SON yayınlanan üç aylık sanayi üretim endeksine göre 2006 yılında sanayi üretimi ortalama yüzde 5.8 büyüdü. 2001 yılından bu yana 2005 ve 2006 yılları sanayi üretiminin en yavaş büyüdüğü yıllar oldu.
2002-2004 yıllarında sanayi üretimi ortalama yüzde 9’un üzerinde büyürken, son iki yıldır yüzde 6’nın altında kaldı. Grafikte yıllar itibariyle sanayi üretimindeki büyüme ile milli gelir büyümesi verilmektedir. Milli gelir büyümesinin arkasında 2002-2004 yıllarında sanayi ürerimi büyümesi önemli bir yer tutarken, 2005 yılından itibaren sanayi dışı üretim artışları milli gelir büyümesine daha fazla katkı yapmıştır.
BÜYÜME DÜŞÜYOR
2006 yılı başında sanayi üretimi büyümesi yavaşladı ve ilk üç ayda (ocak-mart) bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 2.4 oldu. İkinci üç ayda (nisan-haziran) üretim hızlandı ve yüzde 8.2’ye çıktı. Bu döneme ait ilk tahminler yüzde 9.4 idi. Daha sonra revizyona tabi tutuldu.
Üçüncü üç ayda (temmuz-eylül) sanayi üretimi büyümesi yüzde 5.7 olarak gerçekleşti. Bu dönemin ilk tahmini de yüzde 5.8 idi. Yılın son üç ayında (ekim-aralık) ise, sanayi üretimi büyümesi yüzde 5.8 oldu. Bu tahmin de daha sonra aşağı yönde değiştirilebilir.
2005 yılından bu yana enerji üretimi artışları imalat sanayi ürerimi büyümesinin üzerinde gitmektedir. Dolayısıyla, imalat sanayi üretim büyümesi toplam sanayi üretimi büyümesinin altındadır. İmalat sanayi üretimi 2004 yılında yüzde 10.4 büyürken, 2005 yılında yüzde 4.8, 2006 yılında yüzde 5.6 büyümüş görünmektedir.
2001 Krizi ile beraber, grafikten de görüldüğü gibi, elektrik üretimi büyümesi 2005 yılına kadar imalat sanayi büyümesinin altında kalmıştı. Sanayi sektörü dışındaki sektörlerin büyümeye katkısı arttıkça, elektrik üretimi artmaya devam etti ve imalat sanayi üretimi büyümesinin üzerinde kaldı.
Eldeki veriler ve verilerin zaman içinde önemli ölçüde revizyona tabi tutulmalarıyla bu yıl milli gelir büyümesini tahmin etmek oldukça zorlaştı. Son veriler ışığında, elektrik üretimi artışlarının sanayi dışı sektörlerdeki büyümeyi yansıttığı varsayımıyla, 2006 yılı ekonomik büyümesinin yüzde 5 civarında olacağı anlaşılmaktadır.
YOĞUNLAŞMA
2006 yılında ortalama imalat sanayi üretim artışının arkasındaki sektörler yüzde 22 artışla tütün mamulleri imalatı, yüzde 10.6 artışla ana metal sanayi, yüzde 18.9 artışla metal eşya üretimi, yüzde 22 artışla makine ve teçhizat imalatı ve yüzde 7 artışla kimyasal ürünler imalatı görünmektedir.Bu alt sektörlerin toplam imalat sanayi üretimindeki endeks ağırlığı yüzde 30’a yaklaşmaktadır.
Buna karşılık, yine imalat sanayi üretimi içinde önemli yer tutan gıda ve içecek ürünleri imalatı yüzde 6 büyürken, tekstil ürünleri imalatı yüzde 1 ve giyim eşyası üretimi yüzde 4.9, radyo,TV ve haberleşme cihazları üretimi yüzde 15.9 azalmıştır. Bu sektörlerin toplam imalat sanayi endeksi içindeki ağırlıkları yüzde 30’a yakındır.
Kısacası, imalat sanayi üretimindeki ortalama büyüme, topyekün olmaktan çok, belli alt sektörlerdeki yoğunlaşma sonucunda gerçekleşmiştir.