Enflasyonda bir değişiklik yok

KASIM ayı tüketici fiyatları endeksi bir ay öncesine göre yüzde 1.28 arttı. Son on iki ayda tüketici enflasyonu 9.86, yıllık ortalama enflasyon ise 9.44 oldu.

Bu yıl sonunda yıllık enflasyon yüzde 10’un biraz üzerinde de olabilir, biraz altında da. Bunun hiçbir önemi kalmadı. Artık önemli olan, bu yıl sonundaki enflasyon değil, bundan bir yıl sonraki ve daha ilerideki enflasyondur. Daha uzun dönemli bakıldığında, enflasyonun ileride olumlu yönde bugünkünden çok farklı olabileceği yönünde henüz güçlü işaretler gelmiyor.

OLASI KATILIKLAR

Gelecek yıl sonu için enflasyon hedefinin yüzde 4 olarak kalması yönünde ısrarcı olundu. Eğer bu hedef, hedefi koyanlar tarafından ciddiye alınıyorsa, bugün gözlenen enflasyon düzeyi ve eğilimler, hedefe varmak için çok ciddi önlemler alınması gerektiği yönünde işaretler vermektedir.

Gelecek yıl sonu enflasyonunun yüzde 7-8 civarında olması, yüzde 4 hedefini saptayanlar tarafından memnuniyetle karşılanacaksa, bugünkü enflasyon verileri ve eğilimler, bu beklentiyle çok ters değilmiş gibi görünüyor. Önümüzdeki dönemde yapılabilecek olası kamu zamları ise gelecek yıl sonu enflasyonun yüzde 7-8 bandını da aşabileceği riskini gündeme getirmektedir./images/100/0x0/55ea156af018fbb8f86a452a

Grafikten de görüldüğü gibi, 2004 yılının başından bu yılın nisan ayına kadar yıllık tüketici enflasyonu yüzde 7-9 arasında salındı. Bu süre içinde yıllık enflasyon geçici olarak yüzde 9’u aştı. Nisan ayı ile beraber tüketici enflasyonu kafayı kaldırmaya başladı. Mayıs ve haziran aylarındaki döviz kurlarındaki hareketle enflasyon daha da arttı. Şimdi, tüketici enflasyonu yüzde 10 civarında salınmaya başladı.

Enflasyonun inme sürecinde yüzde 20 ve yüzde 10 düzeylerinde bir katılık olabileceği beklentisi vardı. Bu düzeylerde ciddi bir katılık gözlenmedi. Ama, şimdi, gecikmiş bir biçimde enflasyonun yüzde 10 civarında bir katılık gösterebileceği işaretleri gelmektedir.

PARA TALEBİ

Birçok ülkede temel enflasyon alarak alınan yiyecek ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan tüketici fiyatları endeksi (D) bu yılın mart ayından bu yana kararlı bir biçimde artmaktadır
. Bu endeks yüzde yıllık 7.33’den yüzde 9.77’ye gelmiştir. Merkez Bankası’nın temel enflasyon olarak dile getirdiği (H) endeksi ise yıllık bazda yüzde 9.33’e gelmiş ve yükselme eğilimini sürdürmektedir.

Mayıs-haziran dalgalanmalarından sonra Merkez Bankası bilanço büyüklüğündeki hızlı artış hız kesmişti. Aylık ortalamalar bazında, bu yılın haziran ayında Merkez Bankası bilançosu yıllık yüzde 43 civarında büyürken, döviz satışları yoluyla bilanço büyümesi ekim ayında yüzde 22’ye kadar düştü.

Döviz alımları yeniden başladı. Kasım ayında Merkez Bankası bilançosundaki büyüme eğilimi yeniden artmaya başladı. Devam ettiği taktirde, bu gelişme de enflasyon açısından çok olumlu değildir. Çünkü, yerli yatırımcı daha tutucu olmaya başlamıştır. Para talebinde bu dönemde artış olacağını beklemek çok gerçekçi görünmemektedir.
Yazarın Tüm Yazıları