamasıydı.

Enflasyonun yeniden çift haneye çıkması psikolojik bir sınırdır.

Küresel ortam kötü ama gerekçe değil; kötü yönetim yüzünden yeniden çift haneye çıkıyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları