Paylaş
Önce şunu söyleyeyim; AK Parti’den aday olmak için istifa eden bürokratların çoğu belli bir işaret almadan ayrıldıkları için görevlerine kısa sürede geri dönebilirler.
Bürokrasiden AK Parti dışındaki partilerden aday olmak için ayrılanların sayısı bir hayli az. Ancak ekonomi bürokrasisinden duyduğum ve teyit aldığım bir isim var ki; ekonomiden ayrılan diğer isimlerin tümüne bedel denilebilir.
Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta, Devlet Bahçeli’nin davetiyle, MHP’den aday olmak için görevinden ayrıldı. Usta’nın memleketi Samsun ya da Ankara’dan aday olması bekleniyor.
Erhan Usta’nın son dönemi en önemli özelliklerinden biri Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, birkaç gözde bürokratından biri olması. Babacan’ın güvendiği, özellikle makro ekonomik dengeler hakkında en çok danıştığı isimlerden biri.
Babacan’ın Erhan Usta’ya verdiği önemi şuradan anlayabiliriz; Babacan, İbrahim Çanakçı ayrıldıktan sonra Erhan Usta’nın Hazine Müsteşarlığı için kararnameyi hazırladı, başbakana imzalattı ve onay için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a gönderdi. Cumhurbaşkanı imzalamayacağını söyleyince, geri çektiler.
Bilindiği gibi 2014 Eylül ayı başından beri, yani neredeyse 6 aydır bu hayati öneme sahip müsteşarlık makamı boş, Cavit Dağdaş tarafından vekaleten yürütülüyor. Cumhurbaşkanı, duyduğumuza göre Dağdaş’ı da kabul etmiyor…
Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Maden, bir süre Erdoğan’ın engellemesinden sonra, Başbakanlık Müsteşarlığı’na getirilince, Kurumun en deneyimli ismi Erhan Usta’nın bu göreve artık gelmesi bekleniyordu ama Bakan Cevdet Yılmaz, makro değil sektör kökenli, daha az deneyimli bir ismi atadı. Bunun üzerine Usta istifa etmek istedi, Babacan’ın devreye girmesiyle bu kez yorulduğu için ayrılmak isteyen Metin Kilci’nin yerine Enerji Bakanlığı Müsteşarlığı’na atamak istediler. 2 aydır bu kararname de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önünde bekliyor.
Evvelden beri MHP görüşlerine yakınlığı ile bilinen Erhan Usta, devlet geleneği gereği sabırla hak ettiği görevi bekledi ama alamayınca artık dayanamadı ve politika yapmak için ayrıldı. MHP için çok büyük bir kazanç..
Durmuş Yılmaz da kabul ederse, MHP ekonomi kadrosunu iyice güçlendirecek.
BAŞÇI DA YENİ HÜKÜMETİ BEKLER
Görüldüğü gibi Babacan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaşadığı sorunlar sadece Merkez Bankası bağımsızlığı ve yapısal tedbirler gibi temel politikalara dirençten kaynaklanmıyor. Erdoğan, Babacan’ın istediği kadroyu oluşturmasına, dolayısıyla daha etkin ekonomi yönetimine de engel oluyor.
Peki, bu nereye kadar sürecek?
Bence “Babacan ve anlayışı” ile “Cumhurbaşkanı ve anlayışı” arasındaki çekişmenin, ilk somut sonuçları 7 Haziran seçimlerinden sonra görülecek. AK Parti eğer “Cumhurbaşkanı’na rağmen merkez parti olmak” istiyorsa, bu çekişme seçimlerde de bitmez; sonrasında da devam eder.
Ancak bu hareket öyle bir hareket ki; Babacan, Başçı ve diğer bürokratlar ne kadar yıpransalar, ne kadar artık kişiliklerine dönük saldırılara hedef olsalar da, görevlerinden ayrılamıyorlar. O nedenle Başçı şimdi hazırlık yapıp, ayrılmak için en azından seçimi bekleyecektir.
Biat kültürü ile ayrıldıkları zaman karşı karşıya kalabilecekleri muameleler nedeniyle duydukları korku birleşince, her açıdan kötü bu tablo ortaya çıkıyor.
Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta.
Paylaş