Dünya nüfusu

DÜNYA nüfusunun 2006 yılı ortalarında 6.5 milyar kişi olduğu tahmin ediliyor. Dünyada nüfus büyümesinin henüz ne zaman istikrara kavuşabileceği konusunda bir fikir birliğine ulaşılmış değil.

Toplam dünya nüfusunun yüzde 61’i Asya’da yaşıyor. Asya’dan sonraki en kalabalık kıta dünya nüfusunun yüzde 14’ünü barındıran Afrika olmaktadır.. Avrupa nüfusu toplamın yüzde 11’i kadarken, Kuzey Amerika’nın nüfusu toplamın yüzde 8’i, Güney Amerika nüfusu ise yüzde 6’sından biraz azdır.

En ilginç gelişmelerden biri Avrupa kıtasındaki nüfusun giderek düşmesidir. Tahminlere göre, Avrupa’nın nüfusu 2025 yılında dünya nüfusunun yüzde 8.9’una gerileyecektir. Nüfus açısından Avrupa hem küçülmektedir hem de hızla yaşlanmaktadır.

Buna karşılık, Asya kıtasındaki nüfus artışının yavaşlaması beklenmektedir. 1950-2000 yılları arasında ortalama yılda yüzde 2’ye yakın büyüyen Asya nüfusu 2000-2006 yılları arasında yılda yüzde 1.23 büyümüşken, bugünden 2025 yılına kadar ortalama yılda yüzde 1 kadar büyüyeceği tahmin edilmektedir.

AFRİKA

Afrika, nüfusu en hızlı büyüyen kıtadır
. 1950-2000 yılları arasında Afrika’nın nüfusu ortalama yılda yüzde 2.5’in üzerinde büyümüştür. 2000-2006 yılları arasında nüfus artışı Afrika’da yüzde 2.2’ye kadar gerilemiş görünmektedir. Afrika’da nüfus artış hızının önümüzdeki yirmi yılda da düşeceği, ama yıllık yüzde 2’nin altına gelmeyeceği tahmin edilmektedir.

Afrika nüfusunun artış tahminlerinin arkasında hayat beklentisinin artacağı varsayımı önemli bir yer tutmaktadır. Bugün Afrika’yı kasıp kavuran bulaşıcı hastalıkların azalacağı umulmaktadır. Sağlık hizmetlerindeki artışla çocuk ölümlerinin azalacağı varsayımı yapılmaktadır.

2005 yılında Orta Afrika’da (Sub-Saharan) 24.5 milyon kişinin HIV/AIDS ile başının belada olduğu bilinmektedir. Bu hastalığa yakalanmış toplam dünya nüfusunun yüzde 60’ından fazlası bu bölgede yaşamaktadır. Yalnızca 2005 yılında AIDS’den 2.5 milyon insanın öldüğü tahmin edilmektedir. Aynı yıl dünya’da AIDS’den ölenlerin sayısı da zaten 2.8 milyondur.

Önümüzdeki 25 yıl içinde Afrika’da AIDS’den ölümlerin önemli ölçüde azalacağı varsayılmaktadır. Bu varsayımla, bugün HIV/AIDS’den kırılan Afrika ülkelerindeki nüfus artışının belli kesimlerde hızlanacağı tahmin edilmektedir. Örneğin, 2025 yılına kadar nüfus artışının yılda ortalama Madagaskar ve Kongo’da yüzde 2.9, Angola’da yüzde 2 ve Somalya’da yüzde 2.8 olacağı tahmin edilmektedir.

Sonuçta, Afrika önümüzdeki dönemde de nüfusu en hızlı büyüyen kıta olacaktır. 2006 yılında dünya nüfusunun yüzde 14’ünün Afrika’da yaşadığı tahmin edilirken, 2025 yılında bu oranının 17’ye yaklaşacağı tahminleri yapılmaktadır.

HİNDİSTAN VE TÜRKİYE

Dünyada nüfus artışı yavaşladıkça, toplam nüfus içinde yaşlıların payı artmaktadır
. Avrupa ve Amerika nüfusları giderek yaşlanırken, Asya kıtasının nüfusu da yaşlanma eğilimine girmektedir. Bu alanda Çin başta gelmektedir.

Önümüzdeki dönemde nüfusun yaş dağılımı açısından en iyi durumda olacak ülkeler arasında Hindistan ve Türkiye vardır. İktisadi açıdan, eğer iyi kullanılabilirse, nüfus dağılımı Hindistan ve Türkiye’ye önemli avantajlar sağlayabilecek niteliktedir.
Yazarın Tüm Yazıları