TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile, açıklanan reel sektörün desteklenmesine dönük paketi konuştuk. Hisarcıklıoğlu, genel olarak memnun görünüyor. KDV indirimi ve yatırım indirimindeki stopaj meselesini çözemediklerini, büyük vergi kayıpları olacağı için Hükümetin bunu kabul edemediğini söylüyor.
Hisarcıklıoğlu, daha önce kendisinin açıklayacağı söylenmesine rağmen, tedbirleri neden Başbakanın açıklamadığı konusunda ise fazla bir bilgi sahibi değil. Ancak tedbirleri açıkladıktan sonra Başbakanlıkta, bakanlarla birlikte yemek yediklerini ve birara Başbakanın da kendilerine katıldığını söylüyor. Hisarcıklıoğlu, sorumuz üzerine, Başbakanın sağlığının gayet iyi olduğunu da kaydediyor.
Konuşmamızda, Hisarcıklıoğlu'nun üzerinde durduğu en önemli tedbirin enflasyon muhasebesi olduğunu gördük. Mali milat ile birlikte bu konunun ele alındığını ve en iyi çözümün bu olduğunu kaydediyor. Daha önce gündeme geldiğinde Bakan Zekeriya Temizel'in de bunu söylediğini ama bazı şüpheler olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, 'Hükümetle, mali milat için yapılacak beyanlardan önceki işlemler hakkında artık hesap sorulamayacağı konusunda anlaştıklarını' söylüyor.
Yani mali milat öncesi stok affı, servet affı belki sicil affı gündeme gelecek, herkes 2002 sonundaki stoğunu, servetini beyan edip belki bunlar üzerinden bir miktar vergi ödeyecek, ama daha önceki yıllara ilişkin olan takipler ortadan kalkacak.
Hisarcıklıoğlu, bununla birlikte, yani 2003 yılı başından itibaren de enflasyon muhasebesine geçileceğini söylüyor. Bir anlamda enflasyon muhasebesine hemen geçmeyi istemelerine rağmen bir yıl ertelenmesine razı olmalarını da, mali milat ile birlikte konunun ele alınmasına bağlıyor.
Bu da demek oluyor ki; önümüzdeki yıl vergi açısından çok önemli bir yıl olacak. Maliye Bakanlığı'nın çok ciddi biçimde hazırlık yapması, 2003 yılında geçilecek enflasyon muhasebesine hazırlanması gerekecek. Hisarcıklıoğlu, üzerinde mutabakata varılan başka bir hususu da, 'enflasyon muhasebesi düzenlemesini Maliye ile birlikte hazırlamaları' olarak ifade ediyor.
Hafta sonunda, Sermaye Piyasası Kurulu(SPK)'nun düzenlediği sermaye piyasalarında yapılan ve yapılması gerekenlerin değerlendirildiği toplantıda idik. Toplantı aralarında konuşulan en önemli konulardan biri, SPK'nin gelecek yılbaşından itibaren uygulamaya soktuğu enflasyon muhasebesi sistemi idi.
Özellikle şirket temsilcilerinin çoğunun bu uygulamadan memnun olmadığını gördük. SPK'nın sadece Borsaya bildirilmek üzere, enflasyon muhasebesine göre düzenlenmiş bilançolar istediğini hatırlatan şirket temsilcileri, vergi açısından düzenlenen asıl bilançoların başka, borsaya verilecek bilançoların başka olmasının karışıklık yaratacağını söylüyorlar.
İştiraklerin enflasyon muhasebesine göre bilanço düzenlemeyeceklerini, dolayısıyla iştirak hesapları ile asıl firma hesapları arasında karışıklık yaşanacağını, iştirak ile ana firma bilançolarına onay veren denetim firmalarının başka olmasının karışıklığı artıracağını, zaten esasların hala belli olmadığını kaydedip, kısacası, tam bir kargaşa yaratacağını söyleyenler, hayli çoğunlukta.
İstedikleri şey; Maliye Bakanlığı 2003 yılında uygulamaya koyacak olduğunu göre, SPK'nın bu uygulamayı bir yıl erteleyip aynı döneme denk getirmesi.
SPK Başkanı Doğan Cansızlar'la konuyu görüştüğümüzde, şimdilik de olsa, bir ertelemeye sıcak bakmadığını gördüğümüzü söylememizde de fayda var.
Kısacası; IMF programıyla birlikte, 2002 yılında birçok yeni düzenleme gündeme gelecek ama herhalde bunların en önemlisi kapsamlı vergi düzenlemeleri olacak.