Paylaş
Hele Türkiye gibi bir ülkede... Özellikle çocuklu aileler için iyi planlanması gereken bir sömestr tatili varken. “Uzun tatil yapmam mümkün değil” diyorsanız da en azından hafta sonlarını değerlendirin. İşte bu aşamada sizlere birkaç önerim olacak.
Bir zamanlar kayak sporunun, belirli bir kesime hitap ettiği düşünülürdü. Ancak bu yanlış algı ortadan kalktı. Son yıllarda yapılan yatırımlar da, bu ilginin arttığının en önemli göstergesi. 2012 yılı itibariyle, Türkiye’deki kış sporları turizm merkezlerinin sayısı 24’e ulaştı. Yılın yaklaşık altı ayı kar altında ve popüler olan Uludağ, Palandöken, Kartalkaya gibi popüler adreslerin yanı sıra, aslında pek bilmediğimiz ama Ankara’dan arabayla bile birkaç saatlik mesafede bulunan merkezler var. Kayak merkezleri farklı bölgelerde yer alsa da, gelişmiş karayolu ağı ve çoğalmış uçak seferleri hemen hemen her şehre ulaşımı kolaylaştırıyor.
Örnek mi? Burnumuzun hemen dibindeki Elmadağ, 400 kilometre uzaktaki Isparta Davras ile Kayseri Erciyes ve 210 kilometre ötemizdeki Kastamonu Ilgaz ile Bolu Kartalkaya. Kaliteyi ucuza da alabileceğiniz bu merkezlere giderken kayak bilmiyorsanız endişelenmeyin, zira sizleri başka keyifler de bekliyor. Sözü fazla uzatmadan bu kayak merkezlerini ve sunduğu hizmetleri aktarmaya başlayayım.
KAYMAYAN İÇİN MANGAL KEYFİ
Bahar ve yaz aylarında doğa sporlarına imkan tanıyan Elmadağ, kış aylarında kayak severlerin akınına uğruyor. Ankara il sınırları içindeki Elmadağ’ın şehre uzaklığı 29 kilometre. Dolayısıyla kuzey yamaçlarındaki Elmadağ Kayak Merkezi’nin diğer rakiplerine karşı en büyük avantajı, kent merkezine yakınlığı oluyor. Kış mevsiminde sürekli kar yağışı alıyor. Merkezde 548 metre uzunluğunda, saatte 720 kişi kapasiteli bir teleski bulunuyor. Bu merkezde ODTÜ, Hacettepe, Ankara Üniversiteleri ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait kayak evi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı‘na ait bir otel ve iki restoran bulunuyor. Tesislerde kapalı yüzme havuzu, sauna ve diskotek var. Günü birlik gidenler, hatta kaymayı aklından geçirmeyenler içinse mangal yapıp, karlar içinde piknik yapmak için ideal ortam sağlıyor.
GÜNEYDEKİ BEYAZ TEPELER
Göller ve güller diyarı Isparta’nın kış sporları merkezi Davras, Eğirdir ve Kovada gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovası’nı kuşatan dağ kütlelerinden birinde bulunuyor. Ankara’ya uzaklığı 410 kilometre ki, arabanızla bölünmüş yol sayesinde 3,5 saat içinde sorunsuz bir yolculuk yapabilirsiniz. Karayolundan gitmek istemiyorum diyorsanız da, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na inen uçaklardan birini tercih edebilirsiniz. Havalimanıyla kayak merkezi arasındaki mesafe ise 50 kilometre.
Davras Dağı, kışın kayakçılara, yazın botanik gözlemcilerine, dağcılara ve yamaç paraşütçülerine ev sahipliği yapıyor. Aralık ve mart ayları arasında kayak yapılabiliyor. Uzunlukları 1,5-4 kilometre arasında değişen dokuz pist, her seviyede kayakçıya hitap ediyor. Davras’ta kuzey disiplini, Alp disiplini, tur kayağı ve snowboard gibi aktivitelerden birini seçebilirsiniz.
Merkezde üç farklı telesiyejin yanı sıra üç adet de babylift var. Bin 650 metre rakımlı oteller bölgesinde dört ayrı tesis hizmet veriyor. Toplam 500 yatak kapasiteli bu dört tesisin en konforlusu, 4 yıldızlı Sirene Davras Otel. Ayrıca, merkeze sekiz kilometre uzaklıktaki Davras’ın giriş kapısı olan Çobanisa Köyü’ndeki pansiyonlarda da kalabilirsiniz. Restoran, kayak odası ve kafeterya bölümleri sezon boyunca açık. Kayakla işi olmayanlar için tavsiyem ise karlar içindeyken tepeden Eğirdir Gölü’nün sergilediği muhteşem manzarayı seyre dalmanız.
