Emekliye yüzde 2.3 zam ve TBMM’deki yolsuzluk kararı

BU satırlar yazılırken TBMM’de 4 bakanla ilgili komisyonun kararı henüz çıkmamıştı.

Haberin Devamı

Ancak bir süredir hükümete yakın medyada yer alan demeçler ve bazı bakanların açıklamaları, komisyonun yolsuzlukla suçlanan 4 bakanı Yüce Divan’a göndermeyeceği sonucunu açıkça gösteriyordu.
Özetle; içlerinde 700 bin liralık saat, ancak para sayma makinaları ile sayılabilecek kadar fazla, kasalar dolu dövizler, ayakkabı kutularında çıkan milyonlarca dolar ve Euro’ları, TBMM komisyonu soruşturmaya gerek duymadı. Şimdi en geç 20 gün içinde TBMM Genel Kurulu’nda konuyla ilgili oylamalar yapılması gündemde. Verilen ilanlar ve baskının yoğunlaşması, AKP içindeki bazı milletvekillerinin, kapalı yapılacak oylamada, 4 bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi için oy kullanabileceği kaygısını yansıtıyor.
En hafif değerle trilyonlarca liralık yolsuzluk iddiaları, sanmıyorum ama, Yüce Divan’a gidecek mi, bunu öğrenmek için bir süre bekleyeceğiz.
Gözler TBMM’deki komisyon kararına çevrilmişken, dün 2014 yılı enflasyon rakamları açıklandı. Bununla birlikte SSK ve Bağ-kur emeklilerinin maaşlarına yılbaşında yapılacak zam da belli oldu. 9 milyon kişilik ve genellikle dar gelirli olan bu kesim yıllık yüzde 2.32 oranında zam alacak. Başka bir deyişle şu anda 1047 TL olan en düşük maaşlı SSK emeklisi maaşına 24 TL zam almış olacak. Maaşı zamla birlikte 1071 TL’ye çıkacak…
Sadece saatin değeri ile 24 TL’lik emekli zammını birlikte düşünün, yeter…
AKP’liler Yüce Divan’a göndermeye karşı çıkarken bunun bir tezgah olduğu, zaten mahkemenin bu konuda dava açmadığı, Anayasa Mahkemesi’ne güvenmedikleri gibi argümanlar ileri sürüyorlar. Başlıca argümanları ise yine “milli irade” oluyor. Yani yolsuzluk varsa bile bunu mahkemenin değil milli iradenin değerlendireceğini söylüyorlar. Bu sözler yargının varlığını tümüyle inkar anlamına geliyor ama yine de söylüyorlar.
Peki, TBMM Genel Kurulu da Yüce Divan kararı vermezse ne olur?
Milli irade dediğimiz şey seçimlerde oy verilen milletvekilleri kanalıyla hayata geçiyor. Eğer bu milletvekilleri emekliye 24 TL zam verilirken, trilyonlarca liralık yolsuzluk iddialarının üzerini kapatırsa, milli irade yolsuzlukların araştırılmasına gerek duymamış olacak. Seçtiklerinin bu yaptığını milli irade içine sindiriyorsa, Haziran’daki seçimlerde yine aynı kişi ve anlayışı seçecekler.

Haberin Devamı

EMEKLİ ÜZÜLDÜ AMA ENFLASYONDAKİ SEYİR OLUMLU

Haberin Devamı

Aralık ayı enflasyon rakamları sürpriz yaptı ve tüketici fiyatlarının yüzde 0.44 oranında düştüğü belirlendi. Yılbaşı zammı bu orana bağlı olan emekliler doğal olarak bu rakama çok kızdı. Emekli Dernekleri açıklamalar yapıp, TÜİK Başkanını bilerek rakamı düşük göstermekle bile suçladılar.
Bilerek hata yapıldığını sanmıyoruz ama rakamlarda büyük sürpriz vardı. Piyasa beklentisi aralıkta tüketici fiyatlarının yüzde 0.06 artış göstereceği yönündeydi. Fiyatların yüzde 0.44 oranında gerilediği ortaya çıkınca, kasım sonunda yüzde 9.2 olan yıllık TÜFE artışı da aralık sonunda 8.2’ye düşmüş oldu.
Dünya petrol fiyatları nedeniyle düşen enerji fiyatlarının bu gerilemede büyük etkisi olduğu açık. Bu arada gıda fiyatlarındaki artışın da durduğu gözlendi. Enerji, gıda, tütün mamülleri, alkollü içkiler ve altın hariç tutulan çekirdek enflasyonun ise yüzde 9’dan yüzde 8.7’ye gerilediği gözlendi. Enflasyondaki iyileşmenin genele yayıldığı izlenimini veren bu rakamlar, piyasalarda da iyimserlik rüzgarı estirdi; kur geriledi, Hazine’nin borçlanma faizi düştü.
Piyasadaki iyimserlik kalıcı olamaz ama enflasyondaki gelişmeler olumlu.

Yazarın Tüm Yazıları