Yeni bir büyüme dalgası mı geliyor

EYLÜL ayında imalat sanayi üretim endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 arttı.

Geçen yılın aynı dönemine göre, bu yılın üçüncü üç ayında imalat sanayi üretimindeki artış yüzde 5.3 oldu. Yılın ikinci üç ayında bu artış yüzde 2.2 civarındaydı.

Veriler, imalat sanayi üretiminde yeni bir artış dalgasına işaret ediyor. Dış ticaret ve cari işlemler dengesindeki gelişmeler de bu yargıyı destekliyor. Eğilimler yılın son üç ayında da imalat sanayi üretimindeki artışın devam edeceği yönünde görünüyor. Grafikten de bu eğilimi izlemek mümkün. Üretimde yeni bir çıkışın başlangıcındaymışız gibi görünüyor.

SANAYİ ÜRETİMİ/images/100/0x0/55ea77f3f018fbb8f881f0ca

İmalat sanayi üretimi büyümesi yeknesak değil
. Örneğin, tekstil ve giyim eşyaları üretimi bu yılın başından beri artan oranda düşme gösteriyor. Buna karşılık, ağaç ürünleri, basım, kimya, plastik, taşıt araçları, elektrikli eşyalar, metal ana sanayi ve mobilyacılık gibi sektörler yüksek hızda büyümeye devam ediyorlar. Büyüme klasik ihracatçı sektörlerden göreli olarak yeni ihracatçı sektörlere kaymış gibi görünüyor.

İmalat sanayi üretimindeki gelişmeleri elektrik üretimindeki artışlar son aylarda eskisi gibi desteklemiyor. 2002 yılı ortalarından bu yana kaçaklara rağmen elektrik üretimi yıllık bazda imalat sanayi üretiminden daha yavaş artarken, son aylarda, elektrik üretimindeki artış imalat sanayi üretimindeki artışın üzerinde seyrediyor. Üç yıldır bu alanda gözlenen eğilimler üretimde verimlilik artışına işaret ederken, son aylardaki eğilimler verimlilik artışında bir yavaşlama, hatta bir duraklama olduğu olasılığını artırıyor.

MİLLİ GELİR

Aralık ayı içinde yılın üçüncü üç ayına yönelik milli gelir rakamları açıklanacak. Geçen yılın ikinci yarısına kadar inşaat sektörü üretimi fazla bir kıpırdama göstermedi. Ama, son dönemde inşaat sektörü üretiminde de bir artış olduğu biliniyor. İmalat sanayi üretimindeki artışın bir kısmı da inşaat sektöründeki canlanmadan kaynaklanıyor.

Dolayısıyla, inşaat sektörü üretimindeki artışla beraber sanayi sektörü üretimindeki artış, tarım sektöründe bir üretim artışı olmamış olsa dahi, yılın üçüncü üç aylık döneminde milli gelirimizin yüzde 5’in üzerinde artacağına işaret ediyor
.

Türkiye ekonomisi yeni bir büyüme ivmesi kazanmış gibi görünüyor. Özel sektör yatırımlarındaki artış azalmış da olsa devam ediyor. Yılın ilk dokuz ayında sermaye malları ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15’in üzerinde arttı. Yalnızca ağustos ve eylül aylarındaki sermeye malları ithalatı geçen yılın aynı aylarına göre yüzde 30’a yakın bir artış gösterdi.

Kısacası, bu yılın ikinci yarısı ile beraber ekonomide küçümsenmeyecek bir kıpırdanmanın yeniden başladığı görülüyor. Bunun sonucu önümüzdeki aylarda dış ticaret açığının daha da bozulması gündeme gelecektir. Yeni eğilimlerin enflasyon hedefini tehdit edip etmeyeceğini ise ilerideki aylarda göreceğiz.
Yazarın Tüm Yazıları