AYIN başından bu yana önemli makro ekonomik veriler açıklandı.
Açıklanan veriler, tutarlı oldukları varsayımıyla, 2007 yılının nasıl bir yıl olacağına yönelik daha tutarlı tahminler üretmeyi olanaklı hale getiriyor.
Mart ay itibariyle on iki aylık enflasyon yüzde 10.9 oldu. 2006 yılının tümünde ekonomik büyüme bir önceki yıla göre yüzde 6 olarak tahmin edildi. Sanayi üretimi şubat ayı itibariyle yüzde 7’nin üzerinde artmaya devam ediyor. Cari işlemler açığı yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13’ün üzerinde artmış görünüyor.
ENFLASYONDA HÜZÜN
Geçen yılın ortasından bu yana enflasyonun ateşi çıktı. Yurt içinde parasal genişlemenin oldukça hızlı bir ortamda uluslararası piyasalarda yaşanan çalkantılara yeteri kadar çabuk tepki verilemeyip döviz kurlarının fırlamasına seyirci kalınması enflasyon dinamiklerini de alt-üst etti.
Enflasyonda son iki yıldır zaten bir katılık gözleniyordu. Grafikten de görüldüğü gibi, uzun süre yüzde 7-9 arasında gidip gelen enflasyon geçen yılın ikinci yarısında çift haneli düzeyleri gördü. Nisan ayı ile beraber yıllık enflasyonun düşmesi bekleniyor. Enflasyondaki düşmeyi enflasyonun yeniden yüzde 7-9 aralığına oturması olarak yorumlamak gerekiyor. Yıl sonu hedefi olan yüzde 4’e gelmek ise bir süre daha hayal olarak kalacakmış gibi görünüyor.
Ekonomik büyüme 2006 yılının ikinci yarısında belirgin bir biçimde düştü. Grafikten de takip edilebileceği gibi, ekonomik büyüme yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.4, ikinci çeyreğinde yüzde 9.3 olmuştu. Yılın ikinci yarısında büyüme yüzde 5’in altına düştü. Üçüncü çeyrekte yüzde 4.3, son çeyrekte ise yüzde 4.6 olarak tahmin edildi. Yılın tümünde ekonomik büyüme yüzde 6 oldu. Hedef diye adlandırılan resmi arzuları aştı.
2006 yılının ikinci yarısında iç talep büyümesi düştü. Ama, ekonomik büyüme aynı paralelde düşmedi. Yılın ikinci yarısında dış talebin de katkı yaptığı bir büyüme gözlendi. Aslında, 2001 yılından bu yana ilk kez 2006 yılında dış ticaretin ortalama ekonomik büyümeye katkısı olumlu oldu. Genelde, ekonomik büyümenin motoru yine yüzde 7’nin üzerinde büyüyen özel kesim tüketim ve yatırım talebiydi. Bir başka ilginç gelişme son iki yıldır kamu kesimi talebinin de ekonomik büyümeye olumlu katkı yapmasıdır.
BÜYÜMEYE DEVAM
Yılın ilk iki ayında imalat sanayi üretimi on iki aylık ortalamalar bazında yüzde 7’nin üzerine çıktı. Elektrik üretimindeki artış da aynı bazda yüzde 9’ların üzerinde seyrediyor. Bu verilerle ortalama ekonomik büyümeye sanayi sektörünün katkısı bu yıl artacakmış gibi görünüyor.
Genellikle büyümenin motoru olarak kabul edilen inşaat sektöründe 2006 yılının ikinci yarısında çok önemli bir gerileme gözlenmediğine göre, bu yıl da ekonomik büyümenin uzun dönemli ortalamanın üzerinde olacağı yönündeki beklentiler güçlendi.