Paylaş
Petrol Ofisi'nin yüzde 51'inin satışıyla ilgili ihaleye önce 10 şirket ve konsorsiyum talip oldu. Geçen hafta sonuna doğru Özelleştirme İdaresi, ihaleye giren şirketlerden istediği teminatı 15 milyon dolardan, 35 milyon dolara çıkardı.
Teminatın 35 milyon dolara çıkarılması üzerine Cıngıllı Holding, EGS Holding ve Süzer Holding, ihaleden çekildi.
Dün saat 10.30'da Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Haluk Büyükbaş'ın başkanlığında başlayan ihaleye 7 şirketin temsilcileri katıldı. İki saat süren ihaleyi TRT 3 naklen yayınlandı.
BİRİNCİ TUR: Başkan Haluk Büyükbaş, ihaleye katılan 7 firmadan canlı yayında yazılı tekliflerini istedi. İlk turda en yüksek teklif 625 milyon dolar oldu.
İKİNCİ TUR: İkinci yazılı teklif turunda en yüksek teklif 728 milyon dolara çıktı. Bu turda teklifleri çok düşük kalan Çukurova Holding-Anadolu Uluslararası Ticaret ve Taşımacılık Grubu ile Selahattin Beyazıt elendi.
ÜÇÜNCÜ TUR: Başkan Büyükbaş, sözlü turlara kalan 5 firma temsilcilerine, açık artırmada en düşük adımın 10 milyon dolar olduğunu bildirdi. Bu turda, Akmaya-Orteks Grubu 738 milyon dolara, Ceylan-Milgaz ortaklığı 748 milyon dolara, Doğuş-Garanti Bankası ortaklığı 760 milyon dolara, Koç Holding 770 milyon dolara ve İş Bankası-Bayındır-Park Holding-PÜİS ortaklığı da 780 milyon dolara çıktı.
CEYLAN-MİLGAZ ÇEKİLDİ: Sözlü turda alfabetik sırayla teklifler alındı. İhalenin dördüncü turunda, ilk sözü söyleyen Akmaya-Orteks Grubu 790 milyon dolara çıktı. Bunun üzerine Ceylan-Milgaz ortaklığı, süre istedi. Telefon görüşmeleri sonrasında Ceylan-Milgaz ihaleden çekildi. Yarışa 6 firmayla devam edildi. Bu turda Doğuş-Garanti 800 milyon dolara, Koç Holding 810 milyon dolara, İş Bankası-Bayındır-Park Holding-PÜİS ortaklığı 850 milyon dolara yükseldi.
VE KOÇ ÇEKİLDİ: Beşinci turda en yüksek teklif 900 milyon dolara, altıncı turda da 940 milyon dolara çıktı. Böylece yedinci tura kadar gelindi. Yedinci turda, Koç Holding adına ihaleye katılan Alpay Bağrıaçık ile Ali Koç 960 milyon dolarlık fiyat sonrasında çekildiklerini açıkladılar. Bu turda en yüksek teklif 970 milyon dolara çıktı.
1 MİLYAR DOLAR: Sekizinci turda üç grup da 1 milyar dolara yükseldi. Fiyat dokuzuncu turda 1 milyar 30 milyon dolar oldu.
TEMİNAT YÜKSELDİ: Onuncu tura geçilmeden önce ihale komisyonu, teminatın 35 milyon dolardan 50 milyon dolara çıkarıldığını açıkladı. Bu turda fiyat da 1 milyar 60 milyon dolara yükseldi.
İŞ BANKASI GRUBU ÇEKİLDİ: Onbirinci turda fiyat 1 milyar 110 milyon dolara yükseldi. Onikinci turda, İş Bankası-Bayındır-Park Holding-PÜİS Grubu'nu temsil eden Kamuran Çörtük, Turgay Ciner ve İsmail Aytemiz, 1 milyar 120 milyon dolarlık fiyatla ihaleden çekildi. Bu turda en yüksek teklif 1 milyar 130 milyon dolar oldu.
ONÜÇÜNCÜ TUR: Bu tura, Hayyam Garipoğlu'nun Akmaya-Orteks Grubu ile Doğuş-Garanti Bankası ortaklığı kaldı. Doğuş-Garanti'yi ihale boyunca bankanın genel müdürü Akın Öngör temsil etti. Bu turda Akmaya- Orteks 1 milyar 140 milyon dolara, Doğuş-Garanti de 1 milyar 150 milyon dolara çıktı.
ONDÖRT VE SON: Sözlü onikinci, ihalenin de ondördüncü turunda Hayyam Garipoğlu 1 milyar 160 milyon dolara yükseldi. Zaman zaman dışarı çıkıp Doğuş'un patronu Ayhan Şahenk'le telefon görüşmesi yapan Akın Öngör, bu aşamada 1 milyar 150 milyon dolarlık teklifleriyle ihaleden çekildiklerini açıkladı. Petrol Ofisi'nin yüzde 51'i 1 milyar 160 milyon dolarlık teklifi veren Hayyam Garipoğlu'nda kaldı.
BAYAR ÇOK MEMNUN: İhale hem katılımcılar, hem de TV izleyicileri tarafından nefes nefese izlendi. İhalenin bitiminde teşekkür konuşması yapan Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar'ın heyecanlı olduğu gözlendi. Petrol Ofisi'nin yüzde 51'inin fiyatının 1 milyar 160 milyon dolara çıkması, Bayar'ı memnun etti.
Paylaş