ÇAM AĞAÇLARIYLA SÜSLÜ GÖRSEL ŞÖLEN
Ilgaz Kış Sporları Merkezi, kayak meraklılarına doğal güzellikleri ile görsel şölen sunarken, çam ağaçları arasında kayak yapma zevki sağlıyor. Büyüleyici bir doğal güzelliğe sahip olan Kastamonu, büyük şehirlerin gürültüsünden kaçmak isteyenlerin sığınabileceği bir adres... Ilgaz Dağı Milli Parkı ise Türkiye’nin en dağlık bölgelerinden biri olma özelliği taşıyor. Bu özelliği ve kışın sürekli kar yağışı alması nedeniyle Ilgaz, kış turizminin gözde adresleri arasında bulunuyor. Ankara’ya 210 kilometre mesafede bulunan bu merkeze günü birlik de gidip, gelebilirsiniz.
Kayak meraklılarına doğal güzellikleri ile görsel şölen sunan Ilgaz, çam ağaçları arasında kayak yapma zevki sunuyor. Ilgaz kayak merkezi’nde üç adet otel ve 88 apart daireden oluşan bir tatil kompleksi bulunuyor. Kayak merkezi ve Ilgaz oteller bölgesi köknar ve sarıçam ormanları ile kaplı. Tesislerde konaklama dışında, kayak dersleri, kayak malzemeleri temini gibi hizmetler de mevcut.
SÖNMÜŞ VOLKANDAN AŞAĞIYA KAYMAK
İç Anadolu’nun en yüksek noktası Erciyes Dağı, sadece kayak sporları için değil, dağcılık için de elverişli şartlara sahip. Ülkemizin en önemli ticaret merkezlerinden Kayseri, bu önemli kayak merkezine de ev sahipliği yapıyor. Kayak merkezi, Kayseri şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta. Yol asfalt ve yıl boyunca ulaşıma açık. Erciyes, İç Anadolu’nun ortasında bulunduğu için ulaşım kolay. Merkeze Ankara’dan kendi aracınız ile üç buçuk, otobüs ile beş saatte ulaşabilirsiniz.
Kayseri’nin 25 kilometre güneyinde yer alan Erciyes Dağı’nın en yüksek noktası, 3 bin 916 metre. Sönmüş bir volkan olan dağın bazı bölümleri, yılın her mevsimi karlı. Dağın kuzeyinde bir kilometre uzunluğunda buzul bulunuyor. Erciyes Kış Sporları Merkezi ise dağın doğu yüzeyinde, Tekir Yaylası’nda yer alıyor.
Dağın yüksek kısımları, yılın her mevsimi kalıcı karlarla örtülü. Kayak için en uygun dönem aralık ve nisan arası. Normal kış koşullarında, kar kalınlığı iki metre civarında. Merkezde toz karda kayma imkânı da var. Erciyes Kayak Merkezi, uluslararası yarış pistlerine sahip. Pistlerin toplam uzunluğu ise 12 kilometre. Kuzey yamaçlarında yer alan pistlerde sekiz mekanik tesis var. Merkezde üç telesiyej, iki teleski ve üç babylift hizmet veriyor. Erciyes Kayak Merkezi’nde, dört devlet konuk evi ve beş otel var. Tesislerde lokanta, bar ve yüzme havuzu bulunuyor.
Görmeyen kalmasın
KÖROĞLU’NUN ZİRVESİNE YOLCULUK
Efsanevi Köroğlu Dağları’nın zirvesinde yer alan Kartalkaya’ya daha öncede değinmiştim. Çevresi ormanlarla örtülü bu merkezin harika doğası dinlenmek isteyen ruhlar için de iyi gelebilir. Pek çok doğal güzelliğe sahip Bolu, yazın Abant Gölü ve çevresiyle ilgi çekerken, kış aylarında Kartalkaya Kayak Merkezi ile misafirlerini ağırlıyor. Bolu’ya 38 kilometre uzaklıktaki merkez, hem Ankara’ya, hem de İstanbul’a yakınlığıyla, özellikle bu iki şehirdeki kayak severleri cezbediyor.
Kayak sezonu En uygun zaman aralık ve mart arası. Kartalkaya ılıman bir iklime sahip olmasına rağmen, kış aylarında yoğun yağış alıyor. Kar kalınlığı normal kış koşullarında üç metreye ulaşabiliyor. Mevsim başında toz, mevsim sonunda ıslak kar özelliği görülüyor. Toplam uzunluğu 20 kilometreyi bulan 12 pist bulunuyor. Bölge, Alp kayağı, kayaklı koşu (cross-country) ve tur kayağı için uygun koşullara sahip. Merkezde üç telesiyej, 10 teleski ve beş babylift hizmet veriyor. Kartalkaya’da beş büyük tesis var. Otellerde restoran, yüzme havuzu, disko, bar ve oyun salonu bulunuyor. Tesislerde hafta sonları gece kayağı gösterileri düzenleniyor. Ankara -Bolu arası 220 kilometre. Bolu merkezden kayak merkezine ulaşım 45 dakika sürüyor. Otobandan gidildiği için birçok Ankaralı günübirlik turları tercih ediyor.
Paylaş