EKONOMİK büyümenin itici sektörleri yıldan yıla değişiyor. Bir sektör parlıyor, diğerleri geriye düşüyor. Ama, yine de yıldan yıla şimdiye kadar yüksek büyüme performansını devam ettirmeyi başardık.
Örneğin, 2002 yılından 2005 yılına kadar büyümenin çok önemli bir bölümü imalat sektörü üretim artışından kaynaklanmıştı. 2005 yılında itici sektör genelde hizmetler sektörü, özel olarak da inşaat sektörü oldu.
2005 yılı birçok açıdan önceki yıllara göre farklı bir yıl oldu. Daha önce yüzde 10 civarında büyüme gösteren imalat sanayi üretiminde büyüme 2005 yılında yavaşladı. Ama, aynı yıl inşaat sektörü üretimi patladı. Sonuçta, imalat sanayi üretimi yıllık ortalama bazda yüzde 4.8 kadar büyüdüğü halde, milli gelir büyümesi yüzde 7.6 oldu.
2006 YILI PERFORMANSI
2006 yılı yine farklı bir yıl oldu. Farkı daha iyi görebilmek için 2006 yılını iki ayrı yarı yılda incelemek daha aydınlatıcı olacaktır.
Mayıs ve haziran aylarında yaşanan çalkantıyla beraber, imalat sanayi üretimi biraz düştü. 2006 yılının ilk yarısında imalat sanayi üretim artışı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.2 olmuşken, yılın ikinci yarısında aynı bazdaki artış yüzde 5.3 oldu. Tüm yıldaki artış ise yüzde 5.8’de kaldı. Yine de, imalat sanayi üretimi 2006 yılında bir önceki yıla göre göreli olarak daha fazla arttı.
2006 yılının ilk yarısında inşaat sektörü üretimi patlamaya devam etti denebilir. Yılın ilk üç ayında yüzde 27 civarında (bir önceki yıl yüzde 20.6 idi) büyüyen inşaat sektörü üretimi yılın ikinci yarısında 14.1 büyüdü ve yılın ilk yarısındaki toplam büyüme yüzde 20 oldu. Yılın üçüncü çeyreğinde ise inşat sektöründeki büyüme yüzde 20 oldu. Ama, ticaret ve ulaştırma sektörlerindeki üretim artışı düşüşleriyle milli gelir büyümesi son dört yılın en düşük üç aylık düzeyine düştü.
2006 yılında imalat sanayi üretimi yeniden milli gelir büyümesinin itici gücü konumuna gelebilir. İnşaat, ticaret ve ulaştırma sektörlerindeki büyümenin geçmişe göre azalması durumunda, 2006 yılı büyümesini kurtaracak sektör yine imalat sanayi üretimindeki büyüme olabilir. Tarım sektöründeki gerilemeyle beraber, 2006 yılında büyümenin geçen yıllara göre daha düşük olacağı tahmin edilmektedir.
İTİCİ SEKTÖRLER
Elektrik üretimi son iki yıldır imalat sanayi üretim artışının üzerinde artmaya devam ediyor. Halbuki, 2001 yılından 2004 yılına kadar elektrik üretimi artışı imalat sanayi üretim artışının altında seyrediyordu. Son yıllardaki gelişmeyi elektrikte kaçakların artmasına bağlamak çok doğru görünmüyor.
Dönemsel dalgalanmalar gösterseler de, imalat sanayi üretimindeki artışının arkasındaki itici alt sektörler kimya, makine, mobilya, elektrikli eşyalar ve taşıt araçları sektörleri oldu. Tekstil sektörü en kötüyü görmüş gibi duruyor. Son dönemde, tekstil sektörünün üretimi belli bir istikrara kavuşmak üzere izlenimini veriyor. Hazır giyim için aynı yargıya varmak henüz mümkün değil.