Paylaş
Geçmişten ders almıyoruz. Uluslararası ilişkilerdeki beklentileri gereksiz yere şişirip hayal kırıklığına uğruyoruz. Davos toplantıları öncesi yapılan da geçmişte yaptıklarımızın aynısı.
Anlaşma yaparsak IMF'den 10 milyar dolar Hazine'ye gelir dedik. Anlaşma yaptık. On milyar değil, iteleyerek ancak 4 milyar dolar alabildik. Para Hazine'nin kasasına değil, olması gerektiği gibi, Merkez Bankası'na mevduat olarak geldi.
Başbakan'ın Amerika seyahatini de aynı şekilde çok abarttık. Deprem nedeniyle Amerika'nın milyarlarca dolar vereceği beklentisini yarattık. Sonunda, zaten tam olarak kullanamadığımız Amerikan Eximbank kredi limitleri artırıldı. Kamuoyunda yaratılan beklentiler yine gerçekleşmedi.
DAVOS NEDİR?
Şimdi de, Ecevit'in Davos toplantılarına katılması abartılıyor. Yazılanlara göre, Ecevit'in çantasında 20 küsur milyar dolarlık 50'den fazla proje varmış. Başbakanımız bu projelere yabancı yatırımcılar arayacakmış.
Bu büyük şovu yerinde izlemek içinde bir sürü gazeteci ve sayısını bilemediğimiz kadar işadamı da Ecevit'e refakat edecekmiş.
Davos toplantıları 1970'li yılların başından bu yana yapılır. Bu toplantıların varlığını Türkiye, Şarık Tara sayesinde öğrendi. 1980'li yılların ortalarında Turgut Özal'ın bu toplantılara katılmasıyla da Davos Türkiye'de meşhur oldu.
1989 yılından 1995 yılına kadar ben de bu toplantılara davetli olarak katıldım. Politikacılarımız katılmıyorsa, toplantıların gediklisi birkaç işadamı ve gazeteci dışında bu toplantılara Türkiye'den kimse katılmaz. Türkiye'den Başbakan katılıyorsa, Davos'taki en kalabalık delegasyon Türk delegasyonu olur.
Davos toplantıları dünyaya yön veren insanları tanımak için bulunmaz bir fırsattır. Toplantıya katılanların birinci amacı orada iş bağlamak değil, iş bağlayabilmek için gerekli insan ilişkilerinin networking altyapısını hazırlamaktır.
Bizim delegasyonun amacı ise Davos'ta insan tanımak değil, Başbakan'a yakın olmak, birkaç maruzatını daha rahat bir ortamda Başbakan'a iletebilmektir. Başbakan gitmeyince Davos'ta bir Türk bulmak oldukça zordur.
DAVOS MİSYONU
Başbakan gidince ne olacak? Hiç kimse Başbakan'ın çantasını kapıp içindeki projeleri sahiplenmeyecektir. Hiç kimse Türkiye'de yatırım yapmak için sıraya girmeyecektir.
Olacak olan şudur: Başbakanımız, Türkiye'nin 1999 yılının sonlarında yakaladığı rüzgárı, bir dünya devleti olma yolunda attığı adımları ve bu konudaki kararlılığını Davos'taki büyük şirketlerin tepe yöneticilerine anlatacaktır.
Ecevit'i dinleyen kişiler, sabah akşam Türkiye ne yapıyor diye düşünmüyorlar. Bu kişiler uzun zamandır ilk kez Türkiye'nin en yetkili ağzından Türkiye'yi dinleyeceklerdir. Ecevit inandırıcı olduğu sürece onlar da Türkiye'nin yaptıklarından etkilenecektir.
Davos toplantılarından bunun dışında bir şey beklemek konuyu abartmak olur.
Paylaş