HAVA kirliliğinin, özellikle astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) artışına ve hastalarda ölüm riskine yol açtığı bildirildi. Uzmanlar, hava kirliliğine bağlı ölümlerin, dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 6’sını oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Kürşat Uzun, hava kirliliğinin dünyada ve Türkiye’de halk sağlığını önemli ölçüde tehdit eden ciddi bir sorun olduğunu söyledi. Dünyada motorlu araç kullanımının artması ve teknolojinin hızlı ilerlemesi nedeniyle hava kirliliğinin daha da arttığını belirten Uzun, dünyada yaklaşık 400 milyon şehirli insanın solunum sistemini etkileyen, trafiğe bağlı hava kirliliğine maruz kaldığını bildirdi.
Hava kirliliğinin solunum sistemine zararlı etkisinin yıllardır bilindiğine dikkati çeken Uzun, ABD ve Avrupa’da yapılan çeşitli araştırmalarda da hava kirliliğin sağlık üzerine etkisinin ortaya konduğunu bildirdi.
RİSK TÜM DÜNYADA BÜYÜYOR Hava kirliliğinin özellikle astım ile KOAH artışına ve bu hastalarda ölüm riskine yol açabildiğini anlatan Uzun, şöyle konuştu: "Hava kirliliği ayrıca öksürük sıklığı, bronşit ve akciğer kanseri gibi hastalıklara ya da bunlarda artışa neden oluyor. Hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde, bu nedenlerle hastaneye yatış oranlarında da artma yaşanıyor. Özetle havadaki kirleticilerin sağlığa etkileri, solunum sistemi hastalıklarında, kronik solunum sistemi rahatsızlığı olan kişilerin hastalıklarının alevlenmesinde, kanser görülme hızında ve ölüm riskinde artış olarak sıralanabilir."
Hava kirliliğine bağlı ölümlerin, dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 6’sını oluşturduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Uzun, "Bu ölümlerin yaklaşık yarısına ise motorize araçlardan kaynaklanan hava kirliliğinin neden olduğu düşünülüyor ve bu risk tüm dünyada giderek büyüyor. Örneğin Çin’de 1992 yılında 600 bin, 2000 yıllarında 3 milyon olan araç sayısının 2010 yılında 20 milyonun üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bu rakamlar da gelecekteki riski ortaya koyuyor" dedi.